Kuusamon kaukolämpö sähköistyy – Caruna toimittaa suurjänniteliittymän Advenin sähkökattilalle
Kuusamon alueen kaukolämpö sähköistyy, kun Caruna toimittaa suurjänniteliittymän Advenin 15 MW sähkökattilaa varten. Uusi sähkökattila mahdollistaa Kuusamossa hiilineutraalin kaukolämpötuotannon ja tukee samalla Kuusamon kaupungin hiilineutraaliustavoitteita.

Rukan ja Kuusamon alueen sähkön huippukulutus on nykyisin noin 50 MW, ja uusi sähkökattila kasvattaa Carunan verkon tehontarvetta noin 30 prosenttia, jos sen käyttö ajoittuu kulutuksen huipputunteihin. Caruna laajentaa nykyistä sähköasemaa sähkökattilaa varten.
”Kuusamossa saadaan fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian tilalle sähköön perustuvaa optimoitua energiantuotantoa Carunan 110 kV:n liittymän avulla. Tämä on merkittävä kehitysasia asiakkaallemme, Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnalle. Uusi sähköä ja bioenergian tuotantoa yhdistävä energiaratkaisu hyödyntää tehokkaasti sähkömarkkinoiden hintavaihteluita, jolloin kaukolämpöä tuotetaan aina kustannustehokkaimmalla saatavilla olevalla tuotantomuodolla”, Advenin asiakkuus- ja myyntipäällikkö Arto Liikanen sanoo.
Advenin sähkökattilan yhteyteen tulee myös lämpöakku, jonka avulla on mahdollista hyödyntää enemmän sähkön edullisia tunteja, kun lämpöä varastoidaan kuumavesisäiliöön.
”On hienoa, että pääsemme tekemään yhteistyötä Advenin kanssa. Uusi sähkökattila mahdollistaa kaukolämmön sähköistymisen hyödyntäen samalla alueen uusiutuvaa tuotantoa, kuten tuuli- ja vesivoimaa. Sähköjärjestelmän kannalta on järkevää ja tehokasta, että paikallista sähköntuotantoa hyödynnetään suurissa kulutuskohteissa, jolloin sähkön siirtoetäisyydet lyhenevät", sanoo Carunan myyntijohtaja Ilkka Möttönen.
”Sähkökattiloiden kokonaisvaikutus jakeluverkkoihin tulee olemaan mielenkiintoinen ilmiö seurattavaksi tulevaisuudessa. Sähkökattiloiden ja muiden sähkön hinnan mukaan toimivien kulutuskohteiden määrän lisääntyminen voi tarkoittaa, että sähköverkkojen kapasiteettia pitää kasvattaa nykyistä suuremmaksi, jos asiakkaiden sähkönkulutus kohdistuu samaan ajankohtaan. Puhdas siirtymä näkyy jakeluverkoissa jopa nopeammin ja isommin kuin kantaverkossa ja ennakoiva sähköverkon kapasiteetin kehitys on ehdoton ennakkoedellytys lisääntyvälle sähkön kulutukselle, kuten liikenteen ja lämmityksen sähköistymiselle", sanoo Möttönen.
Carunalla on Koillismaan alueella noin 36 000 asiakasta. Alueen jakeluverkkoihin on liitetty noin 220 MW tuulivoiman tuotantokapasiteettia.
Mikä on sähkökattila?
Sähkökattila tuottaa lämpöä lämmittämällä vettä vastuskattilassa tai tuottamalla höyryä elektrodikattilassa. Sähkökattilan tuottamaa lämpöä tai höyryä voidaan käyttää muun muassa kaukolämmöntuotannossa tai teollisuudessa.
Sähkökattila mahdollistaa joustavan ja kustannustehokkaan kaukolämmön tuottamisen, jos sitä ajetaan sähkön markkinahinnan ollessa alhainen. Sähkökattila tukee uusiutuvan energian käyttöä ja vauhdittaa siirtymää kohti uusiutuvaa sähköntuotantoa, koska edullisimmat tunnit osuvat usein hetkiin, jolloin tuulivoimaa on runsaasti saatavilla.
Sähkökattilat eroavat polttokattiloista siten, että ne tarvitsevat huomattavasti vähemmän tilaa eikä niitä varten tarvitse kuljettaa polttoaineita tai tuhkia. Sähkökattiloissa ei myöskään ole savupiippua eli ne eivät aiheuta päästöjä.
Advenin sähkökattilarakennus on kooltaan noin 15 m x 15 m.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
CarunaCarunan mediapuhelinCarunan viestintä
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 739 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme