Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.
Uusia työkyvyttömyyseläkehakemuksia tuli Ilmariseen vuonna 2024 vajaat 11 600, mikä oli prosentin edellisvuotta vähemmän. Pientä, alle kahden prosentin kasvua hakemuksissa oli vain alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä.
Työkyvyttömyyseläkkeen hakija on yleisimmin yli 60-vuotias mies
Kaikista hakijoista 55 prosenttia oli miehiä ja 45 prosenttia naisia. Suurin hakijaryhmä oli yli 60-vuotiaat, joiden osuus kaikista työkyvyttömyyseläkettä hakeneista oli kolmannes.
Yli 60-vuotiaista hakijoista myönteisen eläkepäätöksen sai reilut 80 prosenttia hakijoista, muissa ikäryhmissä keskimäärin joka toinen. Korkein hylkäysprosentti oli alle 35-vuotiailla, joista kielteisen päätöksen sai lähes 55 prosenttia hakijoista.
– Yli 60-vuotiaiden työkykyä arvioidaan suhteessa heidän viimeisimpään työtehtäväänsä. Nuorempien kohdalla arvioidaan kuitenkin työkykyä kaikkiin sellaisiin tehtäviin, joita voidaan kohtuudella edellyttää, kertoo Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen.
Työkyvyttömyyseläke myönnettiin useimmiten tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella fyysisesti kuormittavilla toimialoilla
Viime vuonna uusia työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin Ilmarisessa noin 5 500 henkilölle. Yleisimmät syyt myönnetyissä työkyvyttömyyseläkkeissä olivat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet (35 %) ja mielenterveyden häiriöt (29 %). Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen on ollut jo pitkään masennus.
Keskimäärin vuonna 2024 työkyvyttömyyseläkkeelle siirryttiin 53-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläke myönnettiin mielenterveyssyistä keskimäärin 44-vuotiaalle, kun tuki- ja liikuntaelinsairauden takia eläkkeelle siirryttiin keskimäärin 58-vuotiaana.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja muut ei psyykkiset sairaudet lisääntyvät merkittävästi 55 ikävuoden jälkeen työkyvyttämyyseläkkeen syinä. Lähes 90 prosenttia vuonna 2024 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä yli 60-vuotiaista sai työkyvyttömyyseläkkeen tuki- ja liikuntaelinsairauden tai muun fyysisen sairauden perusteella.
– Useimmiten työkyvyttömyyseläke myönnettiin vuonna 2024 tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella kuljetuksen ja varastoinnin, teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla työskenteleville. Vähäisintä työkyvyttömyyseläköityminen oli informaation ja viestinnän alan työntekijäryhmillä, Halonen toteaa.
– Mielenterveysperusteinen työkyvyttömyys on usein liitetty asiantuntijatyöhön, mutta fyysisen työn tekijät kärsivät yhtä lailla mielenterveyden häiriöistä. Ilmarisen työkyvyttömyyseläkeindeksin mukaan mielenterveyssyistä johtuva työkyvyttömyys on yhtä yleistä fyysisesti raskailla aloilla kuin toimistotöissä. Mielenterveyden ongelmien suuri osuus asiantuntija-aloilla johtuu muiden sairauksien vähäisyydestä, ei mielenterveyden häiriöiden yleisyydestä, Halonen jatkaa.
Nuorten aikuisten mielenterveysperusteinen työkyvyttömyys on lisääntynyt
Mielenterveyden ongelmista on tullut uusi kansantauti. Joka kymmenes syö masennuslääkkeitä, ja joka kymmenes on todennäköisesti työuupunut. Kelan sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä saaneiden määrä on kasvanut ennätyslukemiin: yli sataantuhanteen henkilöön. Erityisesti ahdistusperäiset sairauspoissaolot ovat nousussa kaikissa ikä- ja sukupuoliryhmissä.
– Nuorten aikuisten mielenterveysperusteinen työkyvyttömyys on lisääntynyt huolestuttavasti viime vuosien aikana. Mielenterveyssyiden vuoksi eläköidytään keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on haasteellisempaa kuin muissa sairauksissa, Halonen kuvailee.
Neljä viidestä alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin mielenterveyden häiriöiden perusteella. Yleisimmin eläke myönnettiin vaikea-asteisen masennuksen tai psykoosisairauden perusteella.
– Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää joko toistaiseksi jatkuvana tai määräaikaisena työkyvyttömyyseläkkeenä eli kuntoutustukena. Eläke myönnetään kuntoutustukena, jos arvioidaan, että työkyky voi palautua hoidon tai kuntoutuksen avulla. Kaikista vuonna 2024 myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä 55 prosenttia oli määräaikaisia ja 45 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia eläkkeitä, Halonen toteaa.
Suurin osa mielenterveysongelmien perusteella alkavista työkyvyttömyyseläkkeistä on määräaikaisia kuntoutustukia. Alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä vain 1,7 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin toistaiseksi voimassa olevana.
Lisätiedot:
- Kristiina Halonen, työkykyjohtaja, Ilmarinen, p. 050 380 3868, kristiina.halonen@ilmarinen.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristiina Halonentyökykyjohtaja
Puh:050 380 3868kristiina.halonen@ilmarinen.fiTietoja julkaisijasta
Ilmarinen on työeläkeyhtiö ihmistä varten. Huolehdimme 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta ja pidennämme työuria, jotta jokainen voi suhtautua huomiseen luottavaisena ja toiveikkaana. Me teemme töitä tänään, jotta asiakkaittemme toimeentulo on turvattu huomenna. Näin varaudumme hyvään huomiseen. Eläkevastuiden katteena on noin 60 miljardin euron sijoitusvarallisuus. Lisätietoja: www.ilmarinen.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi15.1.2025 07:47:12 EET | Tiedote
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Mediakutsu iAreenaan 6.2. - Teemana: Senioreiden talous- ja digitaidot13.1.2025 09:39:01 EET | Kutsu
Lämpimästi tervetuloa iAreena-webinaariin - ikääntymiseen liittyvään ajankohtaisfoorumiimme! Julkaisemme tuloksia tuoreesta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin senioreiden talousosaamista ja eläkeajan ennakointia. Ilmoittaudu mukaan suosittuun seminaariimme, jossa tällä kertaa pureudutaan senioreiden talous- ja digitaitoihin.
Työeläkevakuuttamisen vuosi 2025 – tämä kaikki muuttuu2.1.2025 16:07:53 EET | Tiedote
Vuoden vaihduttua työnantajan on hyvä huomioida muutokset työeläkemaksuissa. Myös yrittäjän työtulo on hyvä tarkistaa, että se vastaa tämänhetkistä työpanosta.
Eläkkeensaajan vuosi 2025 – katso, mikä muuttuu27.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tammikuun alussa työeläkkeen määrä nousee indeksikorotusten vuoksi noin 1,3 prosenttia. Ensi vuonna alimpaan eläkeikään ovat puolestaan tulossa 1961 syntyneet. Eläkkeensaajankin verokortit tulevat voimaan jo 1.1.2025 alkaen.
Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku jatkuu edelleen16.12.2024 12:00:40 EET | Tiedote
Työntekijämäärä laski marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, majoitus- ja ravitsemusala sekä rakentaminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme