Alvar Aalto-stiftelsen förnyar sin strategi
Alvar Aalto-stiftelsen förnyar sin strategi för att bättre möta framtidens behov inom branschen, stärka den professionella kompetensen och expertisen samt uppfylla allmänhetens växande krav på innehåll och service. Alvar och Aino Aaltos internationella erkännande inom arkitektur och design har blivit en central del av den moderna nordiska identiteten.

Arkitekten och akademikern Alvar Aalto är en av de mest betydelsefulla finländska skaparna genom tiderna, och hans byggnader är globalt uppmärksammade. Finlandiahuset, som nyligen återinvigdes efter en omfattande renovering, förväntas locka många utländska besökare till Finland under de kommande åren. Aaltos arkitektoniska verk har länge varit destinationer inom kulturturismen, och Finlandiahuset utgör en viktig del av denna helhet.
Under sommaren 2026 besluts, ifall tretton av Alvar Aaltos arkitektoniska verk kommer att utgöra en del av det finländska världsarvet, enligt Unescos konvention om skydd för världens kultur- och naturarv (1972). Invigningen av det nya Arkitektur- och Designmuseet i Helsingfors år 2030 kommer dessutom att stärka Finlands roll på den internationella museiscenen. Alvar Aalto-stiftelsen strävar efter att spela en aktiv och inflytelserik roll i dessa händelser.
Alvar Aalto-stiftelsen har i sitt nya strategiarbete tagit ett tydligt steg mot att stärka sin roll inom det förnyande museifältet. En viktig åtgärd i detta arbete är att vidareutveckla verksamheten vid Alvar Aalto-museet. Uppdraget kommer att ledas av Jukka Savolainen, som nyligen utsetts till museichef. Savolainen har gedigen erfarenhet inom museibranschen och tillför värdefull kompetens till denna satsning.
Jämsides med satsningen på museiverksamheten kommer arbetet med att bevara och främja Alvar Aaltos byggnadsarv, liksom aktiviteter inom Alvar Aalto-akademin, att få ökad betydelse framöver.
Tommi Lindh, vd för Alvar Aalto-stiftelsen, är speciellt nöjd över Jukka Savolainens engagemang i stiftelsens nya strategi: ”Det är fantastiskt att få en person med Jukkas professionalitet att delta i teamarbetet och bidra till utvecklingen av Alvar Aalto-museets verksamhet, kultur och innehåll.”
Alvar Aalto-stiftelsens nya museichef, Jukka Savolainen, uttrycker sin vision: ”Museer har alltmer blivit mötesplatser och vardagsrum där människor och grupper kan samlas för att inspireras av och lära sig om kultur. I takt med att samhällets behov och förväntningar förändras måste även museerna utvecklas. Alvar Aalto-museet strävar efter att anpassa sin verksamhet för att möta dessa nya förväntningar. Vi vill spela en mer aktiv roll och föra en levande diskussion om Alvar Aaltos unika och internationellt erkända arv. Samtidigt vill vi belysa vikten av humanistisk planering i skapandet av en hållbar framtid, både ur ett historiskt perspektiv och i dagens samhälle.”
"Alvar Aalto är utan tvekan en av världens mest inflytelserika arkitekter. Han bidrog till att forma moderna samhällen där det humana och människocentrerade tänkandet stod i centrum, en filosofi som är lika relevant idag som den var under hans tid, präglad av liknande osäkerheter och utmaningar. På många sätt är Aalto mer aktuell än någonsin. Det är viktigt att lyfta fram hans internationella betydelse och planeringsfilosofi," säger Jukka Savolainen.
Han fortsätter: "Museet ska stärka sin roll på den internationella arenan och verka i Alvar Aaltos anda – som en global aktör, både i Finland och internationellt."
“Förutom att utveckla museiverksamheten, vänder Alvar Aalto-stiftelsen ett nytt blad i arbetet med att bevara byggnadsarvet. Den finska statens förslag att införa Aalto-serien på listan över Unescos världsarv betonar att fokus är satt i moderna arkitekturen också nationellt. Om förslaget godtas av världsarvskommittén sommaren 2026, kommer stiftelsen att spela en central roll som koordinator mellan byggnadsverkens ägare och användare. Trots att det slutgiltiga beslutet ännu är osäkert, att det är viktigt att förbereda sig för en ny situation”, anser Tommi Lindh, vd för Alvar Aalto-stiftelsen.
"Följderna kommer att bli stora. Att få världsarvsstatus kommer att öka allmänhetens intresse för Aino, Elissa och Alvar Aaltos arkitektur och design. Det kommer också att sätta hela Aaltos produktion och det moderna skandinaviska samhället i fokus", fortsätter Lindh.
Enligt den nya museilagen från 2020 blev Alvar Aalto-stiftelsen det nationella ansvarsmuseet för Aaltos arkitektur- och designarv. Under åren har stiftelsens roll blivit tydligare, och nya verksamhetsområden har tillkommit. Med en potentiell världsarvsstatus följer nya uppgifter och krav på service för att skydda Aalto-arvet. Stiftelsens mål är att vara väl förberedd och stödja städer och aktörer i deras arbete för att bevara världsarvet.
"Stiftelsen har varit med och grundat ett internationellt nätverk för Aalto-städer, Aalto-skolor samt Europarådets Alvar Aalto-Route, en kulturrutt som omfattar över 60 arkitekturobjekt i 28 städer i fem olika länder. Detta utgör ett starkt fundament för vårt framtida koordineringsarbete", berättar Lindh.
Även om uppgifterna är många, upplever vd Tommi Lindh och Jukka Savolainen, chef för Alvar Aalto-museet, att de står inför ett nytt och betydelsefullt steg i Alvar Aalto-stiftelsens historia.
Alvar Aalto-stiftelsen arbetar för att bevara både det materiella och andliga arvet efter Alvar Aalto och att sprida den filosofi som låg till grund för hans verk och planering.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter:
Alvar Aalto-stiftelsen
Vd Tommi Lindh
+358 44 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi
Museichef Jukka Savolainen
+358 50 307 0455
jukka.savolainen@alvaraalto.fi
Kommunikationschef Mirkka Vidgrén
+358 50 353 4054
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Bilder




Följ Alvar Aalto -säätiö
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum