Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.

Uuden tiedelehden tarkoituksena on lisätä suomalaisen hammaslääketieteellisen tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.
– Avoin julkaiseminen edistää tutkitun tiedon leviämistä ja yhteiskunnallista hyödynnettävyyttä. Julkisesti rahoitetun tieteen tulosten kuuluu olla avoimesti kaikkien saatavilla. Meille tarjotaan yhä enemmän laadukkaita artikkeleita, ja uuden sähköisen tiedelehden myötä voimme kehittää edelleen kotimaisten hammaslääketieteellisten tiedeartikkelien avointa julkaisemista, toteaa Apollonian tieteellinen päätoimittaja Mataleena Parikka.
Uutta Apollonia-tiedelehteä esitetään arvioitavaksi myös Julkaisufoorumin (JUFO) tasoluokitukseen. JUFO arvioi julkaisujen laatua ja vaikuttavuutta.
Sähköistä tiedelehteä julkaistaan vuosittain neljä numeroa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Journal.fi-alustalla, josta löytyy yli 140 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa. Artikkeleita julkaistaan pääasiassa suomen kielellä.
Yhteistyö Hammaslääkärilehden kanssa jatkuu
Hammaslääkäriseura julkaisi aiemmin The Proceedings of The Finnish Dental Society -tiedelehteä vuoteen 1993 asti, jonka jälkeen tiedeartikkelit siirtyivät osaksi Suomen Hammaslääkärilehteä. Nyt tiedejulkaisu palaa sähköisessä muodossa Hammaslääkärilehden rinnalle.
Apollonian ja Hammaslääkärilehden yhteistyö jatkuu tiiviinä. Artikkeleiden alkuperäisjulkaisut tulevat Apollonia-lehteen, ja valikoitu osa sähköisessä tiedelehdessä julkaistavista tiedeartikkeleista julkaistaan rinnakkaisjulkaisuina Hammaslääkärilehdessä. Yhteistyö alkaa yhteispohjoismaisten teema-artikkelien julkaisemisella.
– Hammaslääkärilehti ja sähköinen Apollonia-tiedelehti täydentävät hienosti toisiaan rinnakkaisina julkaisukanavina. Hammaslääkärilehti on arvokas tiedejulkaisemisen kanava, koska se tavoittaa lähes kaikki suomalaiset hammaslääkärit, toteaa Parikka.
Tutustu uuteen Apollonia-tiedelehteen.
Lisätiedot:
Tieteellinen päätoimittaja Mataleena Parikka, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, mataleena.parikka@tuni.fi
Pääsihteeri Annamari Nihtilä, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, annamari.nihtila@apollonia.fi, p. 050 569 7800
Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annamari Nihtiläpääsihteeri, HLT, EHL
Puh:050 569 7800annamari.nihtila@apollonia.fiAnnika Nissinenviestinnän asiantuntijaHammaslääkäriseura Apollonia
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiKuvat

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme