Sara Mella jatkaa FA:n puheenjohtajana – ”Laadukas sääntely lisää luottamusta”
- Sääntelyn määrän hillinnän lisäksi on syytä kiinnittää huomiota sääntelyn laatuun ja vaikutusten arviointiin ennakolta, muistuttaa Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtajana jatkava Sara Mella Nordeasta.
- FA:n vuoden 2025 alussa aloittaneen hallituksen varapuheenjohtaja on Timo Ritakallio OP Ryhmästä.
- FA:n hallituksen tärkeimmät tehtävät ja hallituksen kokousten asialistat valmistelee vastaisuudessa työvaliokunta
Sekä EU:ssa että Suomessa on finanssikriisin jälkeen tarjottu useisiin finanssialan ongelmiin suoralta kädeltä ratkaisuksi uutta sääntelyä miettimättä, onko se oikea lääke tai löytyisikö ongelmiin muita ratkaisuja.
Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtajana vuonna 2025 jatkava Sara Mella Nordeasta pitääkin erinomaisena sitä, että nyt myös Euroopan komissio kiinnittää huomiota liiallisen sääntelyn pulmiin ja on ottanut asian tarkasteluunsa. Suomessa jo aiemmin Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on tunnistettu, ettei sääntelyn yksiselitteinen lisääminen ole automaattisesti yhteiskunnan etu.
”Sääntelyn määrän hillinnän lisäksi on syytä kiinnittää huomiota sääntelyn laatuun ja vaikutusten arviointiin ennakolta. Lakien vaikutukset syntyvät monimutkaisten ketjujen kautta, ja laadukkaalla ja kattavalla vaikutusarvioinnilla varmistetaan, että sääntely saavuttaa asetetut päämäärät ilman odottamattomia ja ei-toivottuja seurauksia”, Mella painottaa.
Finanssialan sääntely on usein hyvin yksityiskohtaista ja saattaa perustua moniin erillisiin lakeihin. Mella muistuttaa, että lait on usein valmisteltu eri aikoina ja erilaisia tarkoituksia varten.
”Hyvä esimerkki ei niin onnistuneesta sääntelystä on vähittäissijoittajien suojaan liittyvä lainsäädäntökokonaisuus (Retail Investment Strategy, RIS), joka sisältää päällekkäisiä ja ristiriitaisia vaatimuksia palveluntarjoajille. Se lisää myös asiakkaiden kustannuksia ja luo epävarmuutta sijoittamiseen.”
Mellan mukaan laadukas ja oikein kohdistettu sääntely lisää luottamusta finanssialan yritysten ja asiakkaiden välillä. ”Kun alaan kohdistuva luottamus on kunnossa, pidetään toimintaa myös oikeudenmukaisena”, hän sanoo.
FA:n hallitus uudistuu
Finanssiala ry:n (FA) uusi hallitus on aloittanut toimintansa vuoden 2025 alussa. Puheenjohtajana jatkaa Nordean henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella. Varapuheenjohtaja on OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.
Hallituksen jäsenten toimikausi lyhenee kahdesta vuodesta yhteen. Puheenjohtajan toimikausi on edelleen kaksi vuotta.
Uutta on myös se, että hallitus nimittää keskuudestaan työvaliokunnan, joka valmistelee FA:n hallituksen tärkeimmät tehtävät ja hallituksen kokousten asialistat.
Finanssiala ry:n hallitus 2025
Puheenjohtaja Sara Mella, Nordea
Varapuheenjohtaja Timo Ritakallio, OP Ryhmä
Aleksi Lehtonen, Aktia-konserni
Jens Wiklund, Danske Bank -konserni
Mika Manninen, Fennia-konserni
Jouko Pölönen, Ilmarinen
Jari Eklund, LähiTapiola-ryhmä
Petri Niemisvirta, Mandatum
Ville Talasmäki, Sampo-konserni
Riikka Laine-Tolonen, S-Pankki-konserni
Kai Koskela, Säästöpankkiryhmä
Risto Murto, Varma
Haastattelupyynnöt Sara Mellalle Nordean viestinnän kautta: 09 4245 1006.
Avainsanat
Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Amerikkalaiset teknologiayhtiöt siivittivät sijoitusrahastoja hyviin tuottoihin – vuonna 2024 uutta pääomaa yli 9 miljardia euroa13.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin vuonna 2024 yhteensä 9,3 miljardia euroa uutta pääomaa. Rahastopääoman kasvuun vaikutti myös myönteinen markkinakehitys. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli joulukuun lopussa 184 miljardia euroa, kun se vuoden 2023 lopussa oli 149 miljardia. Kiinteistörahastoista lunastettiin vuonna 2024 yhteensä 285 miljoonaa euroa.
Muistutuskutsu: Talouden pyöreä pöytä: Vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia – millaisiin rahastoihin suomalaiset sijoittavat? 13.1.2025 klo 13.00-14.0010.1.2025 14:50:50 EET | Tiedote
Jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista sijoittaa rahastoihin. Miten sijoitusrahastot kehittyivät vuonna 2024? Miten maailman kriisit vaikuttivat pääomien liikkeisiin ja miltä näyttää tuleva vuosi? Mitä hyötyä kotimaisista rahastoista on kansantaloudelle?
Miustutuskutsu: Talouden pyöreä pöytä: Vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia – millaisiin rahastoihin suomalaiset sijoittavat? 13.1.2025 klo 13.00-14.008.1.2025 13:19:51 EET | Tiedote
Jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista sijoittaa rahastoihin. Miten sijoitusrahastot kehittyivät vuonna 2024? Miten maailman kriisit vaikuttivat pääomien liikkeisiin ja miltä näyttää tuleva vuosi? Mitä hyötyä kotimaisista rahastoista on kansantaloudelle?
Hallitus toimii sekä omaa ohjelmaansa että Suomen EU-linjauksia vastaan – vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannustinta ei pidä poistaa7.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Finanssiala ry vastustaa jyrkästi hallituksen esitystä poistaa vapaaehtoisen eläkesäästämisen maksuosuuksien verovähennysoikeus. Uudistus lopettaisi vapaaehtoisen eläkesäästämisen. Työeläkejärjestelmämme on riittävä muttei antelias, siksi eläkkeiden omaehtoinen täydentäminen on tärkeää. Ehdotuksellaan hallitus toimii sekä EU:n eläkepoliittisia tavoitteita että omaa ohjelmaansa vastaan. Vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen tulisi kannustaa nykyistä enemmän eikä suinkaan ajaa säästämismuotoa alas.
Kiinteistösijoitus on usein epälikvidi – myös rahaston kautta tehtynä3.1.2025 13:01:34 EET | Tiedote
Rahastosijoituksetkaan eivät ole riskittömiä. Riskit voivat liittyä esimerkiksi sijoituskohteiden arvon kehitykseen, geopolitiikkaan tai sijoituskohteiden likviditeettiin. Nimenomaan likviditeettiriskistä on kyse, kun viimeaikainen kehitys kiinteistömarkkinoilla on pakottanut tiettyjen kiinteistörahastojen sulkemiseen määräajaksi. Rahastojen sulkeminen ei ole merkki kriisistä vaan normaali, joskin raskas keino hallita likviditeettiriskiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme