Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Päihdeneuvonnassa vastattiin viime vuonna 9 192 puheluun. Puhelumäärät ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla, mutta nuorten osuus soittajista on kasvanut vuosi vuodelta.
”On tosi ilahduttavaa, että nuoret ovat löytäneet Päihdeneuvonnan auttavan puhelimen”, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.
”Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin hakee apua, sitä helpommin asiat ovat hoidettavissa.”
Päihdeongelmista keskustelu helpompaa nimettömänä
Yhteyttä ottavien nuorten tilanteet vaihtelevat. Jollain on ollut rajua oireilua ja ongelmia jo lapsuudesta asti. Toinen pohtii, miten oman satunnaisen päihteiden käytön saisi pidettyä hallinnassa. Osa taas on huolissaan läheisestään.
”Nuoria puhututtaa esimerkiksi omien vanhempien alkoholin käyttö. Taustalla on usein lasinen lapsuus ja kipeitä kokemuksia, jotka vaivaavat edelleen, vaikka on muutettu pois kotoa”, Åberg sanoo.
Moni myös miettii, miten voisi auttaa ystäväänsä, jonka päihteiden käyttö ei näytä enää pelkästään hauskalta.
”On ollut mukava huomata, kuinka nuoret haluavat pitää huolta toisistaan. Moni omaan tilanteeseen tukea etsivä myös kertoo soittaneensa ystäviensä kehotuksesta.”
Huumeet aiheena joka toisessa nuoren soittamassa puhelussa
Alkoholiin liittyvät ongelmat ovat tyypillisin syy ottaa yhteyttä Päihdeneuvontaan. Alkoholi on myös nuorten soittajien yleisin keskustelunaihe. Huumeiden käyttö ja kokeilut ovat kuitenkin yleistyneet ja samalla niihin liittyvät ongelmat. Joka toisessa nuoren soittamassa puhelussa keskustellaan huumeiden käytöstä.
“Nuorten huumekuolemat ovat Suomessa hälyttävällä tasolla. Olisi elintärkeää, että ympärivuorokautista, matalan kynnyksen apua on saatavilla”, Åberg muistuttaa.
Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan vuonna 2023 huumeisiin kuoli kaikkiaan 91 alle 25-vuotiasta nuorta, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
”Erityisesti laittomien päihteiden kohdalla soittajalla voi olla pelko siitä, mitä seurauksia avun hakemisesta tulee. Päihdeneuvontaan voi soittaa nimettömänä eli omaan tilanteeseen voi saada ammattilaisen näkökulman ja neuvoja ilman huolta seurauksista tai tiedon leviämisestä.”
Järjestöihin kohdistuvat leikkaukset huolestuttavat
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta vähennettiin vuodelle 2025 ja vaalikauden loppuun mennessä kolmannes avustuksista on leikkausten kohteena. Päihdeneuvontaa ylläpitävä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sai juuri alkuvuodesta muutosneuvottelut päätökseen. Päihdeneuvontaan ei toistaiseksi kohdistunut henkilöstövähennyksiä, mutta jos tuleville vuosille suunnitellut leikkaukset toteutuvat, ympärivuorokautista päivystystä ei voida enää ylläpitää.
”Ongelmat ja avutarve eivät katso kellonaikaa. On hälyttävää, että järjestöjen tarjoamasta matalan kynnyksen avusta karsitaan samaan aikaan, kun sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kriisiytyneet ja sosiaaliturvaa heikennetään”, Åberg sanoo.
”Päihdeongelmat aiheuttavat yhteiskunnalle valtavia kustannuksia vuosittain. Varhaisen tuen palvelusta leikkaaminen on kuin pikavipin ottaisi: se voi hetken tuntua hyvältä idealta, mutta lopulta kustannukset tulevat monta kertaa kalliimmiksi”, Åberg huomauttaa.
Vuonna 2024 Päihdeneuvonnassa vastattiin 9 192 puheluun. Alkoholi pysyi aiempien vuosien tapaan soittojen pääaiheena. Kolme neljäsosaa puheluista koski alkoholia. Huumausaineita käsiteltiin joka kolmannessa puhelussa. Soittajista valtaosa otti yhteyttä omaan päihteiden käyttöönsä liittyen. Joka neljäs kaipasi tukea läheisen vuoksi heränneeseen huoleen.
Päihdeneuvonta 0800 900 45 on avoinna ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.
Yhteyshenkilöt
Kaisa ÅbergPäihdeneuvonnan päällikköEhkäisevä päihdetyö EHYT ry
Puh:044 491 0828kaisa.aberg@ehyt.fiTietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n muutosneuvottelut ovat ohi: 7 työsuhdetta päättyy13.1.2025 15:44:46 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n syyskuussa alkaneet koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut jouduttiin aloittamaan tuotannollisten ja taloudellisten sekä toiminnallisten syiden vuoksi. Taustalla oli Suomen hallituksen päätös leikata sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettäviä avustuksia. Neuvotteluiden tuloksena 7 työsuhdetta päättyy sekä usean henkilön toimenkuvissa tapahtuu muutoksia. Neuvotteluiden alussa alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta oli 16 työntekijää. Säästöt kohdistuvat myös ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen, jonka seurauksena Päihdeneuvonnan keskeytymättömästä vuorotyöstä joudutaan luopumaan.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry vetoaa päättäjiin: Päihteiden saatavuutta lisättäessä ei tule leikata ehkäisevästä päihdetyöstä18.12.2024 08:13:00 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on syvästi huolissaan siitä, että samaan aikaan kun päihteiden saatavuutta lisätään, ehkäisevän päihdetyön resursseja vähennetään merkittävästi. Kehitys heikentää mahdollisuuksia puuttua kasvaviin päihdehaittoihin ja vaarantaa valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen työn jatkumisen.
Sähköpotkulaudoille esitetty promilleraja vähentäisi tehokkaasti onnettomuuksia18.11.2024 08:13:00 EET | Tiedote
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien kuljettamiseen 0,5 promillen rajaa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pitää ehdotusta erittäin kannatettavana, sillä merkittävässä osassa sähköpotkulautatapaturmia taustalla on kuljettajan päihtymys.
Selvitys: Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista6.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista, käy ilmi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n teettämästä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi yrittäneensä jo vähentää somettamista tai pelaamista, mutta monet raportoivat kokeilun epäonnistuneen. Vain kolmasosalla alaikäisistä vastaajista on kotona säännöt puhelimen käytölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme