Länsimaiden ihmiskeskeinen maailmankuva on juurisyy ilmastokatastrofiin – ratkaisu voi löytyä hengellisyydestä
Suomen Lähetysseuran järjestämässä missiologisessa symposiumissa asiantuntijat peräänkuuluttivat paradigman muutosta niin teologiaan kuin ihmiskäsitykseen.
”Meillä ei enää ole sitä luksusta, että voisimme jatkaa samaan malliin ja olla välittämättä, kun maailma ympärillämme palaa”, sanoi Mikko Pyhtilä puheenvuorossaan Itä-Suomen yliopistolla tiistaina 21. tammikuuta.
Kyseessä oli Suomen Lähetysseuran vuosittain järjestämä missiologinen symposiumi, jossa teemana oli tänä vuonna Eko ja ego kriisissä. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Karjalan Teologisen Seuran kanssa Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa.
Mikko Pyhtilä työskentelee yhteisöasiantuntijana Suomen Lähetysseurassa. Hänen kanssaan samoilla linjoilla oli tapahtuman toinen puhuja, Suomen ortodoksisen kirkon arkkimandriitta ja teologian professori Serafim Seppälä. Hän puhui tapahtumassa erityisesti eläinteologiasta.
”Eläimillä on kyky tuntea kärsimystä. Ihmisen pitäisi elää niin, ettei lisää eläinten kärsimystä. Eläimen arvo ei riipu siitä, miten se kykenee kommunikoimaan”, Seppälä sanoi.
Hän kertoi omasta kokemuksestaan, että eläinten arvon ymmärtäminen vaatii kohtaamisia eläinten kanssa. Hänelle oivallus tuli sääksilintujen pesinnän seuraamisesta.
”Kaikilla oli omat manööverinsä. Se muutti suhtautumiseni lintuihin ihan kokonaan.”
Madagaskarilla syntynyt, Kreetalla asuva kestävän kehityksen tohtori Louk Andrianos on tutkinut ihmisten ahneuden mittaamista. Ilmansaasteet ovat Andrianoksen mukaan esimerkki siitä, miten ihmiskunnan ahneus eli egokriisi aiheuttaa eko- eli ympäristökriisiä.
”Keskitymme ihmisen fyysisiin tarpeisiin, mutta hylkäämme hengelliset tarpeet”, Andrianos sanoi puheenvuorossaan.
Jos luontoa pidetään pyhänä, sitä kunnioitetaan
Useammassakin puheenvuorossa ratkaisuksi löytyi hengellisyys.
Teologian tohtori Pauliina Kainulainen kuvaili, että luonto ymmärretään nykyään konemaiseksi kokonaisuudeksi.
”Luonnon pyhyys on lempattu ihan tietoisesti pihalle. Samalla on mennyt myös rajantaju suhteessa luontoon. Kun jotain pitää pyhänä, sitä kunnioittaa”, Kainulainen sanoi.
Toisaalta myös perinteisen teologian täytyy muuttua. Tapahtuman järjestäjä, Suomen Lähetysseuran missiologian erityisasiantuntija Kati Kemppainen tiivistää symposiumin puheenvuoroista, että ihminen täytyy nähdä osana luomakuntaa, yhtenä luotuna muiden joukossa.
”Länsimaiden ihmiskeskeinen maailmankuva on juurisyy ilmastokatastrofiin. Ekoteologiasta täytyy tulla mainstream-teologiaa, joka ei tarvitse etuliitettä. Luomakunnan pyhyys tulee tunnistaa, sillä pelastus on luvattu koko luomakunnalle, ei vain ihmiskunnalle”, Kemppainen sanoo.
Tapahtumassa puhuivat myös hollantilainen pastori ja tunnettu ekoteologi Trees van Montfoort ja valtiotieteiden tohtori Eemeli Hakoköngäs. Paneelikeskusteluun osallistui teologian tutkijatohtori Marjukka Laiho sekä dosentti ja Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto.
Tallenne tapahtumasta ladataan Lähetysseuran Youtube-kanavalle tammikuun aikana.
Suomen Lähetysseura järjestää joka vuosi symposiumin juhlistamaan järjestön syntymäpäivää. Lähetysseura on perustettu 19. tammikuuta vuonna 1859.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati KemppainenMissiologian erityisasiantuntija
Puh:+358438244389kati.kemppainen@suomenlahetysseura.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
Ympäristökriisi on myös hengellinen kriisi – Lähetysseuran huomisessa symposiumissa Joensuussa pohditaan Jumalan, luonnon ja ihmisen välisiä suhteita20.1.2025 10:15:13 EET | Tiedote
Joensuun yliopistolla huomenna tiistaina järjestettävään Lähetysseuran missiologiseen symposiumiin kokoontuu seurakuntien edustajia ja puhujia ympäri maata ja maailmaa. Symposiumissa puhuvat esimerkiksi hollantilainen pastori Trees van Montfoort, arkkimandriitta Serafim Seppälä, madagaskarilainen tohtori Louk Andrianos ja yhteisöasiantuntija Mikko Pyhtilä Lähetysseurasta.
Nämä ovat suomalaisten suosituimmat jouluperinteet – helsinkiläisissä kaksi merkittävää eroa muuhun Suomeen4.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jouluevankeliumin lukee vain pieni joukko suomalaisia, mutta joka kolmas käy Kauneimmissa Joululauluissa. Suomalaisten tärkeimpiin jouluperinteisiin kuuluvat haudoilla käyminen, joulurauhan julistus ja joulukeräyksiin lahjoittaminen, ilmenee Taloustutkimuksen tuoreesta selvityksestä. Toisin kuin viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella voisi arvioida, nuoret miehet ilmoittavat käyvänsä vähemmän joulukirkossa kuin nuoret naiset.
"Hengellisyys on kuin kielitaito, se opitaan pala palalta" – Titta Sevanto kirjoitti lapsille tietokirjan Raamatun tarinoista22.11.2024 12:16:14 EET | Tiedote
Valtteri ja Raamatun salaisuudet -tietokirja avaa lapsille Raamatun tarinoita eri teemojen kautta, joihin nivoutuu Valtterin tarinat ja yleistietoa.
Lähetysseura uusi strategiansa: ”Meitä on pidetty vanhanaikaisina”8.11.2024 15:55:05 EET | Tiedote
Lähetysseuran uudessa strategiassa paikallisten yhteistyökumppanien, kirkkojen ja järjestöjen rooli vahvistuu. Työtä tehdään paikallisjohtoisesti sen piirissä olevien kirkkojen, ihmisten ja yhteistyökumppanien tarpeista käsin.
Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”7.11.2024 14:10:11 EET | Tiedote
Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme