Impediment blir livsmiljöer för sjöfåglar – nya objekt söks i södra Finland
I vår väntar 69 restaurerade våtmarker runtom i Finland på sjöfåglarna. I takt med att projektet SOTKA-våtmarker fortsätter utvidgas livsmiljöarbetet. Nu söks nya objekt för planering av restaurering.
En översvämningsäng i Orimattila, en blöt foderåker i Vörå, en strandäng i Salo och tiotals andra objekt har på ett par år förvandlats till utmärkta våtmarksmiljöer för sjöfåglar med hjälp av projektet SOTKA-våtmarker.
- Sjöfåglarna har verkligen tagit till sig projektets våtmarker, där ungarna har tillgång till grunda vatten som sjuder av ryggradslösa djur, som de behöver under sina första levnadsveckor. Det är mycket liv i projektets våtmarker på somrarna, säger Vilma Anttila, planerare för projektet SOTKA-våtmarker.
Förutom att våtmarkerna främjar artrikedomen skyddar de också vattendragen och jämnar ut översvämningar. Majoriteten av objekten ägs av privata markägare, som av många olika orsaker har velat anlägga en våtmark. Målet för projektet SOTKA-våtmarker, som leds av Finlands viltcentral, är att främja sjöfågelstammar på tillbakagång genom att hjälpa markägare och andra intresserade aktörer att anlägga, restaurera och sköta objekt som är lämpliga häckningsmiljöer för sjöfåglar. Restaureringarna har huvudsakligen utförts genom fördämningar.
- Våtmarker som har planerats så att de är kostnadseffektiva och lättskötta har större sannolikhet att genomföras. Om planen är komplicerad eller dyr kan den bli en för stor utmaning för markägarna, tillägger Anttila.
Fågelskådare och jägare kan samsas i samma område. Med hjälp av ett projektavtal säkerställs att sjöfågeljakten är hållbar och att våtmarken sköts aktivt. På alla objekt görs också sjöfågelinventeringar årligen. På så vis följs effekterna av restaureringen upp.
Förslag på nya objekt tas emot
Nu får man ge förslag på nya objekt till projektet SOTKA-våtmarker. Egen finansiering och sponsorer har en viktig roll i uppföljningsprojektet, eftersom projektet står för planeringen men medel för genomförandet måste fås genom andra finansieringskällor.
Projektet SOTKA-våtmarker finansieras av jord- och skogsbruksministeriet och hör till livsmiljöprogrammet Helmi, som ska stärka den biologiska mångfalden i Finland. Inom projektet har under åren 2020–2024 över 900 hektar livsmiljöer skapats för sjöfåglarnas ungar. Målet för uppföljningsprojektet från och med år 2025 är att årligen planera restaureringen av minst 20 vidsträckta häckningsmiljöer.
Nyckelord
Kontakter
Vilma AnttilaPlanerare
Tel:029 4312118vilma.anttila@riista.fiBilder





Länkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum