Yrittäjät: "Kilpailutusten kiertämiseen puututaan nyt” - hankinnoista tulossa avoimempia
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Ehdotukset tekevät julkisista hankinnoista ja lainsäädännöstä avoimempaa ja reilumpaa. Uudistus säästää myös julkisia varoja. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.
Työ- ja elinkeinoministeriön esitysluonnos lähti tänään lausunnoille. Esityksessä ehdotetaan, että julkiset kilpailutukset tulee jatkossa uusia, mikäli niihin tulee vain yksi tarjous.
Hankintalakia muutettaisiin pk-yritysten näkökulmasta parempaan suuntaan myös siten, että EU-kynnysarvojen ylittävät hankinnat tulisi lähtökohtaisesti jakaa osiin ja ratkaisusta valittaminen mahdollistetaan. Läpinäkyvyyttä suorahankintoihin parannetaan velvoittamalla hankintayksiköt tekemään suorahankinnoista jälki-ilmoitukset.
Esitetty yhden tarjouksen kilpailutusten uusimisvelvoite voi vähentää hankintojen räätälöintiä tietyille toimijoille.
”Tämä lisää kilpailua ja kasvattaa tarjousten määrää, mikä hyödyttää niin julkista taloutta kuin yrityksiäkin. Vastaavaa keinoa on kokeiltu Tšekissä kohtuullisen hyvillä tuloksilla”, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä sanoo.
”Yritykset jättävät osallistumatta julkisiin hankintoihin usein juuri siitä syystä, että ne ovat räätälöityjä tietyille toimijoille”, Jaskari sanoo.
Sidosyksiköiden vähimmäisomistus turvaa kilpailua
Sidosyksiköitä eli ns. inhouse-yhtiöitä koskevaa sääntelyä täsmennetään hallitusohjelman mukaisesti siten, että hankintayksikön tulisi omistaa vähintään 10 prosenttia yhtiöstä, jolta se tekee inhouse-hankintoja.
“Nykyinen laki on mahdollistanut inhouse-yhtiöiden hyödyntämisen ja kilpailutusten välttämisen jopa yhden osakkeen nimellisellä omistuksella”, elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannes Torppa Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät pitää tärkeänä, että sidosyksiköille asetetaan 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimus. Selkeä vaatimus ulottuu myös sidosyksiköiden tytär- ja sisaryhtiöihin. Tämä estää keinotekoiset järjestelyt vaatimuksen kiertämiseksi. Näin varmistetaan, että kilpailu säilyy reiluna ja julkisia varoja käytetään tehokkaasti.
”Suomessa on satoja julkisomisteisia inhouse-yhtiöitä, jotka toimivat samoilla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa. Kunnat ja hyvinvointialueet ovat hankkineet omilta yhtiöiltään tukipalveluita ilman kilpailutuksia vain prosentin murto-osien omistuksella. Tähän kilpailutusten kiertämiseen pitää vihdoin puuttua”, vaatii Jaskari.
Markkinavuoropuhelun vahvistaminen jäi puolitiehen
Markkinakartoitus ja -vuoropuhelu ovat keskeisiä laadukkaan hankintaprosessin onnistumiselle. Hallitusohjelman mukaan markkinavuoropuhelu tulisi olla lähtökohtainen osa hankintaprosessia. Tämä ei mietinnön esityksen mukaan vielä toteudu riittävästi.
Esitetty markkinakartoitus olisi pakollinen vasta yli 10 miljoonan euron hankinnoissa.
”Jokainen laadukas ja onnistunut hankinta sisältää vuoropuhelun markkinatoimijoiden kanssa. Esitetyssä muodossa hankintayksikkö voisi tehdä jopa 9 miljoonan euron hankintoja ilman minkäänlaista velvoitetta markkinoiden kartoittamisesta”, Jaskari sanoo.
Suomen Yrittäjät esittää, että markkinakartoituksesta tehdään pakollinen osa kaikkia kansalliset kynnysarvot ylittäviä hankintoja.
“Tämä selkeyttäisi hankintaprosessia ja tukisi kilpailun huomioimista jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi markkinavuoropuhelun sääntelyä tulisi vahvistaa niin, että se kannustaa entistä avoimempaan yhteistyöhön hankintayksiköiden ja potentiaalisten tarjoajien välillä”, Torppa sanoo.
Yrittäjät kannustaa lausumaan kilpailun puolesta
Suomen Yrittäjät kannustaa, että sen alue- ja paikallisyhdistykset, toimialajärjestöt ja jäsenyritykset antavat ehdotuksesta lausunnon.
“Tiedämme, että monet suomalaiset yritykset odottavat avoimempaa kilpailua ja järkevämpiä hankintoja. Nyt siihen on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa”, Torppa sanoo.
Suomen Yrittäjien pääviestit lausuntoon:
-
Tarvitsemme lisää kilpailua. Julkisten hankintojen räätälöinnit estettävä yhden tarjouksen kilpailun uusimisvelvoitteella.
-
Hankinnat tulee lähtökohtaisesti jakaa osiin, jotta pk-yrityksillä on aidot mahdollisuudet tarjota osaamistaan julkiselle sektorille.
-
Markkinakartoituksen pitää olla pakollinen osa kansalliset kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa. Markkinavuoropuhelun roolia vahvistettava.
-
Tukipalveluiden tuottaminen inhouse-yhtiöillä tulee vaatia vähintään 10 prosentin omistusta. Keinotekoiset järjestelyt kilpailuttamisen kiertämiseen tulee estää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannes Torppaelinkeinopolitiikan asiantuntija
Puh:040 358 3759hannes.torppa@yrittajat.fiHarri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Kysely: Osaamisen puute suurin este tekoälyn käytölle yrityksissä15.1.2025 14:00:37 EET | Tiedote
Suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä (60 prosenttia) ei käytä lainkaan tekoälyä. Lähes puolet (44 prosenttia) mainitsee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi. Tekoälyä käyttävistä yrityksistä eniten hyötyä koetaan saatavan työn tehostumisesta. Tekoälyn käytössä on myös selvät alueelliset erot: suurinta käyttö on pääkaupunkiseudulla, vähintä Itä-Suomessa. Suomen Yrittäjät ja Elisa aloittavat kattavat koulutukset, jotta yritykset koko Suomessa pääsevät mukaan teknologiamurrokseen.
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Barometri: Omistajanvaihdosten vauhdittaminen ruokkii kasvuyrittäjyyttä8.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Omistajanvaihdoksen tehneet yritykset ovat kasvaneet enemmän kuin muut yritykset. Kasvu ja omistajanvaihdokset liittyvät kiinteästi toisiinsa, osoittaa Omistajanvaihdosbarometri. Kasvaneet, menestyneet ja strategisen suunnittelun taitavat yritykset ovat tehneet enemmän yritysostoja kuin muut. Nämä ovat myös jatkossa muita kiinnostuneempia yritysostoista.
Yrittäjägallup: Yrityksistä 17 prosenttia on palkannut maahanmuuttajan – palkkaus lisännyt suvaitsevaisuutta ja kykyä palvella asiakkaita27.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Puolet 10 tai yli henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan, osoittaa Yrittäjägallup. ”Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi”, asiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: YEL-selvityksen varmistettava yrittäjien luottamus eläkkeisiin20.12.2024 11:23:03 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on vaatinut, että hallitus aloittaa nopeasti eduskunnan ja hallitusohjelman edellyttämän selvityksen yrittäjän eläkelaista (YEL). Tänään sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) on asettanut filosofian tohtori Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. – Erinomaista, että työ alkaa. Selvityksen tavoitteena on oltava sellainen eläkejärjestelmä, johon yrittäjät myös luottavat, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme