Lakiesitys etenee: Maanmittauslaitos tehostamaan itärajan aidan korvausmenettelyä 1.4. alkaen
Hallitus antoi eduskunnalle Valtioneuvoston yleisistunnossa 23.1. esityksen, jonka mukaan Maanmittauslaitos saisi roolin myös itärajan aidan lunastuksiin liittyvissä korvauskysymyksissä vastaavasti kuten muissakin lunastuksissa Suomessa.
Suomen itärajalle rakennetaan esteaitaa, jonka tarkoituksena on parantaa rajaturvallisuutta ja hallita häiriötilanteita. Aidasta tulee noin 200 kilometriä pitkä ja se sijoittuu Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Koillismaan ja Lapin alueille. Esteaita koostuu metalliverkkoaidasta, sen viereisestä tiestä ja teknisestä valvontajärjestelmästä. Rajavartiolaitos lunastaa alueen maanomistajilta näihin tarvittavan tilan käyttöoikeuden julkisen edun takia.
− Maanmittauslaitos on tähän asti vastannut itärajan aitahankkeen lunastusprosessiin liittyvistä mittaustöistä sekä muista valmistelutöistä, mutta korvauksista alueen maanomistajille on päättänyt Rajavartiolaitos, kertoo lunastuskorvausten käsittelystä Maanmittauslaitoksessa vastaava johtaja Mauri Asmundela.
Jos laki muuttuu, vastaa Maanmittauslaitos myös korvausten käsittelystä. Rajavartiolaitos toimisi jatkossakin korvausten maksajana. Lakiesityksen taustalla on sisäministeriön mukaan se, että Maanmittauslaitoksella on Rajavartiolaitokseen verrattuna enemmän asiantuntemusta ja kokemusta kiinteistöihin liittyvistä erityiskysymyksistä, jotka on otettava korvausten arvioinnissa huomioon.
− On hienoa, että lunastuksen osaamisemme on tunnistettu ja meihin luotetaan. Maanomistajien oikeudenmukainen kohtelu on ollut tärkeä periaate tässä aitahankkeessa. Ehdotettu lakimuutos antaa hyvät puitteet toimivalle yhteistyölle Rajavartiolaitoksen kanssa tästä eteenpäinkin, Asmundela sanoo.
Lunastuskorvausten taso on tarkasti laissa säädelty. Lunastuslain mukaan maanomistajan kuuluu saada kaikista taloudellisista menetyksistään täysi korvaus.
Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2025.
Lisätietoja
Lunastusprosessista
johtaja Mauri Asmundela, p. 040 576 8944, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Lain valmistelusta
hallitusneuvos Sanna Palo, p. 029 542 1601, etunimi.sukunimi@raja.fi
Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri AsmundelaJohtaja, lunastukset ja arviointiMaanmittauslaitos
Puh:+358 40 576 8944etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fiKuvat
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Alla äger inte strandlinjen vid sin stuga − i Vasa är landhöjningen en centimeter om året15.1.2025 07:45:09 EET | Pressmeddelande
Alla äger idag inte strandlinjen vid sin havsstrandtomt, och de kanske inte är medvetna om det. Till sommaren kan man få ägande ända till stranden med hjälp av Lantmäteriverket genom att köpa den landremsa som det saknas ägande till, det vill säga lösa in tillandningen från det samfällda vattenområdets skifteslag.
Kaikki eivät omistakaan mökkinsä rantaviivaa − Vaasassa maa kohoaa sentin vuodessa15.1.2025 07:42:51 EET | Tiedote
Kaikki eivät tällä hetkellä omista oman merenrantatonttinsa rantaviivaa, eivätkä he välttämättä tiedä sitä. Omistuksen saa rantaan asti ensi kesäksi Maanmittauslaitoksen avulla ostamalla omistuksesta puuttuvan maakaistaleen eli lunastamalla vesijätön yhteisen vesialueen jakokunnalta.
Suomessa on maailman tarkin viiva ja se sijaitsee Nummelassa8.1.2025 06:54:00 EET | Tiedote
Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan kaukoidästä asti. Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys, joka tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen.
Maanmittauslaitos altisti paikannuslaitteensa GPS-häirinnälle Jammertest-tapahtumassa, jotta tutkijat voivat kehittää ratkaisuja häirintää vastaan17.12.2024 07:02:00 EET | Tiedote
Millaisia vaikutuksia GPS- ja GNSS-häirinnällä on Maanmittauslaitoksen toimintoihin? Tätä testattiin Norjassa järjestetyssä Jammertest-tapahtumassa, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat saivat havainnoida GNSS-vastaanottimien eli satelliittipaikannusvastaanottimien käyttäytymistä laajamittaisen GNSS-häirinnän aikana turvallisissa puitteissa luvan kanssa. Erityistä oli, että häirintätestien kohteena oli myös FinPos-tukiasema eli samanlainen asema, joita Suomessa on lukuisia ja jotka yhdessä mahdollistavat tarkan paikannuksen. Testeissä saatiin tärkeää tietoa asemien häirintäsietoisuudesta.
Kun pulkkamäen sijainti, satelliitit tai vanhat kartat kiinnostavat, katso Maanmittauslaitoksen puuhavinkit jouluun10.12.2024 08:07:23 EET | Tiedote
Median edustajat: Olemme koonneet teille tähän joulunaikaan sopivia vinkkejä, joita voitte hyödyntää joulunajan uutisten ideoinnissa. Löydät Maanmittauslaitoksen vinkkilistalta mukavaa puuhaa pitkille joulunpyhille, kuten vinkkejä liikkumiseen luonnossa, vanhoihin karttoihin tai satelliitteihin liittyen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme