Suomen Akatemia

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartan rahoituspäätökset tehty – myös infrastruktuurien edelläkävijät valittu

Jaa

Tutkimusinfrastruktuurikomitea on tehnyt rahoituspäätökset kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028 valituille tutkimusinfrastruktuureille. Samalla valittiin myös tutkimusinfrastruktuurien edelläkävijät.

Tutkimusinfrastruktuurikomitea on tehnyt rahoituspäätökset kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2025–2028 valituille tutkimusinfrastruktuureille. Tiekartalle valittiin 21 tutkimusinfrastruktuuria joulukuussa 2024.

Tutkimusinfrastruktuurikomitea on linjannut, että tiekartalle valitut tutkimusinfrastruktuurit saavat rahoituksen. Tutkimusinfrastruktuurikomitea päätti 2.12.2024 kokouksessaan rahoittaa tiekartan infrastruktuureja noin 15 miljoonalla eurolla, ja 27.1.2025 pidetyssä kokouksessaan hieman yli 35 miljoonalla eurolla. Yhteensä tiekartan tutkimusinfrastruktuureja on varauduttu rahoittamaan noin 127 miljoonalla eurolla vuosien 2025–2029 aikana.

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on työkalu tutkimusyhteisöille, päätöksentekijöille ja rahoittajille investointien ohjaamisessa sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tukemisessa. Tiekartan tavoitteena on varmistaa, että tutkimusinfrastruktuurit pysyvät kansainvälisesti kilpailukykyisinä ja vastaavat sekä nykyisiin että tulevaisuuden tieteellisiin haasteisiin, tuottavat uutta tietoa ja kasvattavat osaamista sekä toimivat vuorovaikutteisessa yhteistyössä TKI-toimijoiden kanssa.

Tutkimusinfrastruktuurikomitea valitsi tiekartalle valittujen infrastruktuurien joukosta myös kuusi tutkimusinfrastruktuuria majakoiksi. Majakat ovat parhaiten tiekarttahaussa menestyneitä ja majakkatunnusmerkit täyttäviä tutkimusinfrastruktuureita, jotka ovat edelläkävijöitä kaikilla infrastruktuurien keskeisillä osa-alueilla, kuten palveluiden tarjoamisessa, vaikuttavuudessa, toiminnallisuudessa ja yhteiskäyttöisyydessä. Majakat ovat näyteikkunoita ja suunnannäyttäjiä tiekartan tutkimusinfrastruktuurien palvelutarjontaan ja vaikuttavuuteen.

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta tukee Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisen suunnitelman tavoitteita. Edellinen kansallinen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta julkaistiin vuonna 2021.

Vuoden 2024 tiekarttahaku avattiin vuoteen 2030 ulottuvan tutkimusinfrastruktuurien pitkän aikavälin suunnitelman (TIPAS) pohjalta. Suunnitelman strategisena visiona on, että korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuurit ovat vaikuttavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan perusta. Tiekartalle valittujen tutkimusinfrastruktuurien avulla edistetään suunnitelman tavoitteita.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2025 rahoitamme tutkimusta lähes 515 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Elimistön rajapintojen kuten verisuonten tai ihon tutkiminen vie sairauksien leviämisen jäljille30.1.2025 10:57:35 EET | Tiedote

Iho, verisuonisto, keuhkojen pintakudos, suolisto ja silmä ovat elimistön rajapintoja, joita tutkimalla päästään sairauksien leviämisen jäljille ja jopa estämään niitä. Tätä tekee solumekaniikan biologisia esteitä tutkiva, professori Johanna Ivaskan johtama huippuyksikkö. Kokeellista biolääketiedettä sekä mallintamista hyödyntävä yksikkö toimii Turun ja Helsingin yliopistoissa ja on Suomen Akatemian rahoittama.

Ilmakehätutkimuksen virtuaalinen laboratorio vie täysin uuden tiedon äärelle2.1.2025 09:55:57 EET | Tiedote

Suomen Akatemian rahoittama Virtuaalinen laboratorio ilmakehän molekyylitason reaktioille ja faasimuutoksille eli VILMA-huippuyksikkö rakentaa virtuaalista laboratoriota, jonka tavoitteena on saada yhdistettyä ilmakehätutkimuksen kannalta olennaiset mallit ja mittaukset. Huippuyksikkö pyrkii mittauksia ja mallinnusta yhdistämällä luomaan sellaista ymmärrystä, jota kukaan ei ole aikaisemmin saavuttanut. ”Olemme täysin uuden tiedon äärellä”, toteaa huippuyksikköä johtava professori Hanna Vehkamäki Helsingin yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye