Revontulimatkailun pimeä puoli – Jokaisenoikeuksia käytettävä ympäristöä ja maanomistajuutta kunnioittaen
Maanomistajat ja viljelijät ovat huolissaan revontulimatkailun yleistymisen vaikutuksista maatalouden harjoittamiseen ja tuotantoeläinten hyvinvointiin. Luvatta avonaisille peltoaukeille ohjatut matkailuryhmät aiheuttavat haittaa lumen alla oleville viljelyksille ja roskaamisen kautta myös tuotantoeläinten terveydelle.
Kasvava matkailu lisää elinvoimaa koko Suomelle, mutta sen tulee tapahtua vastuullisesti ja kunnioittaen alueiden luontoa, paikallisia asukkaita sekä muita tärkeitä elinkeinoja. Yhteistyö maanomistajien kanssa on avainasemassa. Matkailun, olipa kyse yksittäisistä retkeilijöistä tai opastetuista ryhmistä matkanjärjestäjien johdolla, on perustuttava kestävyyteen ja vastuullisiin toimintatapoihin.
Jokaisenoikeudet ovat käytännössä maanomistajien maksutta tarjoama mahdollisuus hyödyntää heidän metsiään ja luontoalueitaan. Niiden perusedellytys on, ettei toiminnasta aiheudu haittaa tai häiriötä maanomistajalle, maankäytölle, luonnolle tai muille ihmisille. Jokaisenoikeudet eivät salli liikkumista pihamailla, istutuksilla, viljelyksessä olevilla pelloilla tai muilla erityiseen käyttöön varatuilla alueilla.
Jokaisenoikeuksien vastuullinen käyttö on kaikkien luonnosta nauttivien etu. Se ylläpitää maanomistajien hyväksyntää näitä oikeuksia kohtaan ja turvaa niiden säilymisen. Jokaisen meistä on osaltaan vaalittava tätä hyväksyttävyyttä omalla toiminnallamme.
Vastuullinen ja kestävä luontomatkailu edellyttää, että sekä matkailuyrittäjät että yksittäiset matkailijat huolehtivat jokaisenoikeuksien noudattamisesta. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että maanomistajan kanssa sovitaan peltojen käytöstä ja pysäköinnistä sekä huolehditaan jätteiden keräämisestä ja poisviennistä. Matkailuyrittäjän on myös tärkeää selvittää etukäteen, onko käytettävä tie yksityinen ja edellyttääkö sen käyttö erillistä lupaa.
MTK haluaa muistuttaa, että peltoon päätyvät alumiinitölkit voivat päätyä rehusilppurin kautta kotieläinten rehuun aiheuttaen vakavia terveysriskejä. Terävä alumiinisilppu lehmän ruoansulatusjärjestelmässä on aiheuttanut vakavia vahinkoja, jotka pahimmillaan ovat johtaneet eläimen kuolemaan.
Maanomistajien mahdollisuudet puuttua luvattomaan tai asiattomaan toimintaan, erityisesti yön pimeydessä, ovat vähäiset. MTK haluaa herätellä matkailijoita, matkailuyrittäjiä ja heidän liikekumppaneitaan ottamaan vastuuta ja välittämään oikeaa tietoa niin ulkomaisille kuin kotimaisillekin matkailijoille. Suomessa on tapana pyytää maanomistajalta lupa retkien järjestämiseen ja samalla varmistaa, ettei alueella aiheuteta vahinkoja. Tämä lupakäytäntö auttaa suojelemaan sekä maanomistajien että ympäristön etuja.
Jätelain mukaan ympäristöön ei saa jättää jätteitä, jotka aiheuttavat epäsiisteyttä tai vaarantavat esimerkiksi eläinten turvallisuuden. Jokaisella roskaajalla on velvollisuus siivota jälkensä. Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osalta vastuu kuuluu järjestäjälle, joka on velvoitettu järjestämään riittävä jätteen keräys jo tilaisuuden aikana.
Jos yksittäistä roskaajaa ei tavoiteta, siivoamisvastuu siirtyy tapahtuman järjestäjälle. Mikäli maanomistaja on antanut luvan maittensa käyttöön yleisötilaisuuden tai tapahtuman järjestämistä varten, mutta järjestäjää ei tavoiteta, vastuu siivouksesta jää maanomistajalle. Tämä korostaa ennakkosopimusten merkitystä ja vastuullisuutta tilaisuuksien järjestämisessä.
Lisätiedot:
Juho Ikonen, asiantuntija, maankäyttö, jokaisenoikeudet, MTK, 050 567 4103
Kimmo Aalto, asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys, 040 179 1618
Jenni Hunnakko, juristi, ympäristö, MTK, 050 301 5638
Seppo Miettunen, kenttäpäällikkö, tieasiat, 040 822 5321
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
26 vinkkiä maatalouden vesiensuojeluun16.1.2025 13:26:02 EET | Tiedote
MTK, MTK-Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat yhteistyössä koonneet 26 maatalouden vesiensuojeluvinkkiä, joiden tehtävänä on auttaa tunnistamaan erilaisia maatalouden vesiensuojelutoimenpiteitä. Vinkit nostavat esille esimerkkejä toimenpiteistä, joilla viljelijät voivat parantaa ravinteiden ja maa-aineksen pysymistä pellolla, jotta ne eivät päädy ojia pitkin vesistöihin.
Ihana itkettävä sipuli – Sipuliviikkoa vietetään tammikuun lopussa!16.1.2025 10:27:57 EET | Tiedote
Juhlakauden jälkeen sipuli ansaitsee tulla juhlittavaksi. Monipuoliset sipulit ovat kotikeittiön luottopakkeja: kotimaisia, edullisia ja saatavilla ympäri vuoden. Sipulin hyvän maun salaisuus piilee sen sisältämässä umamissa, joka syventää ruuan makua täyteläiseksi ja houkuttelevaksi. Sipuli ei jätä ketään kylmäksi – sen herkullinen maku hurmaa, mutta se saattaa myös saada kyyneleet silmiin.
Maaseutunuorten joulutulet syttyvät 21.12. – Kun kaikki on koettu ja kuultu, kokeile hiljaisuutta18.12.2024 12:38:01 EET | Tiedote
Joulu tuo mukanaan valon ja yhteisöllisyyden – juuri tätä MTK:n maaseutunuorten perinteiset joulutulet juhlistavat lauantaina 21.12.2024. Nämä tunnelmalliset tulet toivottavat turvallista matkaa, kutsuvat nauttimaan maaseudun rauhasta ja välittävät kiitoksen kaikille, jotka arvostavat kotimaisia valintoja.
Suosi suomalaista – valitse kotimainen joulukuusi13.12.2024 08:50:39 EET | Tiedote
Joulukuusisesonki käynnistyy perinteisesti joulukuun alkupuolella ja kiihtyy kohti joulua. Kerää talteen asiantuntijoiden vinkit joulupuun hankintaan.
Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta12.12.2024 13:24:58 EET | Tiedote
Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme