Vapriikki

Vuoden luontokuvat esillä Vapriikissa 7.2.–6.4.

Jaa

Vuoden luontokuvakilpailun sarjavoittajat sekä muut palkitut kuvat ovat esillä Vapriikissa 7.2. alkaen. 44. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun voittokuva on Timo Myllärin huikea lintukuva ”Ruuhka”, ainutlaatuinen ja iskevä napakymppilaukaus lentävästä suokukkoparvesta. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on nostaa valokeilaan suomalainen luonto ja vuoden parhaat valokuvat suomalaisesta luonnosta – sen kaikessa kauneudessaan ja monimuotoisuudessaan. Ensimmäisenä avoinnaolopäivänä eläkeläiset pääsevät tutustumaan uuteen näyttelyyn vain kahdella eurolla.

Joukko lintuja lentämässä tiiviissä muodostelmassa.
Timo Mylläri

Vuoden Luontokuvaksi valittiin Timo Myllärin huikea lintukuva ”Ruuhka”. ”Ainutlaatuinen ja iskevä napakymppilaukaus lentävästä suokukkoparvesta”, kommentoi Vuoden Luontokuva -kilpailun tuomaristo voittokuvaa. Tuomariston mukaan kuvassa on hengästyttävää vauhtia, vaikka liike sinänsä onkin teknisesti pysäytetty. ”Kuvan koko pinta-ala pursuaa kevään kiihkoa, joka leviää ja jatkuu vielä kuvan ulkopuolelle”, tuomaristo suitsuttaa ja jatkaa analyysiä: ”Kuva vangitsi heti, kun sen näki. Sekunnin murto-osassa on tallennettu dokumentti myös parviälystä, jossa jokainen lintu seuraa vierustoveriaan ja reagoi salamannopeasti sen liikkeisiin”.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2024 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea ja saapuu nyt Vapriikkiin. Näyttely on esillä 7.2.-6.4.2025.

Perjantaina 7.2. Vapriikissa vietetään senioriperjantaita, jolloin eläkeläisten pääsymaksu museoon on vain 2€.  Intendentti Tomi Kumpulainen vetää opastetun kierroksen perjantaina klo 11 ja 13  Tampereen luonnontieteelliseen museoon sekä Vuoden luontokuvat -näyttelyyn. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Intendentti Tomi Kumpulainen, puh. 040 8016614

Kuvat

Joukko lintuja lentämässä tiiviissä muodostelmassa.
Timo Mylläri
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote

Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye