Ihana itkettävä sipuli – Sipuliviikkoa vietetään tammikuun lopussa!
Juhlakauden jälkeen sipuli ansaitsee tulla juhlittavaksi. Monipuoliset sipulit ovat kotikeittiön luottopakkeja: kotimaisia, edullisia ja saatavilla ympäri vuoden. Sipulin hyvän maun salaisuus piilee sen sisältämässä umamissa, joka syventää ruuan makua täyteläiseksi ja houkuttelevaksi. Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.
Sipulikyynelten takana on kemiallinen reaktio, joka käynnistyy, kun sipulia leikattaessa sen solukko rikkoutuu. Solukon rikkoutuessa muodostuu propeenisulfeenihappoja, josta muodostuu kaasua, joka ärsyttää silmän sarveiskalvoa. Ärsytys aktivoi aivot ja käskee kyynelrauhasia tuottamaan kyyneliä ärsytyksen lievittämiseksi. Sipulin leikkaaminen terävällä veitsellä ja sen huuhtelu kylmän veden alla kuorimisen jälkeen saattavat vähentää silmien ärsytystä.
Sipuli tukee terveyttä ja ruokavaliota
Sipuli on tunnettu perinteisenä apuna flunssaan ja hengitysteiden tukkoisuuteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulin sisältämä kversetiini voi torjua mikrobien hyökkäyksiä. Lisäksi sipuli sisältää runsaasti C-, B1-, B6- ja K-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, flavonoideja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Sipuli on kasvikunnan tuotteena kevyttä, mutta ravintorikasta.
Herkuttele sipulilla
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen korostaa sipulin monikäyttöisyyttä:
"Sipuli on yksi kotikeittiön sankareista – monipuolinen, ravitseva ja täydellinen makujen syventäjä. Sipuliviikolla kannattaa kokeilla rohkeasti uusia reseptejä ja muistaa, että kotimainen sipuli on aina hyvä valinta."
Sipuli kannattaa kuullottaa miedolla lämmöllä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Talvikaudella sipuli sopii erityisesti keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Blinien ja hernekeiton lisukkeena hienonnettu sipuli on klassikko, ja salaateissa marinoidut sipuliviipaleet lisäävät ruokaan makua ja väriä.
Sipuli on monikäyttöinen
Sipuli sopii lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin, oli kyseessä sitten keltasipuli, punasipuli, salottisipuli tai valkosipuli. Purjo on erinomainen valinta keittoihin ja kalaruokiin, kun taas kevätsipuli ja ruohosipuli tuovat makua ja väriä ruokien viimeistelyyn.
Sipuli säilyy viileässä ja pimeässä
Kaupasta kannattaa valita kiinteitä, napakoita ja ehjiä sipuleita. Sipuli säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä, esimerkiksi ilmavassa verkkopussissa. Kuorittu tai silputtu sipuli säilyy jääkaapissa, ja sipulisilpun voi myös pakastaa.
Kotimaista sipulia ympäri vuoden
Vuonna 2023 ruokasipulia viljeltiin Suomessa 1 200 hehtaarin alalla, ja kokonaissato oli 31,5 miljoonaa kiloa (Lähde: Luke, puutarhatilastot). Sipulin päätuotantoalueet Suomessa ovat Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ja Ahvenanmaa. Keltasipulin lisäksi kotimaisia vaihtoehtoja ovat punasipuli, purjo, salottisipuli ja valkosipuli. Keltasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Kotimaisia sipuleita on saatavilla myös luomuna sekä pakastettuina kuutioina. Kaupassa kotimaisen sipulin tunnistaa Sirkkalehtimerkistä.
Tiesitkö, että…
Keskiajalla sipuli oli arvokas maksuväline. Sipuli oli myös hieno lahja, esimerkiksi hääparille sopiva muistaminen. Muinaisessa Egyptissä sipuli oli tärkeä osa uskonnollisia menoja, erityisesti hautajaisia. Egyptiläisille sipulin kerroksellinen rakenne symboloi ikuista elämää. Hautajaismenoissa sipuleita uhrattiin vainajan mukana lahjaksi tuonpuoleiseen.
-----------
Sipulin teemaviikkoa vietetään 20.-26.1.2025
Lisätietoja sipulista:
Luke, puutarhatilastot: Puutarhatilastot 2023 | Luonnonvarakeskus (tietokantataulut --> avomaan tuotanto --> vihannekset)
Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen (at) mtk.fi, 040 568 8802
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiMika VirtanenKasvinviljelyasiamiesMTK
Puh:0400 544 728mika.virtanen@mtk.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
26 vinkkiä maatalouden vesiensuojeluun16.1.2025 13:26:02 EET | Tiedote
MTK, MTK-Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat yhteistyössä koonneet 26 maatalouden vesiensuojeluvinkkiä, joiden tehtävänä on auttaa tunnistamaan erilaisia maatalouden vesiensuojelutoimenpiteitä. Vinkit nostavat esille esimerkkejä toimenpiteistä, joilla viljelijät voivat parantaa ravinteiden ja maa-aineksen pysymistä pellolla, jotta ne eivät päädy ojia pitkin vesistöihin.
Maaseutunuorten joulutulet syttyvät 21.12. – Kun kaikki on koettu ja kuultu, kokeile hiljaisuutta18.12.2024 12:38:01 EET | Tiedote
Joulu tuo mukanaan valon ja yhteisöllisyyden – juuri tätä MTK:n maaseutunuorten perinteiset joulutulet juhlistavat lauantaina 21.12.2024. Nämä tunnelmalliset tulet toivottavat turvallista matkaa, kutsuvat nauttimaan maaseudun rauhasta ja välittävät kiitoksen kaikille, jotka arvostavat kotimaisia valintoja.
Suosi suomalaista – valitse kotimainen joulukuusi13.12.2024 08:50:39 EET | Tiedote
Joulukuusisesonki käynnistyy perinteisesti joulukuun alkupuolella ja kiihtyy kohti joulua. Kerää talteen asiantuntijoiden vinkit joulupuun hankintaan.
Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta12.12.2024 13:24:58 EET | Tiedote
Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.
Metsänhoitoyhdistysten valtuustoihin uusia kasvoja – Naiset ääniharavina10.12.2024 13:12:32 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit on käyty, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saatiin merkittävä joukko uusia valtuutettuja. Erityisen huomionarvoista on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savosta Kaisa Ralli sai 330 ääntä ja Taina Pietarinen 230 ääntä. Uudet valtuustot aloittavat kautensa 1.1.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme