HSY:n jätetutkimus 2024: biojätteen määrä vähentynyt erityisesti pienkiinteistöjen sekajätteessä
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toteutti syyskuussa 2024 noin kolmen vuoden välein tehtävän kotitalouksien sekajätetutkimuksen. Erityisenä mielenkiinnon kohteena tällä kertaa oli biojätteen määrä sekajätteessä, sillä kolme vuotta sitten tehdyn edellisen tutkimuksen jälkeen HSY on toimittanut pienkiinteistöille tuhansia jäteastioita biojätteen keräykseen. Nykyään myös 1–4 asunnon kiinteistöissä asuvien pitää lajitella biojäte joko HSY:n biojäteastiaan tai omaan kompostoriin.
HSY selvitti pääkaupunkiseudun kotitalouksien sekajätteen koostumuksen viime vuoden syyskuussa. Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2021, jonka jälkeen jätehuoltomääräykset ovat muuttuneet. Nykyään myös 1–4 huoneiston kiinteistöissä asuvien on joko lajiteltava biojäte erikseen HSY:n toimittamaan biojäteastiaan tai kompostoitava se kiinteistöllä.
- Tutkimuksessa erityisen kiinnostavaa oli se, näkyvätkö muutokset tuloksissa eli löytyykö biojätettä tällä kertaa vähemmän erityisesti pienkiinteistöjen sekajäteastioista, kertoo tutkimuksen projektipäällikkö Leena Tuominen.
Biojätteen määrä vähentynyt sekajätteessä
Biojätteen osuus sekajätteestä kokonaisuudessaan on keskimäärin 33,1 prosenttia eli noin 42 kiloa asukasta kohden vuodessa, kun se vuoden 2021 tutkimuksessa oli 39,4 prosenttia (51 kg/as/vuosi). Biojätteen määrä on laskenut kaiken kokoisissa kiinteistöissä, eniten 1–4 asunnon kiinteistöissä, joissa biojätteen erilliskeräys on uusi asia.
- Biojätteen erilliskeräyksen tavoite on helpottaa lajittelua ja saattaa biojäte biokaasun ja mullan raaka-aineeksi. Kerätyn biojätteen kokonaismäärän lisääntyminen on siis erittäin positiivinen asia. Harmillista on kuitenkin se, että vaikka biojätteen osuus sekajätteestä on vähentynyt huimasti omakotitaloissa, se muodostaa edelleen näissä suurimman osuuden, HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen toteaa.
Tutkimuksessa tuli esiin selkeä ero itse kompostoivien ja biojätettä HSY:n keräysastiaan lajittelevien omakotitalojen välillä. Tutkimusryhmistä eniten biojätettä sekajätteeseen päätyy kiinteistökohtaisesta kompostoinnista ilmoittaneilla yhden huoneiston kiinteistöillä. Näillä asukkailla biojätettä kertyy sekajätteeseen vuodessa keskimäärin 36,9 prosenttia.
- Kompostoinnista ilmoittaneet laittavat 24 prosenttia enemmän biojätettä sekajäteastiaan kuin asukkaat niillä kiinteistöillä, joilla on HSY:n tyhjennettävä biojäteastia. Ero on merkittävä, ja tähän tulemme miettimään ratkaisuja. Olemme tänä vuonna lisäämässä resursseja kiinteistökohtaiseen jäteneuvontaan ja alamme kiertää omakotikiinteistöillä, jotka ovat ilmoittaneet kompostoivansa, Nuutinen kertoo.
Kompostoinnista ilmoittaneiden kiinteistöjen biojätteestä suurimman osuuden muodostaa keittiöjäte, jota on 63 prosenttia. Puutarhajätettä on 30 prosenttia ja seitsemän prosenttia muita biojätteitä, kuten lemmikeillä käytettyjä kuivikkeita.
Yli 70 prosenttia sekajätteestä on kierrätyskelpoista materiaalia
Tämän tutkimuksen mukaan sekajätettä syntyi pääkaupunkiseudun kotitalouksissa vuonna 2024 yhteensä noin 150 500 tonnia. Tämä tekee yhtä asukasta kohden laskettuna 125,6 kiloa vuodessa. Määrä on vähentynyt noin 3,3 prosenttia vuonna 2021 tehtyyn tutkimukseen verrattuna.
Tutkimuksessa eniten sekajätettä syntyi kompostoinnista ilmoittaneilla yhden huoneiston kiinteistöissä asuvilla (159,5 kg/as/v), biojäteastiallisilla yhden huoneiston kiinteistöissä asuvilla (147,4 kg/as/v) sekä yli 19 huoneiston vuokrakiinteistöissä asuvilla (139,6 kg/as/v).
- Sekajätteen määrää voisi helposti vähentää entisestään, sillä yli 70 prosenttia sekajätteestä on kierrätyskelpoista materiaalia. Jätteiden lajittelu on tehty asukkaille mahdollisimman helpoksi tuomalla jäteastiat lähes jokaisen kodin pihalle. Reilu 83 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista asuu kiinteistöissä, jossa jäteastiat eri jätteille löytyy kiinteistön jätetilasta, Tuominen kertoo.
Selkeästi suurimmat jätelajit sekajätteessä ovat edellisten vuosien tapaan biojäte, muovit sekä sekajätteeseen kuuluvat sekalaiset jätteet eli vaipat, kiviainekset, kuten rikkoutuneet astiat tai kissanhiekat, sekä muut kierrätykseen kelpaamattomat jätteet.
Muovin osuus sekajätteestä on keskimäärin 15,9 prosenttia. Muovista suurin osa on kierrätyskelpoisia muovipakkauksia. Muovien määrä sekajätteessä on lisääntynyt vuoden 2021 tutkimukseen verrattuna 14,9 prosenttia.
Biojätteen ja muovin jälkeen sekajätteessä oli eniten tekstiilejä ja jalkineita. Niitä oli keskimäärin 8,9 prosenttia tuotetun sekajätteen massasta. Kartongin ja pahvin osuus sekajätteestä oli keskimäärin 8,1 prosenttia. Lasia oli 3,1 ja metallia 2,6 prosenttia.
- Kaikkiaan asukkaiden tuottamasta lasista sekä metallista noin 78 prosenttia päätyy erilliskeräyksen kautta kierrätettäväksi ja noin 22 prosenttia päätyy sekajätteeseen. Näiden lajittelu sujuu hyvin, ja materiaali saadaan kierrätykseen ja uudelleen käyttöön, Tuominen toteaa.
Paperin määrä sekajätteessä on pysynyt lähes samana vuoden 2021 tutkimukseen verrattuna. Tuottajavastuun alaisesta paperista keskimäärin 89 prosenttia päätyy kierrätettäväksi eli se toimitetaan paperinkeräykseen.
Tutkimuksessa jaoteltiin erikseen sähkölaitteet, akut sekä vaaralliset kemikaalit, jotka sisälsivät myös lääkkeet. Sähkölaitteiden ja akkujen osuus sekajätteestä oli keskimäärin 0,9 prosenttia ja vaarallisten kemikaalien 0,4. Sähkölaitteista suurin osa oli pieniä sähkölaitteita. Sähkölaitteiden ja akkujen määrä on pysynyt samana kuin vuoden 2021 tutkimuksessa.
Tutkimuksen taustaa
Tutkimuksessa kotitaloudet jaettiin tutkimusryhmiin seuraavasti:
- Omakotitalot, joissa on biojätteen keräys
- Omakotitalot, jotka ovat ilmoittaneet kompostoivansa
- 2–4 huoneiston kiinteistöt
- 5–19 huoneiston kiinteistöt
- yli 19 vuokrahuoneiston kiinteistöt
- yli 19 omistushuoneiston kiinteistöt
Näiden sekajätteet vietiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tutkittavaksi. Kuormasta otettiin näytteitä, joiden jätteet jaoteltiin käsin 40 eri jätelajiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuominen LeenaProjektipäällikköHSY
Sekajätetutkimus, tavoitettavissa 23.–24.1.
Karhu KirsiProjektipäällikköHSY
Sekajätetutkimus, tavoitettavissa 27.–31.1.
Nuutinen JuhoKäyttöpäällikköHSY / jätehuolto
Biojätteen keräys
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY mittaa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua uusissa paikoissa puunpolton, liikenteen ja sataman vaikutusten selvittämiseksi13.1.2025 09:13:06 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalveluilla (HSY) on pääkaupunkiseudulla 11 ilmanlaadun mittausasemaa. Näistä neljän aseman paikka vaihtuu vuoden tai kahden välein. Vuonna 2025 siirrettävät asemat sijaitsevat Helsingissä Kustaa Vaasan tiellä ja Katajanokalla, Espoossa Lintuvaarassa ja Vantaalla Kehä III:n varrella Viinikkalassa. Lisäksi yksi siirrettävä asema on Porvoossa.
Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemien aukioloihin muutoksia2.1.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muuttaa Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemien viikonloppujen aukioloaikoja tammikuun alusta. Asemat aukeavat jatkossa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11 eli tuntia myöhemmin. Sulkemisaika säilyy samana, klo 18. Samoin arkipäivien aukiolot säilyvät entisellään klo 7–21. – Sortti-asemat ovat palvelleet myös viikonloppuisin nyt kolmen ja puolen vuoden ajan ja olemme todenneet, että asiakaskäynnit painottuvat iltapäivään ja alkuiltaan. Resursoinnin näkökulmasta on järkevää avata Sortti-asema tuntia myöhemmin, HSY:n toimintovastaava Joonas Enqvist perustelee muutosta. Myöhemmin keväällä Kivikon Sortti-asema alkaa palvella myös lauantaisin Kokonaisuudessaan Sortti-asemien asiakaskäynnit ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 55 prosentilla ja kierrätyspalvelujen lisäämiselle on selkeä tarve. Tämän vuoksi HSY laajentaa keväällä myös Kivikon Sortti-aseman aukioloa lauantaille. Tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin. – Asukkailta o
Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua vuodenvaihteessa30.12.2024 09:10:26 EET | Tiedote
Ilotulituksista syntyy paljon pienhiukkasia. Ne heikentävät ilmanlaatua hetkellisesti etenkin vuodenvaihteessa kaupunkialueella. Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänvaivoja. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo välttämään savuisia paikkoja ja seuraamaan ilotulitusta etäältä.
HSY:n hallituksen päätökset 20.12.202420.12.2024 10:13:44 EET | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä käsittelemänsä kolme vesihuollon hankesuunnitelmaa. Näitä olivat Pitkäkosken jokivedenottamon saneeraus, Kauniaisissa Pohjoisella Suotiellä, Rantamajantiellä ja Sveanpolulla olevan kiinteistökohtaisen painejätevesiviemärin ja vesijohdon saneeraus sekä Helsingin Savonkadun vesihuoltoverkoston saneeraus ja sekaviemäröinnin eriyttäminen. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankinnat: - vaarallisten jätteiden kuljetus- ja käsittelypalvelut hankitaan Fortum Waste Solutions Oy:ltä, Helsingin KTK Oy:ltä, L&T Teollisuuspalvelut Oy:ltä, L&T Ympäristöpalvelut Oy:ltä, Stena Recycling Oy:ltä ja Veikko Lehti Oy:ltä - valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet hankitaan Nuijamiestentien hankkeen osalta Saint-Gobain Finland (PAM) Oy:ltä ja Korso Vantaan sekä Vantaanlaakso–Myllymäki -hankkeiden osalta Ulefos Oy:ltä - Espoon Perkkaan jätevesiputken paineviemärin kahdentamisen ja Everstinkadun kunnallistekniikan saneerauksen urak
Joulun ja uuden vuoden juhlapyhät vaikuttavat HSY:n jäteastioiden tyhjennyksiin ja Sortti-asemien aukioloihin18.12.2024 08:41:33 EET | Tiedote
Jäteastioiden tyhjennysten aikatauluissa on pieniä poikkeuksia juhlapyhien vuoksi pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. HSY kannustaa asukkaita kiinnittämään huomiota jätteiden lajitteluun myös jouluna, jotta sekajäteastiat eivät täyty ääriään myöten turhaan. Sortti-asemat ovat suljettuina joulun ja uuden vuoden pyhinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme