Hankoniemen mönjän koostumus selvinnyt
Suomen ympäristökeskus (Syke) osallistui Hankoniemen rannoille ajautuneen valkoisen aineen koostumuksen selvittämiseen. Laboratoriokokeissa selvisi, että aine koostuu pääasiassa luonnollisista rasvoista. Aine ei ole ympäristölle tai ihmisen terveydelle vaarallinen, mutta siitä voi olla haittaa linnuille ja muille eläimille, jos ne syövät ainetta.

Hankoniemelle 26.1.2025 alkaen kertynyttä valkoista, paakkuuntunutta ainetta on tutkittu Suomen ympäristökeskuksen laboratoriossa. Näytteille tehtiin analyysit infrapunaspektrometrillä (FTIR), kaasukromatografi-liekki-ionisaatiodetektorilla (GC-FID), pyrolyysi-kromatografi-massaspektrometrillä (Py-CG-MS) sekä röntgen-menetelmällä (TXRF). Tutkimusten tulokset valmistuivat iltapäivällä 29.1.2025, joitain lisäanalyysejä on vielä tekeillä.
Vaaraton ihmiselle, eläimille voi olla haitallinen
Analyyseissä selvisi, että aine on seos luonnollisista rasvoista. Näytteestä ei ole tähän mennessä löytynyt ympäristölle tai ihmisterveydelle haitallisia aineita. Aine voi olla haitallista eläimille, jos ne pääsevät sitä syömään. Aineen tarpeetonta ihokosketusta kannattaa välttää eikä lemmikkejä tule päästää kosketuksiin aineen kanssa.
"Näytteen koostumus ei ole täysin selvillä. Emme voi varmuudella sanoa, ovatko näytteen jotkut komponentit esimerkiksi ihoa ärsyttäviä. Lisäksi jos rasva on jätettä, se voi sisältää taudinaiheuttajia", kertoo kemisti Jyrki Viidanoja Sykestä.
"Aine kannattaa kerätä pois rannoilta, koska aine ei kuulu luontoon. Näin suurina määrinä se ei voi olla kovin hyväksi eläimille ja linnuille. Kasvi- ja eläinrasvat ovat useille linnuille tärkeä energianlähde, mutta tämän aineen sisällöstä ei ole täyttä varmuutta, joten on ehdottomasti turvallisinta kerätä se pois mahdollisimman hyvin", sanoo erikoissuunnittelija Markku Mikkola-Roos Sykestä.
Aine on todennäköisesti peräisin meriliikenteestä. Aineen alkuperän selvittäminen ei kuulu Suomen ympäristökeskukselle.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja Hangon kaupunki kehottavat edelleen välttämään alueilla liikkumista, nyt myös erityisesti alueella ilmenneiden kalakuolemien vuoksi. Ruokavirasto selvittää parhaillaan kalakuolemien syytä.
Tilanteen hoito jatkuu pelastuslaitoksen ja Hangon kaupungin johdolla
Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos, Hangon kaupunki ja WWF suunnittelevat perjantaista sunnuntaille kestävän keräystoiminnan aloittamista. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua mukaan WWF:n verkkosivujen kautta, kun ilmoittautuminen on avattu.
"Tapahtuma on ymmärrettävästi herättänyt paljon huolta kansalaisissa ja kiinnostusta mediassa. Me Sykessä olemme osaltamme pyrkineet vastaamaan median haastattelupyyntöihin", kertoo Syken palvelujohtaja Heli Karjalainen.
Suomen ympäristökeskuksen rooli Itämeren ympäristöriskien torjunnassa on vahinkotilanteissa tarjota asiantuntemustaan ympäristölle kohdistuvien haittojen arvioinnissa ja vastata likaantuneiden eläinten puhdistuksesta.


Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus Sillanpää (laboratorioanalyysit), johtava tutkija, p. 0295 251639, etunimi.sukunimi@syke.fi, Suomen ympäristökeskus
Heli Karjalainen, palvelujohtaja, p. 0295 252 303, etunimi.sukunimi@syke.fi, Suomen ympäristökeskus
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat



Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 28.4.–2.5.202524.4.2025 12:40:26 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Viikkokatsaus 22.–25.4.202517.4.2025 13:31:13 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme