Oulun yliopistolle 13,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloimiseen – aiheina turvallisuus, terveys ja luonnon monimuotoisuus
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2025–2030.
Akatemian profiloitumisrahoitusta jaettiin nyt kahdeksatta kertaa, ja rahoitusta sai kahdeksan yliopistoa. Oulun yliopiston saama rahoitus oli kolmanneksi suurin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston jälkeen.
Rahoitusta saaneet teemat Oulun yliopistossa ovat:
SafeEarth tutkii luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia riskejä ja yhteiskuntien vastauksia niihin. Se yhdistää Oulun yliopiston tutkimusalueet avaruusturvallisuuden, kyberturvallisuuden ja ihmisturvallisuuden kattavaksi ja ajankohtaiseksi turvallisuusteemaksi jatkuvien globaalien geopoliittisten jännitteiden keskellä. Teemaa johtaa Eija Tanskanen, Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja.
Safire keskittyy luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen tutkimalla tieteidenvälisesti elinympäristöjen ennallistamista. Se pyrkii parantamaan ennallistamisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien tehokkuutta erityisesti arktisissa ympäristöissä ja yhteisöissä. Tutkimusohjelmaan sisältyy innovatiivisia tilastomalleja, kansalaistiedettä ja digitaalisia kaksosia. Teemaa johtaa Stefan Prost, ekologian ja genetiikan apulaisprofessori (tenure track).
Health-Dimensions tutkii laajoja terveysaineistoja ja elämänkaaren terveyttä molekyyleistä yhteiskuntaan. Teemassa selvitetään sairauksien ja monisairastavuuden taustalla olevia syitä koko elämänkaaren ajan hyödyntäen Oulun yliopiston merkittäviä infrastruktuureja. Tätä teemaa johtavat Eero Kajantie, elämänkaarilääketieteen professori, ja Sylvain Sebert, elämänkaariepidemiologian professori.
Profiloitumisrahoituksen hakemukset arvioitiin kansainvälisessä paneelissa, joka myös haastatteli hakijat.
Teemoilla on monia yhtymäkohtia Oulun yliopiston aiempiin tutkimuksen kärkiteemoihin. Esimerkiksi Safire vahvistaa yliopiston antroposeeni- ja resilienssiteemoissa ja Digitaaliset vedet -lippulaivassa kertynyttä osaamista. Luonnon ennallistamisen tutkimukseen yhdistetään nyt ekologian ja ihmistieteiden lisäksi myös teknologinen tulokulma. Health-Dimensions puolestaan tekee yhteistyötä muun muassa aiempien Fibrobesity ja Digital Health -teemojen kanssa.
Selvimmin uusi avaus on SafeEarth.
”Teeman tulokulma on globaalistikin poikkeuksellinen, sillä se yhdistää kyberturvallisuuden, avaruustutkimuksen ja ihmisturvallisuuden tematiikat. Tutkimusohjelma tekee yhteistyötä muun muassa NATOn, NASAn, Ilmatieteen laitoksen ja Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa”, kertoo Oulun yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
Rahoituksen saaneille teemoille osoitetaan Oulun yliopiston omaa vastinrahoitusta, kuten on tehty myös aiemmissa profilaatiorahoituksissa. Vastinrahoituksen kanssa kyseessä on noin 18,6 miljoonan euron kokonaisuus.
Suomen Akatemian myöntämän profiloitumisrahoituksen tarkoituksena on vahvistaa yliopistojen tutkimusedellytyksiä sekä tukea ja nopeuttaa yliopistojen strategioiden mukaista profiloitumista.
Lisätietoja: Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto, puh. 0400 586 920, taina.pihlajaniemi@oulu.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Laaja projekti digitaalisen terveydenhuollon kehittämiseksi9.1.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto yhteistyössä johtavien korkeakoulujen, tutkimuskeskusten ja alan yritysten kanssa aloittaa Sustainable Healthcare with Digital Health Data Competence (SUSA) -hankkeen. Sen tavoitteena on kehittää digitaalista terveydenhuoltoa ja datan hyödyntämistä kestävien terveydenhuoltoratkaisujen kehittämiseksi.
Haku englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin alkaa keskiviikkona7.1.2025 06:49:00 EET | Tiedote
Kevään ensimmäinen yhteishaku Oulun yliopistoon on käynnissä 8.–22.1.2025. Haussa on mukana 23 kansainvälistä englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa. Näistä kaksi valmistaa kandidaatin ja maisterin tutkintoon ja loput ovat kaksivuotisia maisteriohjelmia. Aloituspaikkoja on kaikkiaan 828.
Revontulien lämpö- ja tuulimittalaitteita Ylläkselle ja Kevolle2.1.2025 06:02:00 EET | Tiedote
Ylläksen Aakenukselle ja Kevolle on tuotu merikontteja, jotka sisältävät huipputeknologiaa revontulien aiheuttamien vaikutusten mittaamiseen. Tammikuussa 2025 laitteiden asennukset viimeistellään, ja mittaukset pääsevät täyteen vauhtiin.
Millainen on kansainvälinen tiedekeskus, joka esittelee Lapin arktista luontoa, huippututkimusta ja vastuullista kaivostoimintaa?19.12.2024 09:04:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Sodankylän Tähtelään ti 7.1.2025 klo 12 Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuuteen! Osallistua voi paikan päällä tai etänä, ilmoittaudu 2.1. mennessä.
Yliopiston hallitukseen kolme uutta jäsentä19.12.2024 05:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallituksessa aloittaa tammikuussa kolme uutta jäsentä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme