FIBS

FIBS on kehittänyt yritysten vastuullisuusosaamista jo 25 vuoden ajan

Jaa

Yritysvastuuverkosto FIBS (Finnish Business & Society ry) juhlii tänä vuonna 25-vuotistaivaltaan.

FIBS perustettiin maaliskuussa 2000 kolmentoista pioneerihenkisen yrityksen ja organisaation voimin. Verkoston tehtäväksi määriteltiin toimiminen julkisen sektorin, yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin vuoropuhelun edistäjänä.

Samalla periaatteella FIBS toimii edelleen: FIBS ei valvo minkään tahon etuja, koska jokaisella yhteiskunnan sektorilla on roolinsa vastuullisuudessa, vaan edistää liike-elämän yritys- ja yhteiskuntavastuuta kaikista yhteiskunnallisista toimijoista koostuvan verkoston avulla.

Tänä päivänä FIBS on liki 500 yrityksen ja organisaation asiantuntijaverkosto, jonka puitteissa tapahtuva eri toimijoiden yhteistyö ja tiedon jakaminen on entistäkin tärkeämpää globaalien ilmasto-, luonto- ja eriarvoistumiskriisien ratkaisemiseksi.

Jäsenmäärällä mitattuna FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa.

Yritysten osaamisen kehittäminen toiminnan ytimessä

Vastuullisuusosaamisen merkitys yrityksille on kasvanut entisestään viime vuosina muun muassa yritysvastuu- ja kestävyysraportointidirektiivien myötä. Haasteena ei ole vain jatkuva uusien tietojen ja käytäntöjen omaksuminen, vaan myös vastuullisuustyön laajeneminen kaikkien liiketoimintojen ja sekä yritysjohdon pöydille.

Yritysten osaamisen kehittäminen on ollut FIBSin toiminnan ytimessä perustamisvuodesta alkaen. FIBS tunnetaan ennen kaikkea valmennuksista, webinaareista ja muista tilaisuuksistaan, joita on järjestetty vuosien varrella sadoittain kaikista ajankohtaisimmista vastuullisuusteemoista. Tilaisuuksien tavoitteena on auttaa yrityksiä integroimaan vastuullisuus osaksi liiketoimintastrategiaa.

FIBSin tilaisuuksiin on osallistunut vuosien varrella kymmeniätuhansia yritysten ja muiden organisaatioiden asiantuntijoita ja päättäjiä ylintä johtoa myöten. Kävijöille hyödyllisintä sisältöä ovat olleet osallistujapalautteiden perusteella käytännön yritysesimerkit ja vertaistuki.

Tilaisuuksien lisäksi FIBS on tuottanut kymmenittäin tutkimuksia, julkaisuja, uutiskirjeitä ja asiantuntijablogeja. FIBSin palveluihin sisältyvät myös mm. yritysvastuun ammattilaisille suunnattu kevytmentorointiohjelma sekä Monimuotoisuusjohtamisen itsearviointityökalu ja monimuotoisuussitoumus.

Laaja yhteistyökumppaniverkosto palvelutuotannon tukena

FIBSin monipuolisen palvelutuotannon ovat mahdollistaneet lukuisat kotimaiset ja kansainväliset yhteistyökumppanit, kuten FIBSin partneriohjelmassa vuodesta 2019 alkaen mukana olleet kymmenet asiantuntijaorganisaatiot sekä maailman johtava yritysvastuuverkosto World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), jonka globaalin verkoston jäsen FIBS on ollut vuodesta 2012 alkaen.

FIBSin juhlavuoden päätapahtuma FIBS 25 – Kohti kestävää tulevaisuutta järjestetään 26.3. klo 13-17 Finlandia-talolla, tapahtumaa voi seurata myös striimattuna. Tapahtuma on avoin FIBSin jäsenille ja median edustajille.

Tiesitkö tämän FIBSistä?

  • FIBSin perustivat vuonna 2000 13 yritystä, joista listassa kursivoidut yhdeksän ovat edelleen mukana verkostossamme: BDM Oy, EPPA Finland Oy, Helsingin Osuuskauppa HOK, Inex Partners Oy, Janssen-Cilag Oy, Kesko Oyj, KPMG Oy, Lohja Rudus Oy, Novetos Consulting Oy, Sampo Oyj, Sonera Oyj, Tuulikki Juusela Oy, UPM-Kymmene Oyj.
  • FIBSin nykyisistä lähes 500 jäsenestä valtaosa on yrityksiä mutta mukana on myös edustava joukko kansalaisjärjestöjä, yliopistoja ja muita kestävää liiketoimintaa edistävää toisen ja kolmannen sektorin toimijaa.
  • FIBSin tilaisuudet tunnetaan laadustaan: vuoden 2024 osallistujapalautteen keskiarvo oli 4,6/5.
  • FIBS on järjestänyt yritysten ylimmälle johdolle suunnattuja keskustelutilaisuuksia vuodesta 2018 alkaen. Vuonna 2023 FIBS perusti talousjohtajlle suunnatun CFO Network on ESG verkoston.
  • FIBS on tehnyt Suomen laajimman yritysvastuututkimuksen vuodesta 2013 alkaen. Seuraavan tutkimuksen tulokset julkaistaan 15.5.2025.
  • FIBS on mukana kahdessa keskeisessä kotimaisessa yritysvastuun ohjausryhmässä: työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimassa Yhteiskunta- ja yritysvastuun neuvottelukunnassa sekä valtioneuvostonKestävän kehityksen toimikunnassa
  • FIBS tekee aktiivista kansainvälistä yhteistyötä alan eri verkostojen kanssa: FIBS on WBCSD:n Global Network verkoston jäsen, EU Platform on Diversity Charters verkoston edustaja Suomessa, Business for Nature verkoston partneri sekä EU B@B Platform ja Convention on Biological Diversityn (CBD) verkostojen kansallinen jäsen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS, puh. 040 758 7247, kimmo.lipponen@fibsry.fi

FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa. FIBS auttaa yrityksiä kehittämään osaamistaan ajankohtaisimmissa kestävän liiketoiminnan teemoissa. FIBS järjestää vuosittain kymmeniä valmennuksia, webinaareja ja muita tilaisuuksia, joihin osallistuu tuhansia asiantuntijoita, päättäjiä ja vaikuttajia yrityksistä ja muista organisaatioista. FIBS tuottaa myös mm. yritysvastuuseen liittyviä tutkimuksia. FIBS on perustettu vuonna 2000. Tätä nykyä verkostossa on mukana jo liki 500 organisaatiota, näiden joukossa valtaosa Suomen suurimmista yrityksistä.

Uutishuoneestamme löydät lisää tiedotteita sekä mm. tutkimusraportteja ja asiantuntijablogeja eri vastuullisuusteemoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FIBS

Yritysvastuu 2023 -tutkimus: Vain harvat yritykset ovat luopuneet kestämättömästä liiketoiminnasta, silti uudistava liiketoiminta tekee jo tuloaan10.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

FIBSin uusimman yritysvastuututkimuksen mukaan kestävyys on jo innovaatioiden ja investointien ajuri, mutta yritykset pitävät silti edelleen kiinni kestämättömästä liiketoiminnastaan: 63 prosenttia yrityksistä on tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana kestävää kehitystä tukevia investointeja ja lähes yhtä moni (59 %) innovaatioita. Silti vain 16 prosenttia on luopunut liiketoiminnasta, joka ei ole kestävän kehityksen mukaista, ja vielä harvempi (13 %) on poistanut tuote- tai palveluvalikoimastaan kestämättömät vaihtoehdot. Valtaosa (64%) tutkimukseen vastanneista yrityksistä keskittyy vastuullisuustyössään edelleen riskien vähentämiseen sekä varmistamaan, ettei liiketoiminnasta aiheudu negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kuitenkin samaan aikaan jopa 35 prosenttia kertoo jo siirtyneensä liiketoiminnan negatiivisten haittojen minimoinnista kohti uudistavaa liiketoimintaa, jossa haittojen hallinnan lisäksi yrityksen toimenpiteillä luodaan sosiaalisille ja ympäristöjärjes

Tutkimus: Inklusiivisuus on yrityksille monimuotoisuutta olennaisempaa – D&I-työn johtaminen ja toimenpiteet eivät vielä ole valtavirtaa18.11.2022 11:30:00 EET | Tiedote

Yritysvastuuverkosto FIBSin uuden tutkimuksen mukaan 65 % suomalaisista yrityksistä pitää tällä hetkellä inklusiivisuutta eli kaikkia osallistavaa, yhdenvertaista ja syrjimätöntä toimintatapaa olennaisena tekijänä liiketoimintansa kannalta. Monimuotoisuutta eli työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta (diversiteettiä) pitää olennaisena noin joka toinen yritys. Monimuotoisuuden ja inkluusion (D&I) johtaminen ja käytännön toiminta ei ole vielä kovin systemaattista yrityksissä. Vaikka D&I on jo joka toisen yrityksen toimintastrategiassa ja aiheesta keskustellaan säännöllisesti johtoryhmissä, vain harva on esimerkiksi sisällyttänyt monimuotoisuuden ja inkluusion johdon kannustin- ja palkitsemisjärjestelmään tai kokeillut anonyymiä rekrytointia. 71 % yrityksistä arvioi monimuotoisuuden merkityksen kasvavan seuraavan viiden vuoden aikana maltillisesti.

Jyrkkä muutos suomalaisyritysten vastuullisuustyössä2.12.2021 11:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisten yritysten vastuullisuustyössä on tapahtunut ennennäkemättömän suuria muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana, kertoo tänään julkaistu FIBSin Yritysvastuu 2021 -tutkimus. Yritysten vastuullisuustoiminta on nyt kautta linjan entistä strategisempaa, tavoitteellisempaa ja organisoidumpaa. Kestävän kehityksen liiketoimintamahdollisuuksia ei silti edelleenkään tunnisteta. Yritysten tulisikin jatkossa huomioida kunnianhimoisemmin kestävyyshaasteet kehitystyössään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye