Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma paljasti kelpoisuusvajetta päiväkodeissa
Aluehallintovirastojen valtakunnallisen valvontaohjelman vuoden 2024 valvonta kohdistui kunnallisten päiväkotien kasvatus-, opetus- ja hoitohenkilöstön kelpoisen henkilöstön määrään. Aluehallintovirastot lähettivät kaikkiin Manner-Suomen kuntiin kyselyn keväällä 2024 varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksista.
Kyselyn tulosten mukaan Manner-Suomen suomenkielisissä päiväkodeissa henkilöstöstä 20,5 %:lla ei ole varhaiskasvatuslain mukaista kelpoisuutta tehtävään. Ruotsinkielisissä päiväkodeissa osuus on 27,4 %. Saamenkielisissä päiväkodeissa osuus on 40 %. Tulosten mukaan Manner-Suomessa on yhteensä 16 452 varhaiskasvatuksen opettajaa, joista ei-kelpoisia on 4 179 (25,40 %). Varhaiskasvatuksen sosionomeja on 372, joista ei-kelpoisia on 152 (40,86 %). Varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on 23 377, joista ei-kelpoisia on 3 897 (16,67 %).
Valvonnan kohteena yli 130 kuntaa
Syksyllä 2024 valvonnan kohteeksi otettiin ne kunnat, joissa ei-kelpoisten osuus koko henkilöstöstä oli vähintään 25 % tai ei-kelpoisten osuus varhaiskasvatuksen opettajista oli vähintään 30 %. Tämän perusteella valvontaan otettiin Manner-Suomen 293 kunnasta yhteensä 136 kuntaa, joista pyydettiin selvitykset kaikkien 1233 päiväkodin henkilöstön osalta. 157 kuntaa jätettiin valvonnan ulkopuolelle, sillä kelpoisuusehdot täyttävää henkilöstöä oli näissä kunnissa yli 75 %.
Valvonnassa tarkasteltiin, kuinka monessa päiväkodissa (n=1233) kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön määrä jää alle 75 %. Tällaisia oli 55 % kaikista valvontaan mukaan otetuista päiväkodeista. Päiväkoteja, joissa ei ollut yhtään kelpoisuusehdot täyttävää varhaiskasvatuksen opettajaa oli yhteensä 72 kappaletta. Näistä ruotsinkielisiä päiväkoteja oli seitsemän. Valvonnassa mukana olleista päiväkodeista 62 % oli sellaisia, joissa varhaiskasvatuksen opettajista alle 70 % täytti varhaiskasvatuslain edellyttämän kelpoisuuden tehtävään.
Valvontaan otetuista kunnista 119 (n=136) aluehallintovirasto on antanut joko ohjausta, kiinnittänyt huomiota tai huomauttanut varhaiskasvatuslain 25 §:ssä kunnalle asetettuun velvollisuuteen huolehtia siitä, että päiväkodeissa on riittävästi 26–28 §:ssä säädetyn kelpoisuusvaatimuksen täyttäviä varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen sosionomeja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Sen sijaan 17 kunnassa henkilöstön kelpoisuustilanne oli saatu korjattua valvonnan aikana, eikä asia antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin aluehallintovirastossa.
Huonoin tilanne on pääkaupunkiseudulla, joissa lähes puolella varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevistä ei ole varhaiskasvatuslain 26 §:n mukaista kelpoisuutta tehtävään. Tämä koskee sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä päiväkoteja.
Ruotsinkielisissä päiväkodeissa Etelä-Suomen alueella 38 %:lla koko henkilökunnasta ei ole varhaiskasvatuslain mukaista kelpoisuutta tehtävään.
Valviran painopisteenä omavalvonta
Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman painopisteenä Valvirassa on ollut yksityisten perhepäivähoitajien omavalvonnan varmistaminen. Keväällä 2024 Valvira lähetti yksityisen perhepäivähoidon omavalvontaa koskevan kyselyn niihin kuntiin, jotka vuoden 2023 kyselyssä vastasivat, että omavalvontasuunnitelmien laatimista ei ollut varmistettu (tai oli varmistettu osittain) tai suunnitelmat eivät olleet julkisesti nähtävillä (tai olivat nähtävillä osittain). Valviran tekemän yksityisten perhepäivähoitajien omavalvontaa koskevan valvonnan tuloksista voidaan todeta, että kunnat valvovat yksityisten perhepäivähoitajien omavalvontasuunnitelmien laatimista. Pääsääntöisesti yksityiset perhepäivähoitajat ovat laatineet omavalvontasuunnitelmat määräyksen mukaisesti. Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisen valvonnan myötä tietoisuus omavalvontasuunnitelmien laatimisen lakisääteisyydestä sekä Valviran antamasta määräyksestä on lisääntynyt.
Aluehallintovirastot ja Valvira jatkavat vuonna 2025 valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa henkilöstön kelpoisuuksista ja lupamenettelystä.
Lue lisää
Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulokset 2024
Varhaiskasvatuksen valtakunnallinen valvontaohjelma 2023–2025
Varhaiskasvatuksen valvonta aluehallintoviraston verkkosivuilla
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aluehallintovirasto
johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska
p. 0295 018 815
marja-liisa.keski-rauska@avi.fi
Valvira
ylitarkastaja Hanna-Leena Sippola
0295 209 350
hanna-leena.sippola@valvira.fi
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pohjoissavolainen marja-alan yrittäjä tuomittiin sakkoihin työsyrjinnästä ja työnantajan ulkomaa-laisrikkomuksesta6.2.2025 10:58:09 EET | Tiedote
Ulkomaalaisia marjanpoimijoita työllistänyt yrittäjä tuomittiin 4 350 euron sakkoihin työsyrjinnästä ja työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta. Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 5.2.2025.
Tillsynsprogrammet för småbarnspedagogiken avslöjade ett underskott av behöriga i daghemmen6.2.2025 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Tillsynen enligt regionförvaltningsverkens riksomfattande tillsynsprogram år 2024 gällde antalet behöriga anställda inom fostran, undervisning och vård vid kommunala daghem. Regionförvaltningsverken skickade på våren 2024 en enkät om behörigheten bland personalen inom småbarnspedagogiken till alla kommuner i Fastlandsfinland.
Ensimmäistä kertaa haettavana isänpäiväkunniamerkki – hae viimeistään 14.3.6.2.2025 09:20:34 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot pyytävät 14.3.2025 mennessä esitykset vuoden 2025 isänpäiväkunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset.
Nu kan farsdagsmedaljen ansökas för första gången – lämna in ansökan senast den 14 mars6.2.2025 09:19:08 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av farsdagsmedaljer år 2025 senast den 14 mars 2025. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag.
2,8 miljoner euro i utvecklingsunderstöd för motionsrådgivning5.2.2025 08:33:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat 98 aktörer utvecklingsunderstöd för motionsrådgivning för 2025. Understöden hör till programmet Finland i rörelse. Syftet med programmet är att få människor i alla åldrar att röra på sig mer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme