Yrittäjät: Veromuutokset heikentäneet yksinyrittäjien tuloja
Yksinyrittäjien tulot ovat pienentyneet merkittävästi kevääseen 2024 verrattuna. Nyt yli puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 30 000 euroa vuodessa, selviää Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäraportista. Suomen Yrittäjät arvioi, että yhtenä syynä tähän ovat muun muassa veronkiristykset.
Yli puolet yksinyrittäjävastaajista tienaa vuodessa alle 30 000 euroa ja kolme kymmenestä alle 20 000 euroa. Yksinyrittäjistä 17 prosenttia yltää 50 000 euron vuosituloihin. Viime keväänä, huhtikuussa alle 30 000 euroa tienasi 46 prosenttia.
Tilanne vaikuttaa olevan vaikein kaupan ja palveluiden toimialoilla sekä naisyrittäjillä.
Tiedot selviävät Suomen Yrittäjien tuoreesta yksinyrittäjäraportista, jonka perustuu yksinyrittäjien vastauksia pk-yritysten Yrittäjägallupiin. Kyselyyn vastasi 473 yksinyrittäjää marraskuussa 2024.
”Vuonna 2024 hallitus teki muutoksia, jotka tähän vaikuttavat, esimerkiksi alv:n korotus. Tulojen heikentymisen taustalla vaikuttaa myös kustannusten nousu. Myös edellisen hallituksen toteuttama YEL-uudistus tuntuu joillakin. Palvelualojen kysynnän muutos voi vaikuttaa siihen, että juuri naisyrittäjät kohtaavat tällä hetkellä enemmän vaikeuksia”, yksinyrittäjyysasiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Huhtikuussa julkaistun raporttiin verrattuna hieman useampi yksinyrittäjävastaaja uskoo, että heidän yrityksensä taloudellinen tilanne tulee heikentymään seuraavan vuoden aikana.
”Talouden yleinen tilanne ja kuluttajien heikko luottamus ovat kytköksissä yksinyrittäjävaltaisiin aloihin. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen leikkaus osuu moneen yksinyrittäjään”, Antosalo sanoo.
Kysyttäessä tyytyväisyyttä hallitukseen yksinyrittäjävastaajat ovat muita yrittäjiä tyytymättömämpiä. Oppositioon ollaan hieman muita yrittäjävastaajia tyytyväisempiä. Tyytyväisyys hallitukseen on alhaisinta nuorilla ja naisilla.
”Tyytymättömyyttä aiheuttanee varmasti viimeaikaiset leikkaukset ja veromuutokset. Lisäksi monet hallituksen tekemät muutokset ovat suoraan vaikutuksessa aloihin, joilla moni yksinyrittäjä toimii varsinkin naisyrittäjä”, Antosalo sanoo.
Tekoälystä tukea yksinyrittäjyyteen
Kyselyssä tiedusteltiin tekoälyn käytöstä yrityksissä. Yli puolet yksinyrittäjistä (64 %) ei vielä käytä tekoälyä yrityksessään.
Yksinyrittäjävastaavat uskovat muita harvemmin lisäävänsä tekoälyn käyttöä työssään seuraavan vuoden aikana.
”Yksinyrittäjät eivät välttämättä tunnista tarvitsevansa liiketoimintansa automatisointia yhtä paljon kuin isommat yritykset. Lisäksi henkilökohtaisuus ja käytännönläheinen lähestymistapa ovat yksinyrittäjille tärkeitä. Moni ei halua ikään kuin etääntyä asiakkaista,” Antosalo sanoo.
Taustalla vaikuttaa myös osaamisen puute. Tekoälyn nopea kehitys vaatii aikaa ja resursseja perehtymiseen, joita yksinyrittäjällä on rajallisesti.
”Asiaan kannatta kuitenkin paneutua, koska tekoäly voi tuoda kilpailuetua myös yksinyrittäjille. Siksi on tärkeää, että yksinyrittäjiä tuetaan tekoälyn hyödyntämisessä koulutuksin. Yrittäjät tarjoaa paraikaa koulutusohjelmaa yhdessä Elisan kanssa”, Antosalo sanoo.
Suomen Yrittäjien toimenpiteet yksinyrittäjien aseman parantamiseksi:
1. Toteutetaan yrittäjien eläkejärjestelmän (YEL) kokonaisuudistus niin, että yrittäjien usko järjestelmään palautuu.
2. Sallitaan yrittäjätyön ja palkkatyön vakuuttaminen työttömyyden varalta samanaikaisesti.
3. Luovutaan myyntivoiton jaksotuksesta työttömyysturvassa.
4. Asetetaan yrittäjän asumistuen perusteeksi todelliset tulot.
5. Jätetään huomioimatta opintojen ulkopuolella saatujen elinkeinotoiminnan tulot opintotuen tarveharkinnassa.
6. Toisen asteen oppisopimuskoulutusta kehitetään ja korkea-asteen oppisopimuksia pilotoidaan.
7. Otetaan kaikki yritysmuodot huomioon kannustavan verojärjestelmän kehittämisessä.
8. Nostetaan arvonlisäverollisuuden vähäisen toiminnan raja 30 000 euroon.
9. Toteutetaan lapsenhoitajan palkan vähennysoikeus toiminimiyrittäjille.
10. Mahdollistetaan liikunta- ja kulttuuriedun verovähennysoikeus toiminimiyrittäjälle.
11. Otetaan yksinyrittäjät tiiviimmin huomioon yritys- ja neuvontapalveluissa sekä rahoitusmahdollisuuksissa.
12. Panostetaan omistajanvaihdoksen tukemista edistäviin palveluihin.
13. Tuodaan työterveyshuoltoon toimintamalleja tukemaan yrittäjien työkykyä sekä vastaamaan muuttuvan yrittäjyyden ja työn uusien muotojen haasteisiin.
14. Edistetään ensimmäisen työntekijän palkkaamista alentamalla työllistämisen riskiä, esimerkiksi:
a. lyhennetään sairausvakuutuslain sairauspäivärahan omavastuuaikaa kymmenestä kolmeen päivään.
b. mahdollistetaan ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus.
c. helpotetaan henkilöperusteista irtisanomista.
Tutustu Yksinyrittäjäraporttiin täällä.
Lisätiedot: Sonja Antosalo, asiantuntija, 050 303 7846, sonja.antosalo@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät
Yhteyshenkilöt
Sonja Antosalo
Puh:050 303 7846sonja.antosalo@yrittajat.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Pk-yritysten tilanne on hieman heikentynyt – Kehysriihessä oltava rohkeutta radikaaleihin päätöksiin22.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Entistä useamman yrityksen tilanne on huono. Huonoksi tilanteen arvioi 21 prosenttia pk-yrityksistä, kun marraskuussa osuus oli 19 prosenttia. Osuus on suurin sitten kevään 2022, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran. Hankalin tilanne on rakentamisessa, jossa joka neljäs yritys raportoi tilanteensa huonoksi.
Yrittäjät: Eläkesopu laiha lohtu, riskinoton lisääminen merkittävä muutos21.1.2025 12:18:52 EET | Tiedote
“Eläkesopu on laiha kompromissi. Yrittäjät olisi hillinnyt eläkemenoja tehostamalla järjestelmää ja poistamalla eläkkeen karttuminen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta. Tervetullut on mahdollisuus lisätä riskinottoa eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnassa”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Kysely: Osaamisen puute suurin este tekoälyn käytölle yrityksissä15.1.2025 14:00:37 EET | Tiedote
Suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä (60 prosenttia) ei käytä lainkaan tekoälyä. Lähes puolet (44 prosenttia) mainitsee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi. Tekoälyä käyttävistä yrityksistä eniten hyötyä koetaan saatavan työn tehostumisesta. Tekoälyn käytössä on myös selvät alueelliset erot: suurinta käyttö on pääkaupunkiseudulla, vähintä Itä-Suomessa. Suomen Yrittäjät ja Elisa aloittavat kattavat koulutukset, jotta yritykset koko Suomessa pääsevät mukaan teknologiamurrokseen.
Yrittäjät: "Kilpailutusten kiertämiseen puututaan nyt” - hankinnoista tulossa avoimempia15.1.2025 10:52:52 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Ehdotukset tekevät julkisista hankinnoista ja lainsäädännöstä avoimempaa ja reilumpaa. Uudistus säästää myös julkisia varoja. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme