Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverkets utredning av vilka behörigheter räddningsverkens personal har - inga betydande brister upptäcktes

Dela

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fick 2022 ett klagomål där regionförvaltningsverket ombads undersöka om det i ledningen för ett av verksamhetsområdets räddningsverk finns personer som inte har den behörighet som i räddningslagen föreskrivs för tjänsten eller arbetsuppgiften. Regionförvaltningsverket avgjorde klagomålet genom att överföra ärendet till ett tillsynsärende. Målet med tillsynen var att säkerställa att ledningen för räddningsverksamheten och personalen som delar i räddningsverksamheten har de behörigheter som föreskrivs i räddningslagen och -förordningen. Utredningen utvidgades till att omfatta heltids- och deltidsanställd personal samt avtalsbrandkårernas personal vid välfärdsområdenas räddningsverk inom regionförvaltningsverkets verksamhetsområde. Vid regionförvaltningsverkets tillsyn har inga betydande brister gällande räddningspersonalens behörigheter upptäckts.

Brandbil

Enlig räddningslagen ska den personal som deltar i räddningsverksamheten ha en examen eller utbildning inom räddningsbranschen som motsvarar uppgiften. Välfärdsområdena lämnade in sina redogörelser till regionförvaltningsverket mellan december 2023 och maj 2024. I januari bad regionförvaltningsverket om kompletteringar av redogörelserna, inklusive beslut om förordnanden till företrädare för räddningsmyndigheten.

Största delen av den heltidsanställda personalen har den examen som lagen kräver

Största delen av räddningsverkens personal i huvudsyssla är anställda i ett tjänsteförhållande som är i kraft tillsvidare. Tidsbundna tjänsteförhållanden förekommer i synnerhet i manskapsuppgifter, för vilka det inte alltid finns sökanden som uppfyller behörighetsvillkoren, vilket har lett till avvikelser från behörighetsvillkoren. Gällande befälsuppgifter förekommer avvikelser främst vid vikariat.

Största delen av den heltidsanställda personalen och ledningen för räddningsverksamheten har den examen som föreskrivs i räddningslagen. Undantag förekommer främst för personer som utbildar sig till befäl och vilkas utbildning ännu inte är avslutad. Den utbildning som avtalsbrandkårernas personal och personalen i bisyssla har motsvarar i huvudsak Räddningsinstitutets läroplan, men vissa brister förekommer bland dem som fungerar som enhets- och gruppchefer och som brandkårschefer.

Räddningsverkens befattningsbeteckningar motsvarar inte inrikesministeriets rekommendation som förordar könsneutrala beteckningar, t.ex. räddningsperson och räddningsgruppens chef.

Centrala iakttagelser för hur räddningsväsendet kan utvecklas

Vid regionförvaltningsverkets tillsyn har inga betydande brister gällande räddningspersonalens behörigheter upptäckts. Regionförvaltningsverket lyfter fram några centrala frågor för hur välfärdsområdenas räddningsväsenden kan utvecklas. Gällande heltidsanställd personal är det viktigt att den har den examen som föreskrivs i räddningslagen. Detta eftersom motiveringen och bakgrunden till dessa särskilda behörighetsvillkor för personal som deltar i räddningsverksamheten är arbete som medför särskild risk som nämns i arbetarskyddslagen. Man kan avvika från dessa endast av särskilda skäl och i enstaka fall.

För räddningsledare krävs utöver de särskilda behörighetsvillkoren även tillräcklig förtrogenhet med arbetsuppgiften. Personer som fungerar som räddningsledare ska vara anställda i tjänsteförhållande och utnämnda till företrädare för räddningsmyndigheten. Det är varken förenligt med lagen eller ändamålsenligt för studerande vars utbildning ännu inte är avslutad att fungera som chefer. Välfärdsområdenas räddningsväsenden ska också säkerställa att det finns lämpliga vikarier för cheferna och att vikarierna är tillräckligt kompetenta och förtrogna med sina uppgifter.

Även personal i bisyssla och avtalsbrandkårernas personal ska ha den utbildning som krävs för uppgifterna. Liksom för den heltidsanställda personalens del bygger detta krav på räddningslagen och på bestämmelser i arbetarskyddslagen om arbete som medför särskild risk. Till exempel ska inte personer som gör praktik som släckningsmän användas för räddningsuppdrag eftersom deras utbildning inte är tillräcklig för att trygga säkerheten.

Vidare rekommenderar regionförvaltningsverket att uppgifterna om avtalsbrandkårernas personal skulle hanteras till exempel i förvaltningssystemet för säkerhetskompetens (HAKA) eller något motsvarande system. Därigenom skulle personalens uppgifter hållas aktuella och det skulle vid behov gå snabbt att få fram dem.

Här kan du läsa hela redogörelsen om Behörigheter för personal som deltar i räddningsverksamhet.

Nyckelord

Kontakter

räddningsöverinspektör Jari Valtanen
tfn 0295 018 056
fornamn.efternamn@rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto selvitti pelastuslaitosten henkilöstön kelpoisuuksia – huomattavia puutteita ei löytynyt3.2.2025 14:15:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai vuonna 2022 kantelun, jossa aluehallintovirastoa pyydettiin selvittämään, toimiiko aluehallintoviraston toimialueen yhdellä pelastuslaitoksella pelastustoiminnan johtajana henkilöitä, joilla ei ole pelastuslaissa säädettyä virkaa tai tehtävää vastaavaa kelpoisuutta. Aluehallintovirasto ratkaisi sille tulleen kantelun siirtämällä sen valvonta-asiaksi. Valvonnan tavoitteena oli varmistaa, että pelastustoiminnan johtajilla ja pelastustoimintaan osallistuvilla on pelastuslain ja -asetuksen mukainen pätevyys. Selvitys laajeni koskemaan aluehallintoviraston toimialueen hyvinvointialueiden pelastuslaitosten päätoimista, sivutoimista ja sopimuspalokuntien henkilöstöä. Aluehallintoviraston valvonnassa ei ole ilmennyt merkittäviä puutteita pelastushenkilöstön kelpoisuuksissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye