Museovirasto

Museokäyntiluvut edelleen huipussaan – Vuonna 2024 Suomen museoissa vierailtiin yli 8,4 miljoonaa kertaa

Jaa

Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2024 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yhteensä 8 441 840 kertaa. Vuoden 2023 ennätysluvusta (8 742 782) museokäyntien määrä on laskenut hieman. Käyntimäärät ovat kuitenkin edelleen huippulukemissa, ja museoiden suosio jatkuu vahvana.

Ihmisiä kävelemässä mäkeä Hämeen linnan portille.
Kansallismuseo Helsingissä oli rakennus- ja remontointihankkeen vuoksi suljettuna vuonna 2024, mutta Suomen kansallismuseon muissa kohteissa riitti kävijöitä. Esimerkiksi Hämeen linnassa vierailtiin 110 733 kertaa. Kuva: Jouni Marjamäki, Suomen kansallismuseo

Museotilastossa on mukana 153 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitävät 326 museokohdetta. Museotilastossa museokäynneiksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.    

Myös museoiden omia ennätyksiä rikottiin 

Museokohteista yli puolet (53,4 %) kasvatti käyntimääriään vuoden aikana, ja museoiden omia ennätyksiä rikottiin ympäri Suomen. Esimerkiksi Turussa sijaitseva Forum Marinum rikkoi oman kävijäennätyksensä jo kolmantena vuonna peräkkäin.  

“Forum Marinum on vierailukohde, jonne kävijät tulevat mielellään viettämään aikaa – ja palaavat yhä uudestaan. Vuoden 2025 loppuun asti esillä oleva Merimonsterit-näyttely on houkutellut erityisesti lapsiperheitä, ja Museokortin kasvava käyttö tukee tätä. Viime kesän kohokohta oli Turun Tall Ships Races -purjelaivatapahtuma, joka toi kävijäpiikin museoon. Kesän Itämeri-aiheiset taidesisällöt sekä näyttelytiloihin ja Suomen Joutsenelle levittäytynyt Turku Sea Jazz taas olivat hyviä esimerkkejä uudenlaisista, kumppaneiden kanssa toteutetuista tapahtumista”, kertoo Forum Marinumin toimitusjohtaja Ulla Teräs

Tarkastellessa museokohteiden keskimääräisiä käyntimääriä Pirkanmaa erottuu hienoilla luvuillaan. Keskimäärin Pirkanmaalla sijaitseviin museokohteisiin tehtiin 59 323 käyntiä, kun valtakunnallisella tasolla vastaava luku on 27 498. Edelliseen vuoteen verrattuna Pirkanmaan museokäyntiluvut kasvoivat 14,4 % prosenttia. Esimerkiksi Tampereen taidemuseossa tilastoitiin suurin kävijämäärän nousu vuosikymmeniin: museossa vierailtiin 99 146 kertaa, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuotena. 

"Olemme panostaneet monikasvoiseen näyttelyohjelmaan ja pyrkineet rakentamaan kävijöillemme kokonaisvaltaisia museoelämyksiä ja asiakaskohtaamisia. Tavoitteemme on tuottaa kävijöillemme maailmanluokan taidemuseokokemuksia”, kuvailee Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green, ja jatkaa pohtimalla:
  
“Aikaamme leimaavat murrokset, polarisaatio ja kiihtyvätahtinen muutos. Museot edustavat pysyvyyttä, sortumatta pysähtyneisyyteen, ja tarkastelevat maailmaa menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden risteyskohdassa.” 

Suosituimmat museokohteet 

Museokohteista 19 ylitti 100 000 käynnin rajan vuoden aikana. Ateneumin taidemuseo teki kaikkien aikojen ennätyksen jo toisena vuotena peräkkäin.

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2024 olivat:  

  • Ateneumin taidemuseo, 581 667 käyntiä 
  • Helsingin kaupunginmuseo, 330 312 käyntiä 
  • Vapriikki, 267 961 käyntiä 
  • Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, 256 074 käyntiä 
  • Nykytaiteen museo Kiasma, 230 148 käyntiä
     

Helsingissä sijaitseva Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on jälleen yksi suosituimmista museokohteista. Luomuksen museonjohtaja Paula Kankaanpää iloitsee korkeana pysyneistä käyntiluvuista.  
 
“Ehkä merkittävä syy Luonnontieteellisen museon suosioon on se, että museo esittelee sekä luonnonhistoriaa että tieteen uusia tuloksia, mikä kiehtoo kaiken ikäisiä ja inspiroi tietämään ja ymmärtämään lisää. Luontotiedolla näyttää olevan nyt suuri yhteiskunnallinen tilaus. Luonnontieteellisen keskusmuseon visiona on 'luontopositiivinen maailma'“, Kankaanpää pohtii suosion syitä.  

Vuoden 2024 Museotilasto julkaistaan kesällä  

Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen ammatillisesti ja päätoimisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Museokäyntien lisäksi tilastoidaan laajasti muutakin museotoimintaa, kuten esimerkiksi yleisötyötä, verkkopalveluita, näyttelyitä, henkilöstöä ja taloutta. Nyt julkaistut vuoden 2024 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2024 tilastotiedot julkaistaan kesäkuussa 2025.  

Alustavat tiedot vuoden 2024 museokäynneistä on koottu Excel-tiedostoon, joka löytyy juuri uudistetusta Museotilasto-verkkopalvelusta.  

Lisätiedot:

erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi

erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi

Kuvat

Museokäynnit vuosina 2015-2024. Graafi: Museotilasto
Museokäynnit vuosina 2015-2024. Graafi: Museotilasto
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston LIVIND-hanke kokosi yhteen aineettoman kulttuuriperinnön ammattilaiset Pohjolasta31.1.2025 13:55:14 EET | Tiedote

Museoviraston johtaman kolmevuotisen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hankkeen kumppaneina toimi yhdeksän maata Pohjois-Euroopasta, Pohjolan itsehallinnollisilta alueilta sekä Saamenmaalta. Osallistujia hankkeen tapahtumissa oli yhteensä 36 maasta. Hankkeen tuloksena syntyi kansainvälisen toimijakentän yhteinen verkkoalusta, tutkimusta elävästä perinnöstä kestävyyden näkökulmasta ja politiikkasuositus. Hankkeessa toteutettiin 20 monialaista pilottiprojektia. LIVINDin rahoituksesta vastasi pääosin ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön IBA-varoista, ja hankkeen kokonaisbudjetti oli 463 000 euroa.

Museoviraston valmistelema maailmanperintökohde-esitys Aaltojen arkkitehtuurista korostaa kansainvälisestikin tunnetun arkkitehtuurin merkitystä hyvinvointivaltion luomisessa22.1.2025 10:13:33 EET | Tiedote

Unescon maailmanperintökohteeksi esitettävä Aalto Works -esitys toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön allekirjoittamana Unescolle 1.2.2025 mennessä. Päätöstä Aaltojen suunnitteleman 13 rakennuksen sarjan lisäämisestä Unescon maailmanperintöluetteloon odotetaan Unescosta vuonna 2026.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye