Työeläkeyhtiö Elo

Korjattu blogi: Elon Tiina Helenius: Trumpillakin on pomonsa – se on korkosijoittaja

Jaa
Elon pääekonomisti Tiina Helenius
Elon pääekonomisti Tiina Helenius

Huom. blogissa on korjattu lukuja torstaina 16.1. klo 13

"Minkälaisessa tilanteessa Trump astuu valtaan? Hän aloittaa toisen kautensa hetkellä, jolloin USA:n talous on vahva. Huomionarvoista on se, että inflaatio on vielä liian nopeaa, jotta Trump voisi talousohjelmansa puitteissa tehdä mitä tahansa ilman negatiivia seuraamuksia inflaatiolle, markkinakoroille ja osakemarkkinoille, ja tietenkin ennen pitkää talouskasvulle.

Jos Trumpin toimet lisäisivät nopeasti liittovaltion alijäämiä veronkevennysten seurauksena, ne yksinään olisivat kenties positiivisia osakemarkkinoille. Vastaavasti Trumpin ehdottamien tullien – erityisesti koskien kiinalaisia tuotteita odotetaan kiihdyttävän inflaatiota ja nostavan markkinakorkoja. Tämä taas painaisi osakekursseja, koska korkeampi korkotaso ja uudelleen kiristyvät rahoitusolosuhteet heikentäisivät ennen pitkää talouskasvua.

2 biljoonan säästötavoite on iso kysymysmerkki

Inflaatiota kiihdyttävien toimien vastapainona Trump lupasi ennen vaaleja pienentää julkisen talouden kokoa. Tähän toimeen hän valjastaa uuden viraston, DOGE:n, (Department of Government Efficiency), joka on presidentin neuvonantajakomissio, jonka tarkoituksena on uudistaa Yhdysvaltain liittovaltion hallintoa, poistaa sääntelyä ja vähentää menoja hallinnon tehokkuutta lisäämällä.

DOGE siis pyrkii leikkaamaan liittovaltion budjettia jopa 2 biljoonalla dollarilla vähentämällä Trumpin sanojen mukaan tuhlausta, lakkauttamalla tarpeettomia virastoja ja pienentämällä liittovaltion työvoimaa. 2 biljoonan säästö julkisessa hallinnossa olisi massiivinen leikkaus julkisiin menoihin ja se toimisi toki vastavoimana muiden edellä mainittujen toimien synnyttämiin inflaatiopaineisiin.

Useat tahot pitävät kuitenkin koko DOGE:a Trumpin PR-temppuna, koska realistisia leikkauskohteita ilman että kajotaan pakollisiin sosiaaliturvamenoihin tai puolustusmenoihin, ei löytyne. USA:n hallinnon harkinnanvaraiset menot tekevät yhteenlaskettuna hieman vajaat 2 biljoonaa dollaria ja niistäkin puolustusmenot, joista Trump tuskin haluaa leikata, muodostavat suurin piirtein puolet.

Minkälaisia toimia Trumpilta voi odottaa? Yleinen uskomus on, että hän lataa suuren joukon muutoksia heti ensimmäisinä päivinään virassaan presidentin toimeenpanomääräyksillä. Tämän toimeenpanovallan turvin USA:n presidentti voi ohjata liittovaltion hallinnon toimintaa ilman kongressin hyväksyntää. Fokus sijoitusmarkkinoilla on siinä, mikä on Trumpin toimien nettomääräinen inflaatiovaikutus.

Huomio kiinnittyy Trumpin politiikkatoimien järjestykseen

Trump on luvannut jatkaa ensimmäisellä kaudellaan tehtyjä tuloveronkevennyksiä, jotka muuten erääntyisivät vuonna 2025. Lisäksi hän on kertonut keventävänsä yritysverotusta, mahdollisesti jopa 15 prosenttiin. Näiden läpiviennin Trump haluaa varmasti hoitaa ennen seuraavia kongressivaaleja, mutta niiden ajaminen etupainotetusti jo tämän vuoden aikana USA:n talouden ollessa jo lähtötilanteessa liiallisen inflatorinen, olisi riskialtista. Korkomarkkinat eivät tätä hyvällä katsoisi.

Johtopäätökseni on, että Trumpilla on reunaehtoja hänen ryhtyessä toteuttamaan politiikkaansa. Huolimatta siitä, että Trump sai vahvan poliittisen pääoman vahvan vaalituloksensa ansiosta, tulee hän kohtaamaan oman puolueensa perinteisten fiskaalikonservatiivien vahvan vastustuksen budjettialijäämien kasvattamiseen. Tämä kävi selväksi mm. viime vuoden lopun neuvotteluissa liittovaltion velkakatosta.

Toinen Trumpin politiikkamixin armoton tuomari on bondimarkkina, joka rankaisee hullutuksista korkojen nousulla. Katse kannattaakin olla Trumpin toimien järjestyksessä. Jos ensitoimina ovat tariffit, merkittävän suuret siirtolaisten käännytykset sekä rajojen sulkeminen uusilta tulijoilta, pitää vastapainona olla aitoja, kokonaiskysyntää ja inflaatiota riittävästi hillitseviä budjettisäästöjä. Kokemukset Iso Britanniasta osoittavat, että bondimarkkina on armoton vahtikoira, jota pääministerikin tottelee.

Tiina Heleniuksen blogi on luettavissa kokonaisuudessaan Elon verkkosivuilla: https://www.elo.fi/fi-fi/elomedia/2025/trumpillakin-on-pomonsa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 30 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Elos delårsrapport 1.1–30.9.2024: Placeringsintäkterna var 7 % tack vare en stark utveckling av noterade aktier24.10.2024 13:55:00 EEST | Pressmeddelande

Elos placeringsintäkter var alltjämt starka i januari–september. Bäst avkastade placeringarna i noterade aktier med 14,1 procent. Elos solvensnivå stärktes ytterligare och driftskostnaderna minskade. Jämförelsetalen som ges inom parentes i rapporten är siffror per 30.9.2023, om inte annat anges. Nyckeltal för januari–september 2024 Totalresultatet uppgick till 714,5 (-90,9) miljoner euro. Nettointäkterna av placeringsverksamheten uppgick till 7,0 (2,8) procent, dvs. 2,1 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde var 32,0 (30,0 i slutet av 2023) miljarder euro. Medelavkastningen på placeringarna under tio år var 5,7 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,6 procent. Driftskostnaderna som täcks med omkostnadsinkomsten var 55,7 (58,3) miljoner euro. Premieinkomsten uppgick till 3,3 (3,3) miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades för 3,5 (3,3) miljarder euro. Solvensnivån var 123,1 (121,3 i slutet av 2023) procent och solvenskapitalet var 1,4-faldigt (1,5-faldi

Elon osavuosiraportti 1.1.–30.9.2024: Sijoitustuotto 7 % listattujen osakkeiden vahvan kehityksen ansiosta24.10.2024 13:55:00 EEST | Tiedote

Elon tammi-syyskuun sijoitustuotto jatkui vahvana. Sijoituksista parhaiten tuottivat noteeratut osakkeet 14,1 prosenttia. Elon vakavaraisuusaste vahvistui edelleen ja liikekulut alenivat. Raportilla suluissa olevat vertailuluvut ovat 30.9.2023 lukuja, ellei toisin ole mainittu. Avainluvut tammi-syyskuu 2024 Kokonaistulos nousi 714,5 (-90,9) miljoonaan euroon. Sijoitustoiminnan nettotuotto nousi 7,0 (2,8) prosenttiin ja oli 2,1 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli 32,0 (30,0 vuoden 2023 lopussa) miljardia euroa. Sijoitusten kymmenen vuoden keskituotto oli 5,7 prosenttia. Tämä vastaa 3,6 prosentin reaalituottoa. Hoitokustannustulolla katettavat liikekulut laskivat 55,7 (58,3) miljoonaan euroon. Vakuutusmaksutulo oli 3,3 (3,3) miljardia euroa. Eläkkeitä ja muita korvauksia maksettiin 3,5 (3,3) miljardia euroa. Vakavaraisuusaste oli 123,1 (121,3 vuoden 2023 lopussa) prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,4-kertainen (1,5-kertainen vuoden 2023 lopussa) vakavaraisuusrajaan nähden.

Puolet yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn tuovan yritykselleen tuottavuushyötyjä18.9.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

52 prosenttia suomalaisista yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn lisäävän työn tuottavuutta omassa yrityksessään ja yli puolet (51 %) heistä sanoo, ettei yrityksessä ole riittävästi osaamista tekoälyn hyödyntämiseen. Lähes puolet (49 %) päättäjistä ei ole myöskään innostuneita hyödyntämään tekoälyä omassa työssään. Tiedot selviävät työeläkeyhtiö Elon ja LähiTapiolan pk-yrityksille teettämästä kyselystä, johon vastasi 600 suomalaista yrityspäättäjää. Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki pitää tuloksia huolestuttavina. Suomi tarvitsee kipeästi talouskasvua, uusia innovaatioita ja työn tuottavuuden parantumista. Tekoälyn hyödyntäminen ja osaamisen kehittäminen työpaikoilla on tärkeä osa tässä yhtälössä onnistumista. – Tekoälyn hyödyntämisen potentiaali on valtava. Nyt ei tosiaankaan pitäisi jäädä telineisiin katselemaan, vaan lähteä aktiivisesti tutkimaan ja kokeilemaan, mitä hyötyä tekoäly voi tuoda meidän liiketoimintaamme. Uusien teknologioiden kohdalla lyhyellä tähtäimellä saat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye