Aalto-yliopisto

Suomi liittyy Nasan Artemis-sopimukseen Kuussa ja Marsissa toimimisesta – tervetuloa Winter Satellite Workshopiin

Jaa

Suomen, muiden pohjoismaiden ja Baltian maiden suurin New Space eli uuden avaruuden tapahtuma kerää noin 1 500 kävijää Aalto-yliopiston Dipoliin. Tapahtumassa on esittelemässä toimintaansa yli 40 yritystä ja instituutiota. Tieteellisessä ohjelmassa on yli 300 esitystä ja mukaan mahtuu monia työpajoja, kokouksia sekä näyttely.

Tapahtumajuliste, jossa lukee Winter Satellite Workshop 2025, 21.–23. tammikuuta 2025, Espoo, Dipoli.
Winter Satellite Workshop kerää noin 1 500 kävijää Aalto-yliopiston Dipoliin. Tapahtumassa on esittelemässä toimintaansa yli 40 yritystä ja instituutiota. Aalto-yliopisto

Jo perinteeksi muodostunut uuden avaruusajan tapahtuma Winter Satellite Workshop järjestetään Espoon Otaniemen Dipolissa tiistaista torstaihin 21.–23. tammikuuta. Tapahtuman verkkosivut löytyvät osoitteesta https://spaceworkshop.fi.

Aalto-yliopiston perustama ja järjestämä tapahtuma kokoaa yhteen avaruusteknologian asiantuntijat, yritykset, tutkijat ja opiskelijat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista nopeasti kehittyvällä avaruusalalla. Puheet ja työpajat käsittelevät uutta avaruutta, kaukokartoitusta ja avaruuden kestävää käyttöä sekä satelliittitehtäviä, satelliittialustojen kehittämistä, avaruustieteitä ja -instrumentteja.

Suomi tekee tapahtumassa heti tiistaina historiaa, kun elinkeinoministeri Wille Rydmanin on määrä allekirjoittaa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Artemis-sopimus. Sopimuksessa sitoudutaan yhteisiin pelisääntöihin toimimisesta ulkoavaruudessa, eli Kuussa, komeetoilla ja asteroideilla sekä Kuun ja Maan kiertoradoilla aina Marsiin asti.

Lisäksi monet suomalaiset toimijat sitoutuvat Zero Debris -sopimuksella vähentämään avaruusromua. Konferenssissa juhlitaan myös Suomen 30-vuotista jäsenyyttä Euroopan avaruusjärjestö ESA:ssa.

Yrityshautomotoiminta ESA BIC Finland saa jatkoa, kun Aalto-yliopisto allekirjoittaa ESA PhiLab sopimuksen. Toimintaa Suomessa koordinoi Aalto-yliopisto ja mukana ovat myös Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos ja Vaasan yliopisto. ESA:n kehittämän ja rahoittaman teknologian kaupallistamiseen keskittyvän konseptin kautta suomalaisille avaruustoimijoille kanavoituu yli 10 miljoonaa euroa rahoitusta.

Tapahtumaan kokoontuvat pohjoismaiset avaruusklustereiden edustajat ja avaruuspolitiikan vaikuttajat ja asiantuntijat.

”Avaruusalalla tapahtuu tällä hetkellä todella paljon. Alan yritystoiminta kasvaa ja osaajia tarvitaan yhä enemmän. Suomi päivittää myös avaruusstrategiaansa, mikä on iso asia myös alan kasvavalle yritystoiminnalle ja mahdollistaa uusien innovaatioiden kehittämisen kestävämmän avaruustoiminnan puolesta”, professori ja tapahtuman vetäjä Jaan Praks kertoo.

Allekirjoitustilaisuus järjestetään tiistaina 21. tammikuuta kello 14.30, jonka jälkeen on paneelikeskustelu klo 15 alkaen. Keskustelemassa ovat muun muassa EU-komission puolustusteollisuudesta ja avaruusasioista vastaavan osaston apulaispääjohtaja Christopher Kautz, Euroopan unionin avaruusohjelman johtaja Rodrigo da Costa, Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yhteys- ja viestintäturvallisuusjohtaja Laurent Jaffart sekä Suomen avaruusohjelman vetäjä, työ- ja elinkeinoministeriön avaruusasioiden johtava asiantuntija Tero Vihavainen. Lisäksi alustuksen tapahtumassa pitää myös Nasan Heliofysiikan tutkimuslaitosta johtava Antti Pulkkinen.

Medialle on varattu haastattelumahdollisuus Dipolissa tiistaina 21. tammikuuta klo 15.30 eteenpäin. Median ilmoittautumiset maanantaihin 20. tammikuuta 2025 klo 16 mennessä viestintään Tiina Forsberg, tiina.forsberg@aalto.fi tai puh 050 4656 501.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaan Praks
Professori, Aalto-yliopisto
jaan.praks@aalto.fi
p. 050 420 5847


Median ilmoittautumiset:

Tiina Forsberg
Tiedetoimittaja, Aalto-yliopisto
tiina.forsberg@aalto.fi
p. 050 4656 501

Kuvat

Näyttävä ilmatäytteinen astronauttiveistos lumisessa ympäristössä Dipolin edustalla.
Winter Satellite Workshopiin Dipoliin kokoontuu pohjoismaiden ja Baltian maiden keskeiset avaruusklustereiden edustajat, avaruuspolitiikan vaikuttajat ja asiantuntijat.
Aalto-yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye