Joutomaista elinympäristöjä vesilinnuille – eteläisestä Suomesta etsitään uusia kohteita
Keväällä vesilintuja odottaa 69 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Tulvaniitty Orimattilassa, märkä rehupelto Vöyrillä, rantaniittyalue Salossa ja kymmenet muut kohteet ovat muuttuneet parissa vuodessa upeiksi kosteikkoelinympäristöiksi vesilinnuille SOTKA-kosteikot-hankkeen avustuksella.
- Vesilinnut ovat hyvin ottaneet omikseen hankkeen kosteikot, sillä niistä sorsanpoikaset löytävät tarvitsemaansa matalaa, selkärangattomia kuhisevaa vettä ensimmäisinä elinviikkoinaan. Hankkeen kosteikoilla käy melkoinen kuhina kesäisin, kertoo SOTKA-kosteikot –hankkeen suunnittelija Vilma Anttila.
Kosteikot auttavat lajiston lisäksi vesien suojelussa ja tulvien hallinnassa. Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat moninaisista syistä tahtoneet perustaa kosteikon. Suomen riistakeskuksen vetämän SOTKA-kosteikot-hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi. Kunnostukset on tehty pääosin patoamalla.
- Kustannustehokkaat ja helppohoitoisiksi suunnitellut kosteikot tulevat varmimmin toteutetuiksi. Jos suunnitelma on monimutkainen tai kallis, saattaa se olla maanomistajalle liian iso pala purtavaksi, Anttila jatkaa.
Lintuharrastajat ja metsästäjät mahtuvat samalle alueelle. Hankesopimuksella varmistetaan, että vesilinnustus on kestävää ja kosteikkoa hoidetaan aktiivisesti. Kaikilla kohteilla on myös vesilintulaskennat vuosittain. Tällä tavoin seurataan kunnostuksen vaikutuksia.
Uusia kohteita voi esittää
Uusia kohteita on nyt mahdollista esittää mukaan SOTKA-kosteikot-hankkeeseen. Omarahoitus ja sponsorit nousevat jatkohankkeessa tärkeään rooliin: Hanke tarjoaa suunnittelun, mutta varat toteutukseen tulee löytää muista rahoituslähteistä.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään Helmi-ohjelmaan. Hankkeessa on toteutettu vuosien 2020–2024 aikana jo yli 900 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille. Jatkohankkeessa vuodesta 2025 eteenpäin tavoitteena on suunnitella vuosittain vähintään 20 pinta-alaltaan laajaa poikue-elinympäristön kunnostusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma AnttilaSuunnittelija
Puh:029 4312118vilma.anttila@riista.fiKuvat
Linkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Impediment blir livsmiljöer för sjöfåglar – nya objekt söks i södra Finland14.1.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
I vår väntar 69 restaurerade våtmarker runtom i Finland på sjöfåglarna. I takt med att projektet SOTKA-våtmarker fortsätter utvidgas livsmiljöarbetet. Nu söks nya objekt för planering av restaurering.
Joutomaista elinympäristöjä vesilinnuille – pohjoisesta Suomesta etsitään uusia kohteita14.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Keväällä vesilintuja odottaa 69 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Sädgåsbytet i Östra och Sydöstra Finland 276 individer13.1.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
I Finland förekommer två underarter av sädgås, nämligen tajgasädgås och tundrasädgås. I Östra och Sydöstra Finland inriktas jakten främst på tundrasädgås.
Itä- ja Kaakkois-Suomen metsähanhisaalis 276 yksilöä13.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Suomessa esiintyy kahta metsähanhen alalajia, taigametsähanhia ja tundrametsähanhia. Itä- ja Kaakkois-Suomessa pyynti kohdistuu pääasiassa tundrametsähanheen.
Toppjakten på skogshönsfågel startar: krävande jaktform bjuder på upplevelser i snötäckt natur8.1.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Vinterjakten på tjäder- och orrtuppar startar den 10 januari och tillåts i mycket begränsad utsträckning fram till utgången av januari. Jägarna uppmanas beakta fågelsituationen i sitt jaktområde och jaga ansvarsfullt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme