Open Doors Finland ry

WWL-vainoraportti: Autoritaariset hallinnot ja jihadismi uhkaavat entistä useampaa kristittyä Aasiassa ja Afrikassa

Jaa

Kristittyihin kohdistuva väkivalta ja autoritaariset rajoitukset ovat lisääntyneet erityisesti Keski-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainotutkimuksen mukaan erityisesti Kirgisiassa on entistä vaikeampaa elää kristittynä.

WWL-vainoraportti kartta
WWL-vainoraportti kartta

World Watch List -vainoraportin ensimmäisellä sijalla on jälleen Pohjois-Korea, jossa kristittynä eläminen on kaikkein vaarallisinta. Maa on sijoittunut Open Doors -järjestön julkaiseman listauksen kärkeen vuodesta 2002 alkaen. Poikkeuksena on vuosi 2022, jolloin kristityille vaarallisin maa oli Talebanin valtaannousun myötä Afganistan.

Vaino lisääntyi viime vuonna Keski-Aasian ohella myös sisällissodan ja huthikapinallisten iskujen runtelemassa Jemenissä (sija 3). Myanmarissa (13) vaino on noussut maan asevoimien ja opposition välisen konfliktin myötä äärimmäiselle tasolle. Kiinassa (15) kehittyvä valvontateknologia on edelleen kaventanut kristittyjen uskonvapautta.

WWL2025

(1.10.2023–

30.9.2024)

WWL2024

(1.10.2022–

30.9.2023)

Uskonsa takia tapetut kristityt maailmassa

4 476

4 998

Uskonnollisesti motivoituneet iskut kristittyjen kauppoihin, koteihin ja liikeyrityksiin

28 368

21 431

Väkivallan takia pakolaisiksi joutuneet kristityt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

16 miljoonaa

16,2 miljoonaa

Vakavaa vainoa kohtaavat kristityt maailmassa

380 miljoonaa

365 miljoonaa

Keski-Aasia: kristityt erittäin haavoittuvassa asemassa

Autoritaaristen hallintojen muodostama uhka kristityille on luonut Keski-Aasiaan pelon ilmapiirin. Koko WWL-raportin listauksessa vainoa mittaavat pisteet nousivat eniten Kirgisiassa (47), joka sijoittuu 50 kaikkein vaarallisimman maan joukkoon ensi kertaa sitten vuoden 2013. Maan nykyisen presidentti Sadyr Žaparovin hallintokauden aikana uskonnonvapauden rajoitukset ovat lisääntyneet ja kirkkoihin kohdistuva väkivalta kiihtynyt jyrkästi.

Kazakstanissa (38) kristillisiin jumalanpalveluksiin kohdistuu aiempaa enemmän poliisiratsioita. Myös kristittyjen naisten seksuaalinen hyväksikäyttö on lisääntynyt.

Saharan eteläpuolinen Afrikka: väkivalta ja pakolaiskriisi jatkuvat

Sudanissa sisällissodan kiihtyminen nosti maan sijalle 5. Nousun taustalla ovat kristittyjen murhat ja seksuaalinen väkivalta sekä hyökkäykset kristittyjen koteihin ja liikeyrityksiin. Vuoden 2024 puoliväliin mennessä yli 7,7 miljoonaa ihmistä oli joutunut maansisäisiksi pakolaisiksi.

Nigeriassa (7) aseellisten fulanien ja jihadistiryhmien iskut painottuvat edelleen kristittyihin yhteisöihin. Open Doors tukee alueen kristittyjä monivuotisella Nouse Afrikka -kampanjalla, joka toteutetaan yhteistyössä paikallisten kirkkojen kanssa.

Open Doors on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä yli 70 kohdemaassa.

World Watch List -vainoraportti seuraa kristittyjen uskonnonvapauden ja seurakuntaan kohdistuvan vainon toteutumista eri maissa. Tutkimus kokoaa 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa. Raportti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1993.

Ilmoittaudu julkaisutilaisuuteen

Tervetuloa World Watch List 2025 -vainoraportin julkaisutilaisuuteen, joka järjestetään 15.1.2025 klo 10 Eurooppa-salissa, Malminkatu 16, Helsinki.

Vainoraportin esittelee Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen.

Asiantuntijapuheenvuorot: Open Doors International yhteiskuntasuhteiden johtaja Tiffany Barrans ja ex-europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Ilmoittaudu julkaisutilaisuuteen 15.1.2025 klo 10 Eurooppa-salissa, Malminkatu 16, Helsinki.

https://opendoors.fi/ilmoittaudu/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

WWL-vainoraportti kartta
WWL-vainoraportti kartta
Lataa

Linkit

World Watch List -vainoraportti

Open Doors on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä yli 70 kohdemaassa.

World Watch List -vainoraportti seuraa kristittyjen uskonnonvapauden ja seurakuntaan kohdistuvan vainon toteutumista eri maissa. Tutkimus kokoaa 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa. Raportti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1993.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Open Doors Finland ry

Kyung-Soo: Pohjois-Korean uskonnonvapauden puute ja ihmisoikeusloukkaukset ovat järkyttäviä10.10.2024 15:34:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Koreasta paennut entinen poliittinen vanki Kyung-Soo kertoi koskettavan tarinansa Open Doors -järjestön tilaisuudessa, joka pidettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa 9.10.2024. Tilaisuudessa tuotiin esiin Pohjois-Korean vakavat ihmisoikeusloukkaukset ja uskonnonvapauden tukahduttaminen. Kyung-Soon kokemukset paljastavat, miten kristityt elävät Pohjois-Koreassa pelon, vainon ja jatkuvan tarkkailun alla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye