Lastensuojelun Keskusliitto

Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä

Jaa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perhepalvelut esillä päättäjien ja järjestöjen tapaamisessa.

Hyvinvointialueet kamppailevat tällä hetkellä kovien taloudellisten paineiden kanssa. Samalla niiden tulisi kyetä turvaamaan alueensa ihmisten hyvinvointia tukevat palvelut laadukkaasti ja luotettavasti. 

Yksi ratkaisu tilanteeseen ovat hyvinvointialueiden perhekeskukset ja niiden tiivis yhteistyö kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa. 

”Perheiden tueksi tarvitaan alueen kaikki toimijat. Kukaan ei selviä tästä tehtävästä yksin. Ei hyvinvointialue, eivätkä järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt. Siksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella kehitetään yhteisen tekemisen tapoja, joiden avulla saadaan kaikkien resurssit käyttöön ja pystytään vastaamaan perheiden tarpeisiin”, totesi Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialajohtaja Hanna Mikkonen tiistaina Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämässä päättäjätapaamisessa Koivukylän avoimessa kohtaamispaikassa, Vantaalla.

Pieni lapsi ja hänen äitinsä leikkivät Leikkipuisto Linjan lattialla Kalliossa. Äiti on leikkitunnelissa ja nauraa, lapsi ojentaa hänelle pikkuautoa.
Perheet viihtyvät perhekeskusten kohtaamispaikoissa. Kuva: Laura Vesa

Koivukylän avoin kohtaamispaikka on yksi perhekeskuksen toimintamuodoista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ja sen koordinaatiovastuu on MLL Uudenmaan piirillä. Kohtaamispaikassa toimii n. 40 yhteistyökumppania, jotka järjestävät toimintaa perheille.

”Koivukylän avoin kohtaamispaikka on hyvä esimerkki toiminnasta, jolla tavoitetaan kerralla suuria määriä ihmisiä, joille annetaan apua ja tukea. Samalla säästetään yhteiskunnan rahaa”, toteaa toiminnanjohtaja Pia Metsähuone MLL:n Uudenmaan piiristä.

Perhekeskus tutuksi -päättäjätilaisuudessa pohdittiin perhekeskusten yhteistyön kehittämistä yhdessä päättäjien kanssa. Tilaisuuteen oli kutsuttu alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. 

Toimiva perhekeskus tarjoaa turvaverkon perheille

Perhekeskus tutuksi päättäjätapaaminen ja siellä käyty vilkas keskustelu osoitti, että tarvitaan yhteisiä keskusteluja, jotka selventävät eri toimijat yhteen kokoavan perhekeskuksen rakennetta ja sen merkitystä perheille.

”Kun perhekeskuksen johtaminen, koordinointi ja ohjaus toimii, rakennetaan yhteistyöllä niin tiivis verkko, että yhä harvempi perhe pääsee putoamaan sieltä läpi”, kuvasi pienperheyhdistyksen kansalaistoiminnan koordinaattori ja järjestöyhteistyön neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Kaisli Syrjänen yhteistyön vaikutuksia.

Perhekeskus kokoaa perheiden ulottuville myös järjestöjen ja seurakuntien laajan palvelutarjonnan. Ne täydentävät hyvinvointialueen ja kuntien omaa tarjontaa. Vahvistamalla järjestöjen ja seurakuntien roolia ja hyödyntämällä niiden osaamista perhekeskustyössä hyvinvointialue saa käyttöönsä niiden laajan osaamisen ja sitoutuneet tekijät.

“Turvaamalla lapsi- ja perhejärjestöjen järjestöavustukset hyvinvointialue saa varsin pienellä rahallisella satsauksella asukkaidensa käyttöön laajan kirjon perheiden hyvinvointia tukevia ja ammattitaitoisesti toteutettuja palveluita”, toteaa kehittämispäällikkö Kaisu Muuronen Lastensuojelun Keskusliitosta.

Päättäjätapaamisen järjesti Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön -toiminta yhdessä verkostojensa kanssa. Alueella toimivista järjestöistä ovat mukana mm.  MLL:n Uudenmaan piiri ry, Familia ry, Pienperheyhdistys, Yhden vanhemman perheiden liitto ry, Vamlas sr, Kehitysvammatuki 57 ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Tapaaminen oli osa lasten, ja nuorten ja perheiden palveluihin keskittyvää keskustelusarjaa eri hyvinvointialueilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Perhekeskus on ratkaisu -teksti.
Perhekeskus on ratkaisu
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perhekeskus tutuksi -päättäjätapaaminen 15.1.2025 klo 16-18, Koivukylän avoin kohtaamispaikka, Vantaa8.1.2025 08:00:00 EET | Kutsu

Mikä perhekeskus on ja miten se toimii? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.

Lapset näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa synkeämpänä11.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Lastensuojelun Keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye