Potilasvahinkoaineistot auttavat parantamaan potilasturvallisuutta – vahingoista jopa miljardin vuosikustannukset
Potilasvakuutuskeskuksen aineistot muodostavat kattavan perustan potilasturvallisuuden kehittämiselle – tavoitteena on vahinkojen vähentäminen ja syyllistämättömän potilasturvallisuuskulttuurin edistäminen. Vahinkoja ennaltaehkäisemällä voidaan pienentää merkittävästi yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja.

Potilasvahingoista maksettavat korvaukset ovat vuosittain kymmeniä miljoonia euroja, mutta tosiasialliset kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaiset. Kansainvälisten tutkimusten perusteella terveydenhoitoon liittyviä haittatapahtumia aiheutuu yli 10 prosentissa terveyden- ja sairaanhoidon hoitojaksoista. Suomessa erilaisten vahinkojen korjaamiseen on arvioitu kaikkinensa kuluvan vuositasolla jopa miljardi euroa.
- Potilasvahingoista maksetaan korvauksia potilaille vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu kaikista kustannuksista, sillä yhteiskunnalle aiheutuu lisäksi erilaisia kuluja muun muassa virheiden korjaamisesta. On myös huomattava, että kaikkia haittatapahtumia ei korvata potilasvakuutusjärjestelmän kautta, Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi muistuttaa.
Potilasvahinkojen ennaltaehkäisy on tärkeää erityisesti inhimillisestä, mutta myös taloudellisesta näkökulmasta. Potilasvakuutuskeskus (PVK) pyrkii osaltaan parantamaan potilasturvallisuutta ja hoidon laatua. PVK:lle on kertynyt potilasvahinkoilmoituksista ja niiden ratkaisuista laaja aineisto, joka tarjoaa terveydenhuollolle arvokasta tietoa hoitokäytäntöjen kehittämiseksi.
Potilasvakuutuskeskus analysoi ja tunnistaa potilasvahinkoaineistosta tyypillisiä ongelmakohtia ja kehitystarpeita. Aineistoa hyödynnetään esimerkiksi koulutusmateriaaleissa ja raporteissa, joissa nostetaan esiin yleisiä potilasturvallisuuden sudenkuoppia sekä annetaan konkreettisia ehdotuksia niiden välttämiseksi. PVK:n tavoitteena on vahinkojen vähentäminen ja turvallisen hoidon edistäminen kaikille potilaille Suomessa.
- Potilasvahinkoaineisto antaa kattavan kuvan potilasturvallisuudesta ja terveydenhuollon laadusta kansallisella tasolla. Tiedon avulla voidaan tunnistaa heikkouksia, kehittää toimintamalleja ja parantaa hoidon laatua. On olennaista, että vahingoista opitaan ja niistä keskustellaan avoimesti rakentavassa hengessä, Tolvi korostaa.
Potilasvakuutuskeskus tarjoaa työkaluja terveydenhuollon ammattilaisten tueksi. Esimerkiksi Potilasvahinkoportti-verkkopalvelu mahdollistaa hyvinvointialueiden potilasturvallisuuden asiantuntijoille omien vahinkotilastojen tutkimisen ja analysoinnin. Potilasvakuutuskeskuksen tekemien korvauspäätösten avulla terveydenhuollon yksiköt voivat kehittää toimintatapojaan ja oppia vahingoista syyllistämättä, mutta tehokkaasti toimintaa parantaen.
Potilasvakuutuskeskus osallistuu Lääkäripäivien näyttelyyn 22.–23.1.2025 Helsingin Messukeskuksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat


Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
BLOGI | Turvallinen synnytys on jokaisen oikeus – myös muuttuvassa sairaalakartassa8.4.2025 07:10:00 EEST | Blogi
Suomessa on alhainen äiti- ja lapsikuolleisuus, mutta potilasvahinkoja voi yhä tapahtua. Synnytyksen etenemistä ja mahdollisia ikäviä yllätyksiä ei voi ennustaa. Nostaako synnytysten keskittäminen isompiin keskuksiin kotisynnytysten määriä entisestään, ja miten se vaikuttaa potilasturvallisuuteen, pohtii potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi blogissaan.
BLOGI | Hoito ei vastannut odotuksia - onko kyseessä potilasvahinko?2.4.2025 06:50:00 EEST | Blogi
Suomen korkeatasoiseen terveydenhuoltoon kohdistuu suuria odotuksia. Aina hoidon lopputulos ei kuitenkaan vastaa toiveita, ja mieleen voi hiipiä epäilys hoitovirheestä. Terveydenhuoltoon liittyy väistämättömiä riskejä, eikä kaikkia sairauksia voida parantaa tai edes lievittää, muistuttaa Minna Plit-Turunen blogissaan.
BLOGI | Vuosiraportin suurin uutinen: valtakunnassa kaikki hyvin19.3.2025 06:19:00 EET | Blogi
Potilasvakuutuskeskus julkaisee vuosittain potilasvahinkotilastot sille ilmoitetuista tapauksista ja korvatuista vahingoista. Vuosiraportti tarjoaa harvoin yllätyksiä. Miksi näin on, pohtii Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Potilasvahinkoilmoitusten määrässä nousua – korvauksia maksettiin 25,2 miljoonaa euroa19.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2024, ja ilmoitusten kokonaismäärän ennustetaan ylittävän vuoden 2023 tason. Nousu viittaa siihen, että koronapandemiaa edeltänyt vuoden 2019 ennätystaso lähestyy. Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin sekä kliinisiin hoito- ja tutkimustoimenpiteisiin.
Lapsille tapahtuu harvoin potilasvahinkoja25.2.2025 06:07:00 EET | Tiedote
Vuosittain Suomessa korvataan runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Valtaosa korvattavista vahingoista tapahtuu aikuisille. Alaikäisille eli alle 18-vuotiaille lapsille tapahtuneita vahinkoja korvataan vuosittain noin 140, mikä on 6 prosenttia kaikista korvattavista vahingoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme