Suvi-Anne Siimes kiittää työmarkkinaosapuolia pitkäjänteisestä ja työeläkkeiden perusperiaatteita kunnioittaneesta ratkaisusta
Työmarkkinajärjestöt ovat julkaisseet sopimuksen eläkeuudistuksesta. Sopimuksen keskeisenä osana on työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnan sääntelyn uudistaminen ja eläkejärjestelmän pitkäaikainen kehittäminen. Myös työeläkkeiden rahastointia tullaan vahvistamaan.
– Työmarkkinajärjestöillä on ollut perinteisesti vahva rooli työeläkejärjestelmän kehittämisessä. Nyt hyväksytty neuvottelutulos on osoitus tämän tehtävän onnistuneesta toteuttamisesta myös tässä ajassa, sanoo Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.
Työmarkkinajärjestöt kävivät neuvotteluja syksystä 2023 alkaen pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman ja hallituksen työmarkkinajärjestöille erikseen antaman toimeksiannon mukaisesti.
Siimes pitää työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa eläkeuudistusta vastuullisena kokonaisuutena.
– Aikaisemmin pohdin, tuleeko kyseessä olemaan jonkinlainen esisopimus uudenlaisesta eläkejärjestelmästä. Nyt voimme iloksemme todeta, että työeläkkeen nykyiset perusperiaatteet vaikuttavat kaikkien keskeisten osapuolien mielestä toimivilta, ja että työeläkkeitä halutaan kehittää niiden pohjalta pitkäjänteisesti myös jatkossa, Siimes toteaa.
Sijoitusuudistus tarjoaa toivottuja työkaluja tuottojen parantamiseen
Yksi nyt hyväksytyn neuvottelutuloksen osa on työeläkevaroille saatavien sijoitustuottojen parantaminen yksityisalojen työeläkevakuuttajien sijoitustoimintaa koskevaa sääntelyä uudistamalla. Tähän sisältyy useita eri elementtejä, joilla tavoitellaan osakepainon maltillista nostamista.
– Sijoitusuudistus on linjassa työeläkevakuuttajien esittämien näkemysten kanssa, Siimes iloitsee.
Käytännössä tuottojen parantaminen edellyttää työeläkesijoittamiseen liittyvän riskinoton lisäämistä. Se puolestaan edellyttää myös kykyä sietää matalia tuottoja mahdollisesti pitkiäkin aikoja.
– Sijoitusuudistus ei tarjoa mitään pikavoittoja. Työeläkkeiden rahoituksen vahvistaminen sijoitustuottojen avulla on pitkäjänteistä työtä, ja sen hyödyt tulevat täysimääräisesti näkyviin vasta useiden vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluttua, Siimes muistuttaa.
– Esitetyt muutokset ovat maltillisia mutta tarjoavat useita työkaluja sijoitustuottojen pitkän aikavälin parantamiseen. Nähdäksemme uudistus kuitenkin säilyttää samalla työeläkesijoittamiseen liittyvän vaateen riittävästä turvaavuudesta, Siimes jatkaa.
Työmarkkinajärjestöt sopivat myös eräistä työeläkkeiden rahastointiin tehtävistä muutoksista.
– Sopimuksen kirjaukset rahastoinnin kasvattamisesta ovat erittäin kannatettavia, sillä ne parantavat työeläkkeiden rahoituksen pitkän aikavälin kestävyyttä ja auttavat osaltaan tasaamaan sukupolvien välisten kokoerojen tuomia paineita työeläkemaksuille, Siimes huomauttaa.
Inflaatiovakauttaja ei riko järjestelmän perusperiaatteita
Neuvotteluissa sovittiin myös uudesta sääntöpohjaisesta vakautusjärjestelmästä eli niin kutsutusta inflaatiovakauttajasta, joka otetaan käyttöön vuodesta 2030 alkaen. Sen avulla on tarkoitus pienentää maksussa olevien työeläkkeiden korotuksia tilanteissa, joissa yleinen hintataso kasvaa voimakkaammin kuin palkat.
– Inflaatiovakauttaja on teknisiltä periaatteiltaan selkeä ja ymmärrettävä. Se ei myöskään riko työeläkkeen keskeisiä periaatteita. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki työeläkeindeksiin tehtävät leikkaukset tai jäädytykset jäävät aina vaikutuksiltaan pysyviksi, koska ne kertautuvat eläkeläisten arjessa vuosi vuodelta, Siimes huomauttaa.
Tällä Siimes viittaa siihen, että mikäli työeläkkeen indeksikorotusta jonain vuonna leikataan, jää leikattu osuus korotuksesta saamatta myös kaikkina tulevina vuosina.
Huomattava kuitenkin on, että inflaatiovakauttaja vaikuttaa vain hyvin poikkeuksellisissa taloudellisissa suhdanteissa. Lisäksi työmarkkinajärjestöt ovat sopineet tarkastelevansa inflaatiovakauttajaa ensimmäisen kerran viimeistään vuonna 2035. Huomiota tullaan silloin kiinnittämään erityisesti riittävään etuustasoon ja eläkejärjestelmän rahoitukselliseen kestävyyteen.
Järjestelmän pitkäjänteiselle kehittämiselle hyvät edellytykset
Eläkeuudistusta koskevasta neuvottelutuloksesta ovat sopineet palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK sekä työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Maan hallitus on antanut sille hyväksyntänsä.
– Neuvottelutuloksen yksityiskohdat tarkentuvat vielä tulevan lainsäädäntövalmistelun aikana. Siksi myös uudistuksen tarkemmat vaikutukset esimerkiksi eri sukupolviin voidaan arvioida luotettavasti vasta myöhemmin, Siimes toteaa.
Työmarkkinajärjestöt sopivat osana neuvottelutulosta myös järjestelmän seuraavista tarkasteluajankohdista ja sitoutuivat tarvittaessa esittämään tarpeellisia muutoksia työeläkejärjestelmään. Myös yksityisalojen työeläkemaksun tasosta sovittiin vuoteen 2030 saakka. Sopimus antaa Siimeksen mukaan siksi hyvät edellytykset työeläkejärjestelmän pitkäjänteiseen kehittämiseen.
Siimes muistuttaa, että eläkejärjestelmällä ei ole välitöntä kestävyysongelmaa eikä nyt käydyissä neuvotteluissa ollut kyse akuuttiin shokkiin reagoimisesta. Tarkoituksena oli nimenomaisesti työeläkejärjestelmän rahoituksen turvaaminen pitkällä aikavälillä.
– Arvostan sitä, että työmarkkinajärjestöt ja pääministeri Orpon hallitus pitäytyivät eläkejärjestelmän pitkäjänteisessä kehittämisessä. Neuvottelutulos tukee toimeksiannon mukaisesti myös julkisen talouden vahvistamisen tavoitetta, mutta tekee sen eläkejärjestelmän perusperiaatteita ja erillisyyttä julkisesta taloudesta kunnioittaen. Se on mielestäni kestävin tapa hoitaa eläkejärjestelmän kaltaista ylisukupolvista järjestelmää, Siimes painottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi-Anne Siimestoimitusjohtaja
Puh:040 0414303suvi-anne.siimes@tela.fiTyöeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki
https://www.tela.fi/
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Yrittäjien työtulot nousivat vuoden 2024 tarkistusten myötä13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Työeläkevakuuttajat tarkistivat vuoden 2024 aikana noin 34 500 yrittäjän YEL-työtulon. Heistä noin 70 prosentilla työtulo nousi. Lähes puolet yrittäjistä ei reagoinut työeläkevakuuttajan lähettämään työtuloehdotukseen lainkaan. Noin kahdeksan prosenttia puolestaan hylkäsi ehdotuksen. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan joulukuussa keräämistä alustavista luvuista.
Työeläkeala kannattaa YEL-työtulon muuttamista kohti todellisia työtuloja20.12.2024 12:09:45 EET | Tiedote
Työeläkejärjestelmän keskeiset periaatteet on syytä huomioida yrittäjäeläkkeiden kehittämisessä. Myös YEL-työtulon muuttaminen kohti todellisia työtuloja saa työeläkealalla kannatusta, kertoo Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.
Osaketuotot siivittivät työeläkevarojen kasvua – varojen määrä 267 miljardia3.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Työeläkesijoitusten kehitys jatkui positiivisena vuoden kolmannella neljänneksellä ja varat kasvoivat kuudella miljardilla eurolla. Suomalaisten työeläkkeiden rahoitukseen käytettäviä eläkevaroja oli syyskuun lopussa yhteensä 267 miljardia euroa. Tämä käy ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.
Salaisuuksien jäljillä -sarja: Miksi valtio maksaa yrittäjien eläkkeitä jo 500 miljoonalla vuodessa?18.11.2024 14:59:15 EET | Uutinen
Siinä missä noin viidennes työntekijöiden vuotuisista eläkemenoista rahoitetaan työeläkevaroilla ja niiden sijoitustuotoilla, maksaa valtio yrittäjien eläkkeistä sen osan mihin kerätyt YEL-maksut eivät riitä. Valtion maksuosuus on kasvanut jo 500 miljoonaan euroon vuodessa. Jos yrittäjäeläkkeisiin perustettaisiin vastaava rahastointi kuin työntekijöille, vaatisi se noin yhdeksän miljardia euroa, kertoo valtiovarainministeriön finanssineuvos Jukka Mattila. Olisiko rahastointi mahdollista aloittaa valtion tukemalla lainalla? Mattila vastaa tähän ja muihin yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistä koskeviin kysymyksiin Telan Salaisuuksien jäljillä -sarjan uusimmassa jaksossa.
Nimitys Telassa: Mikael Kulikoff johtajaksi7.11.2024 15:39:26 EET | Tiedote
Työeläkevakuuttajat Telan johtajaksi on nimitetty 1.11.2024 alkaen filosofian maisteri Mikael Kulikoff (51). Kulikoff on työskennellyt Telassa kehityspäällikkönä vuodesta 2009 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme