Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Mielenterveyden ammattilaisten kouluttama chatbot tarjoaa tukea nuorelle silloin, kun Sekasin-chatin ihmisapu ei ole pitkän jonon takia saatavilla. Bottia on koulutettu samoilla ammattilaisten koostamilla sisällöillä kuin chatin päivystäjiäkin.
Nuoret voivat käydä läpi ajatuksiaan botin kanssa omaa vuoroa odotellessaan tai kysyä siltä neuvoa silloin, kun Sekasin-chat on kiinni.
”Myös silloin, kun kynnys keskustella ihmisen kanssa tuntuu liian korkealta, keskustelua voi harjoitella ensin botin kanssa. Tavoitteena ei ole korvata ihmiskeskustelua, vaan laajentaa tuen muotoja”, MIELI ry:n lasten ja nuorten mielenterveystyön johtaja Satu Raappana sanoo.
Chatbottia kehitetty vastuullisesti
Chatbot tarjoaa keinoja myös pahan olon lievittämiseen sekä tietoa mielen hyvinvoinnista helposti ymmärrettävässä muodossa. Chatbottia kehitetään voittoa tavoittelemattomassa Projekti 5/5:ssä, jota rahoittaa Ilkka Paanasen säätiö.
”On tärkeää, että kehittämisen eturintamassa on ammattilaisia, jotka tekevät sen vastuullisesti ja perustuen tietoon. Nuoret omaksuvat uudet teknologiat käyttöön joka tapauksessa”, Projekti 5/5:n johtaja Saara Huhanantti sanoo.
Nuorille tarjotaan tietoa, johon he voivat luottaa sekä keskustelukumppaniksi bottia, joka ei yritä imitoida ihmistä. Asiakkaan tietojen ja keskustelun käsittely on kuvattu yksityiskohtaisesti ja läpinäkyvästi eikä käyttäjästä kerätä mitään taustatietoa.
Yhteistyöprojektissa on yhdistynyt teknologiaosaaminen ja ymmärrys nuorten mielenterveydestä. Se on helpottanut tekoälyyn liittyvien riskien tunnistamista: Chatbottia on kehitetty niin, että siinä on otettu alusta asti huomioon tietoturva ja eettiset kysymykset.
“Kun yhdistetään startup-maailman teknologiaosaaminen, resurssit ja nopean innovaation sekä ketterän ja kokeilevan kehityksen toimintatapa nuorten mielenterveystyön syväosaajiin, pystytään kehittämään ratkaisuja, jotka ovat poikkeuksellisia molemmilla kentillä” kuvaa Supercellin perustaja Ilkka Paananen.
Nuorten auttamiseen tarvitaan uusia tukimuotoja
Sekasin-chatissa käytiin vuoden 2024 aikana jälleen ennätysmäärä keskusteluja nuorten kanssa. Pahasta olosta, ahdistuksesta ja itsetuhoisuudesta sekä muista aiheista puhuttiin yli 39 000 kertaa. Vaikka vapaaehtoisten verkosto on laajentunut merkittävästi viime vuosina, nuorten avuntarve on niin valtava, että edelleen vain joka neljänteen yhteydenottoon on pystytty vastaamaan.
”Nuorten mielenterveyskriisi näkyy monilla eri tasoilla. Löytääksemme siihen ratkaisuja, tarvitsemme resursseja ja investointeja nuorten mielenterveyteen mutta myös uusia avauksia ja innovaatioita”, Raappana sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Raappana
Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
MIELI Suomen Mielenterveys ry
+358 40 840 6681
satu.raappana@mieli.fi
Saara Huhanantti
Johtaja, Project 5/5
Ilkka Paanasen Säätiö
+ 358 50 533 6625
saara.huhanantti@illusian.org
Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
MIELI Suomen Mielenterveys ry
+358 40 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi
Kuvat
Linkit
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Sekasin Kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
MIELI ry:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 202514.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Psyykkinen hyvinvointi Suomessa on heikentynyt merkittävästi. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydessä muutos on niin hälyttävä, että voidaan puhua mielenterveyskriisistä. Mielenterveyden häiriöt tulevat Suomelle kalliiksi. OECD laski jo ennen pandemiaa hintalapuksi 11 miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy palveluista, sosiaaliturvamenoista ja tuottavuuden laskusta johtuvista menetyksistä. Hyvinvointialueet joutuvat kantamaan vastuun palveluiden lisääntyvistä kustannuksista. Kunnissa mielenterveyden haasteet näkyvät esimerkiksi veromenetyksinä.
12 järjestön yhteinen kannanotto: Sote-järjestöiltä leikataan vaikutuksia arvioimatta19.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Ehdotus sote-järjestöjen avustusleikkausten toteuttamisesta rapauttaa merkittävästi järjestöjen vaikuttavaa auttamistyötä. Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset on peruttava tai vähintään kohtuullistettava.
Finlands självmordstal fortfarande de dystraste i Norden5.9.2024 15:11:50 EEST | Tiedote
I Finland begås ungefär 750 självmord varje år, vilket är mer än tre gånger fler än antalet dödsfall i trafiken. Med rätt åtgärder kan mängden självmord minskas.
Suomen itsemurhaluvut edelleen Pohjoismaiden synkimmät4.9.2024 07:14:07 EEST | Tiedote
Suomessa tehdään vuosittain noin 750 itsemurhaa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin tieliikennekuolemia. Oikeilla toimilla itsemurhia pystytään vähentämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme