Jyväskylän yliopisto

Suomi Liikkeelle -ohjelma sai myös Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen kunnat liikkeelle

Jaa

Nykyisessä hallitusohjelmassa toimeenpannaan ainutlaatuista Suomi Liikkeelle –ohjelmaa. Ohjelman rahoittamassa hankkeessa Jyväskylän yliopisto koordinoi keskisuomalaisten kuntien liikkumisohjelmien rakentamista sekä erilaisia liikkumisen edistämiskokeiluja. Tavoitteena on luoda jatkossa hyödynnettävä konsepti liikkumisohjelmien muotoiluun.

Mostphotos

"Kun Suomi Liikkeelle –ohjelman kokeilujen rahoitushaku viime keväänä aukesi, halusimme lähteä tekemään maakunnassa hanketta, joka edistää paitsi ihmisten liikkumisen tapoja myös rakenteita", tiivistää terveyden edistämisen professori Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta hankkeen lähtöajatuksia. 

Hankkeessa on mukana kahdeksan keskisuomalaista kuntaa: Jämsä, Kivijärvi, Keuruu, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Uurainen ja Viitasaari. Vuoden 2025 loppuun kestävän hankkeen aikana kunnat rakentavat omia liikkumisen edistämisohjelmiaan sekä toteuttavat liikkumisen edistämiskokeilun jonkin väestöryhmän kanssa. 

"Kuntien rooli liikkumisen mahdollistajana on keskeinen ja on tärkeää, että Suomi Liikkeelle -ohjelmassa tehdään toimenpiteitä eri kokoisissa ja erilaisissa kunnissa. Keski-Suomen hankkeessa saadaan hyviä kokemuksia myös pienten kuntien poikkihallinnollisesta liikkumisen edistämistyöstä", toteaa Suomi Liikkeelle -ohjelman pääsihteeri Minttu Korsberg opetus- ja kulttuuriministeriöstä. 

Liikkumisen edistäminen tarkoittaa kaikenlaisen liikkumisen edistämistä – sekä arkiliikkumista että liikunnan harrastamista. Tästä syystä nykyään puhutaankin liikkumisohjelmista, ei pelkästään liikuntastrategioista. Kunnan sisällä tämä tarkoittaa poikkihallinnollista yhteistyötä. Hankkeen tärkeänä periaatteena on yhteiskehittäminen. 

Keski-Suomen kunnat ovat päässeet työssä hyvään alkuun. Kunnista ovat löytyneet vastuuhenkilöt, ja liikkumisohjelman paikka kunnan muissa ohjaavissa asiakirjoissa hahmottuu – esimerkiksi osaksi hyvinvointisuunnitelmaa. Tänä keväänä käydään myös kuntavaalit, ja liikkumisen edistäminen halutaan mukaan tuleviin kuntastrategioihin. 

Vuoden aikana toteutetaan myös liikkumisen edistämiskokeilut kunkin kunnan itse valitsemassa kohderyhmässä. Tarkoituksena on valita sellainen kohderyhmä, jolla on suurin liikkumisen lisäämisen muutospotentiaali. Liikkumisen edistämiskokeilut voivat olla hyvin erilaisia kuntien omien tarpeiden ja ideoiden mukaan. 

Hankkeen päätteeksi syntyy malli liikkumisohjelmien rakentamiseen sekä arvioituja kokemuksia liikkumisoperaatioista. 

"Työ ei jää tähän hankkeeseen vaan tavoitteena on liikkumisen edistämistyön maakunnallisen kattavuuden laajentaminen", lupaa Sami Kokko. 

Lisätietoja:

Sami Kokko, professori
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta
puh. 050 593 7733, sami.p.kokko@jyu.fi  

Kuntien ja kuntalaisten liikkumisen yhteiskehittäminen -hankkeessa (LIIKE) tehdään yhteistyötä usean tahon kanssa. Keski-Suomen Liikunta ry on tiivisti mukana vetämänsä maakunnallisen Keski-Suomi Liikkuu -agendan kautta, https://www.kesli.fi/ksliikkuu/. Lisäksi yhteistyöhön ovat lähteneet jo omat liikkumisohjelmansa tehneet Jyväskylä ja Hankasalmi, sekä valtakunnallisista toimijoista Kuntaliitto ja Olympiakomitea. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye