Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi
Ruokatieto on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita arvioivan raportin johtopäätöksiin. Raportissa on tunnistettu vientipalveluiden merkitys kasvutavoitteen saavuttamiseksi, nostettu esiin palveluihin liittyvät haasteet ja esitetty ratkaisuja palveluiden tuottamiseksi.
![](/data/images/public/69819511/70853943/a936633b-8c45-4cd3-bd06-a95db2b9aca2-w_720.jpg)
Selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista. Pekka Timonen esittää raportissaan hyvin konkreettisia keinoja luoda puuttuvia palveluja sekä keinoja lisätä palvelujen tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Selvityshenkilö tunnistaa myös mahdolliset haasteet eri esittämiensä ratkaisujen toteutuksessa ja esittää rakentavasti myös vaihtoehtoisia ratkaisuja.
– Raportissa otetaan seikkaperäisesti kantaa valtion rooliin viennille välttämättömien palvelukokonaisuuksien kehittämisessä. Ruokaviennin palvelujen turvaamiseksi ehdotetaan nykyisten rakenteiden kehittämistä ja vahvistamista uusien rakenteiden luomisen sijaan, ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää toteaa.
![null](https://www.sttinfo.fi/data/images/public/69819511/70853943/324d1346-336d-48cd-9061-0e67b88177ea-w_720.jpg)
Ruokatiedon tehtävänä seuraavaksi on kehittää elintarvikeviennin yrityslähtöinen kasvualusta, joka toimii elintarvikevientialan yhteisenä koordinaattorina, kooten alan yhteisen näkemyksen, laatien ja johtaen ruokaviennin strategiaa. Työtä tehdään yhdessä muiden alan toimijoiden kuten Suvi ry kanssa. Mallissa yritykset toimivat keskeisessä roolissa strategian toteuttajina ja johtajina. Strategia tuotetaan yrityslähtöisesti yhteistyössä muiden ekosysteemin toimijoiden, mm. valtionhallinnon, kanssa.
– Ruokatieto Yhdistys tukee maa- ja metsätalousministeriön raportin suositusten käytäntöön viemistä, jotta elintarvikealan yritysten tarvitsemat pysyvät vientipalvelut saadaan mahdollisimman nopeasti yritysten ulottuville. On kuitenkin huomioitava, että osa raportissa esitetyistä ratkaisuista on riippuvaisia ulkoministeriöön siirtyvään Business Finlandin toimintoon liittyvästä valmistelusta ja päätöksenteosta. Yritykset toivovat, että tämä valmisteluprosessi saataisiin maaliin ilman viivästyksiä, Vainionpää toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Vainionpää, Ruokatieto Yhdistys, ruokaviennin kasvujohtaja, 050 511 7982, jukka.vainionpaa@ruokatieto.fi
Kuvat
Linkit
Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote
Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.
Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut20.12.2024 13:11:34 EET | Tiedote
Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle on tärkeää joulukinkun kotimaisuus. Marraskuussa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten joulukinkun syönti- ja ostoaikomuksia ja kotimaisuuden tärkeyttä.
Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää3.12.2024 16:54:02 EET | Tiedote
Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua yhteistyössä koko vientiekosysteemin kanssa. Uusi kasvujohtaja näkee suomalaisilla elintarvikkeilla paljon vientipotentiaalia, jonka hyödyntäminen vaatii uudenlaisia toimia.
Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi3.12.2024 16:45:30 EET | Tiedote
Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan. Ruokatieto sai yhdessä SUVI:n kanssa Ruokaviraston rahoituksen kolmivuotiselle kehityshankkeelleen ’Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen’.
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 202425.11.2024 08:32:02 EET | Tiedote
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme