Akava: Kuntien varmistettava työllisyys- ja kotoutumispalvelujen resurssit – työllisyyden nosto tärkeää
Akava painottaa, että kuntien pitää varmistaa työllisyys- ja kotoutumispalvelujen resurssit, jotta palvelujen uudistus onnistuu ja työllisyyttä saadaan nostettua. Uuden toimintamallin tavoitteena on hyödyntää paikallisten olojen tuntemusta aiempaa tehokkaammin, mikä voi hyödyttää sekä työnhakijoita että työnantajia. Akava nostaa esiin huolenaiheena, kaventuvatko korkeakoulutettujen työllistymismahdollisuudet pienillä työllisyysalueilla, joita uudistuksessa syntyi.
Työllisyys- ja kotoutumispalveluiden järjestäminen siirtyi valtiolta kunnille vuoden alussa ja TE-toimistojen tilalle tuli 45 työllisyysaluetta, jotka ovat kuntien muodostamia. Uudistuksen tavoitteena on viedä työllisyyspalvelut lähemmäksi kuntalaisia ja kehittää niitä vastaamaan kuntien asukkaiden ja työnantajien tarpeisiin paremmin.
– Muutos on historiallinen, vaikka uudistus ei välttämättä näy työvoimapalveluiden asiakkaille, sillä valtaosa henkilöstöstä siirtyi TE-palveluista kuntien työllisyyspalveluihin. Aika näyttää, miten muutos lopulta näkyy palveluissa ja työllisyydessä, sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.
– Uudistukseen liittyy huolta rahoituksesta: ovatko kunnat valmiita panostamaan palveluihin riittävästi? Koska työllisyysalueet ovat uudistuksen jälkeen keskimäärin pienempiä kuin ennen, on syytä kysyä, supistuuko esimerkiksi korkeakoulutetuille tarjolla olevien palvelujen tarjonta entisestään, Taulu jatkaa.
Kunnalle vahvempi asema maahanmuuttajien kotoutumisen edistäjänä
Kunnat vastaavat vuodenvaihteesta lähtien työllisyyspalveluiden lisäksi maahanmuuttajien kotouttamisesta. Muutoksella on tarkoitus helpottaa palveluiden yhteensovittamista ja tavoittaa palveluiden piiriin työttömiä maahan muuttaneita, työvoiman ulkopuolella olevia, etenkin naisia sekä sujuvoittaa maahan muuttaneiden polkuja työelämään.
– Kotoutumispalveluja pitää tarjota mahdollisimman pian maahantulon jälkeen katsomatta maahanmuuton perusteeseen. Tämä on sekä maahan muuttavan ihmisen että yhteiskunnan etu. Palveluja tulee tarjota yhden luukun periaatteella. Suurimmissa kaupungeissa on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi International House -tyyppisestä toiminnasta. Koska tehokas kotoutuminen tukee työllistymistä, kotoutumispalveluista on myös monia hyötyjä kunnille, toteaa Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.
– Työ- ja osaamisperusteisella maahanmuutolla on tulevaisuudessa entistä tärkeämpi merkitys yhteiskunnan kannalta muun muassa Suomen heikkenevän huoltosuhteen vuoksi. Avoin ja kansainvälinen yhteiskunta tukee talouskasvun edellytyksiä lisäämällä yritysten osaamista, tuottavuutta ja Suomeen tehtävien investointien määrää, Sahamies sanoo.
Tutustu Akavan alue- ja kuntavaalitavoitteisiin https://akava.fi/aluejakuntavaalit/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki Tauluekonomisti
Puh:+358503612869heikki.taulu@akava.fiMiika Sahamiesjohtava asiantuntija
Puh:+358505305366miika.sahamies@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava Works -talousennuste: Talouskasvun moottorit käynnistyvät vähitellen keväällä 202513.12.2024 12:30:14 EET | Tiedote
Suomen bruttokansantuote on toipunut aikataulussa, vaikka kasvun moottorit ovat toistaiseksi kateissa. Vienti piristyy maailmankaupan mukana. Yksityinen kulutus elpyy vuonna 2025, kun reaalipalkat nousevat, korot alenevat ja työllisyys alkaa kohentua kesän kynnyksellä. Kokonaistuotanto kasvaa 1,5 prosenttia vuonna 2025 ja 1,9 prosenttia vuonna 2026.
Akava: Sotealan työntekijöillä iso työuupumusriski – luottamus tulevaisuuden palveluihin heikkoa10.12.2024 14:00:13 EET | Tiedote
Akava Works -työolotutkimus kertoo, että julkisella sektorilla sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä korkeakoulutetuista 46 prosenttia kokee työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Haitallinen kuormitus syntyy erityisesti liiallisesta työmäärästä. Vastaajista 57 prosenttia kertoo liiallisen työmäärän aiheuttavan heille haitallista kuormitusta vähintäänkin melko paljon.
Kutsu medialle: Akava Works -talousennusteen esittely 13.12.5.12.2024 12:00:40 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Akava Worksin talousennusteen julkaisua verkkolähetyksessä perjantaina 13.12. kello 12.30. Lähetyksessä tarkastellaan Suomen lähivuosien talousnäkymiä: Onko talous elpymässä, milloin työllisyys paranee ja jatkuuko asuntomarkkinoiden toipuminen? Entä kääntääkö korkojen aleneminen rakentamisen vihdoin nousuun?
Akava tekee ehdotuksia kasvutoimista – mukana korkeakoulujen pääomittaminen kahdella miljardilla25.11.2024 14:48:19 EET | Tiedote
Akava ehdottaa, että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja pääomitetaan kahdella miljardilla eurolla niiden taloudellisen aseman ja autonomian vahvistamiseksi. Akava ehdottaa kasvutoimina myös parlamentaarista sitoumusta taata puolelle Suomen nuorista korkeakoulututkinto, kansainvälisten osaajien määrän lisäämistä, ratkaisuja osaamisen kehittämiseen sekä verojärjestelmän ja yritystukijärjestelmän uudistusta.
Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi12.11.2024 08:00:08 EET | Tiedote
Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme