Viidennes potilasvahingoista diagnoosiviiveitä – lääkärin on tärkeä tiedostaa mahdollisuus ajatusvinoumiin

Jaa

Diagnoosiviiveet ovat melko yleisiä, korvatuista potilasvahingoista noin 20 prosenttia liittyy diagnoosi- tai hoitoviiveeseen. Erityisesti päivystyksellisiin toimintoihin liittyy riski virhediagnostiikasta, mikä esimerkiksi murtumien, sydänsairauksien ja aivotapahtumien yhteydessä voi olla kohtalokasta. Väärä diagnoosi voi johtaa potilaalle haitalliseen hoitoon tai asianmukaisen hoidon viivästymiseen.

Lääkäri tutkii potilaan selkää lääkärin vastaanotolla. Tietokoneen näytöllä näkyy röntgenkuvia selästä.
Yleisimmin diagnoosiviiveet liittyvät selkäsairauksiin ja tuki- ja liikuntaelinten vammoihin, joita korvataan vuosittain noin 150. Kaikkiaan vuosittain korvataan keskimäärin runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Andrey Popov Mostphotos

Potilasvahinko voidaan korvata, jos oikean diagnoosin viivästymisestä on aiheutunut henkilövahinkoa ja voidaan olettaa, että kokenut lääkäri olisi todennäköisesti päätynyt aiemmin oikeaan diagnoosiin, ja näin vahingolta olisi vältytty.

Yleisimmin diagnoosiviiveet liittyvät selkäsairauksiin ja tuki- ja liikuntaelinten vammoihin, joita korvataan vuosittain noin 150. Syöpäsairauksiin liittyviä diagnoosiviiveitä korvataan vuositasolla noin 50. Kaikkiaan vuosittain korvataan keskimäärin runsaat 2 000 potilasvahinkoa.

- Oikea diagnoosi voi viivästyä monesta syystä, mutta lääkärin on hyvä tiedostaa diagnostiikassa mahdollisuus ajatusvinoumiin. Lääkäri saattaa mukauttaa ajatteluaan sen mukaan, mitä tiedon antaja kertoo, tai painottaa omaa diagnoosia tukevia tutkimustuloksia ja jättää huomiotta muita tärkeitä tietoja. Lisäksi inhimilliset asiat, kuten lääkärin unen puute ja kiire voivat lisätä diagnoosivirheen riskiä, Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö kertoo.

Diagnoosin viivästymiseen liittyviä vahinkoja voidaan vähentää esimerkiksi koulutuksella, virheistä oppimalla, kollegoiden yhteistyöllä, tarkistuslistojen hyödyntämisellä ja aktiivisella vaihtoehtoisten diagnoosien etsimisellä.

- Lääkärin oma asenne on tärkeä, kun pyritään vähentämään diagnoosiin liittyviä virheitä. Ensimmäisenä mieleen tuleva diagnoosi ei välttämättä ole se oikea, vaan kannattaa aktiivisesti etsiä myös muita vaihtoehtoja ja huomioida myös harvinaiset ja poikkeavat tapaukset. Lisäksi on hyvä tarkastella potilaan historiaa laajemmin. Usein toisen lääkärin mielipide ja tiimityö johtavat parempaan lopputulokseen, Rämö muistuttaa.

Potilasvakuutuskeskus ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus järjestävät Lääkäripäivillä 22.1.2025 Helsingin Messukeskuksessa luentokurssin ajatusvinoumista ja diagnoosiviiveistä. Kurssilla käsitellään mm. ajatusvinoumien psykologisia taustatekijöitä, potilasasiakirjamerkintöjä lääkärin työn tukena sekä esimerkkitapauksia ajatusvinoumista diagnoosin tekemisessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lääkäri tutkii potilaan selkää lääkärin vastaanotolla. Tietokoneen näytöllä näkyy röntgenkuvia selästä.
Yleisimmin diagnoosiviiveet liittyvät selkäsairauksiin ja tuki- ja liikuntaelinten vammoihin, joita korvataan vuosittain noin 150. Kaikkiaan vuosittain korvataan keskimäärin runsaat 2 000 potilasvahinkoa.
Andrey Popov Mostphotos
Lataa
Kuvassa ylilääkäri Lasse Rämö istuu sohvalla.
- Oikea diagnoosi voi viivästyä monesta syystä, mutta lääkärin on hyvä tiedostaa diagnostiikassa mahdollisuus ajatusvinoumiin, Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö muistuttaa.
Eeva Murtolahti Potilasvakuutuskeskus
Lataa

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Lääkitysvahingot tapahtuvat usein poikkeustilanteissa – valtaosa vahingoista olisi estettävissä18.12.2024 06:07:00 EET | Tiedote

Potilasvakuutuskeskuksen tuoreen teemaraportin mukaan kaikista potilasvahingoista vain noin 4 prosenttia liittyy virheisiin lääkityksessä. Valtaosa, eli 76 prosenttia lääkehoidon vahingoista olisi kuitenkin ollut estettävissä olemassa olevilla keinoilla. Potilasturvallisuuden kannalta olennaista on kiinnittää huomiota rutiineihin ja poikkeustilanteiden riskienhallintaan.

Puutteellinen kirjaaminen vaarantaa potilasturvallisuuden – yli puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä27.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote

Terveystieteen tohtori Tuula Saarikosken tuore väitöstutkimus nostaa esiin merkittäviä puutteita potilasasiakirjojen kirjaamiskäytännöissä. Puutteet kirjauksissa voivat heikentää myös potilasturvallisuutta. Tutkimus paljastaa, että Potilasvakuutuskeskuksen käsittelemistä haittatapahtumista yli puolet olisi voitu ennaltaehkäistä oikeilla toimilla ja systemaattisemmalla kirjaamisella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye