STTK-Opiskelijat: Tiedon puute yhä useammin syy olla liittymättä ammattiliittoon
Suuri osa 18–35-vuotiaista suhtautuu neutraalisti ammattiliittoon liittymiseen.
STTK selvittää säännöllisesti suomalaisten työikäisten suhtautumista ammatilliseen järjestäytymiseen ja ammattiliittoihin. Tuoreimman Aula Research Oy:n toteuttaman selvityksen perusteella tiedon puute on yhä useammin syy olla liittymättä ammattiliittoon.
Tulos korostuu erityisesti nuorissa ikäluokissa. Liittoon kuulumattomista 18–35-vuotiaista 43 prosenttia vastasi “ei ole tullut mieleen liittyä” ja 22 prosenttia koki, että ei tiedä tarpeeksi ammattiliitoista liittyäkseen liittoon.
- Tulosten perusteella ammatillinen järjestäytyminen on monelle nuorelle tuntematon aihe, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala sanoo.
- Nuorten olisi kuitenkin tärkeää tietää, mitä ammattiliitot tekevät heidän hyväkseen. Pitäisi myös tiedostaa, että työelämän kehitys voi ottaa työntekijän näkökulmasta askelia myös huonompaan suuntaan, kuten kuluvalla hallituskaudella on tapahtunutkin.
18–35-vuotiaiden suhtautuminen ammattiliittoihin on neutraali verrattuna vanhempiin ikäluokkiin. Niistä 51–65-vuotiaista vastaajista, jotka eivät ole ammattiliiton jäseniä, yli puolet (52 %) ei missään nimessä liittyisi ammattiliittoon. 18–35-vuotiaissa vastaava prosentti on 11.
- Neutraali suhtautuminen antaa ammattiliitoille mahdollisuuden perustella omalla toiminnallaan merkityksensä nuorille ilman ennakkokäsityksiä, Kujala toteaa.
Ideologian merkitys pienentynyt
Selvityksen perusteella ammattiliittoon liitytään useimmiten opiskeluaikana (39 %), vakaassa työtilanteessa (38 %) ja vastavalmistuneena (19 %). Työttömyysturva on edelleen yleisin syy liittyä ammattiliittoon (61 %), mutta sen merkitys on vähentynyt.
- Liitot ja työttömyyskassat tunnistetaan erillisiksi toimijoiksi, joilla on eri palvelut ja tehtävät, Kujala toteaa.
Kun vastaajilta kysyttiin, mitä kautta he tulivat liittyneeksi ammattiliiton jäseneksi, yleisin vastaus (29 %) oli “Opiskelupaikallani kerrottiin jäsenyydestä”. 18–35-vuotiaista jopa 43 prosenttia vastasi liittyneensä ammattiliittoon kuultuaan jäsenyydestä opiskelupaikallaan.
- Liittojen ei tule tuudittautua aikaisempaan tunnettuuteen, vaan kertoa ammattiliittojen työstä siellä, missä potentiaaliset jäsenet ovat. Selvityksen tulokset osoittavat, että jalkautuminen oppilaitoksiin kannattaa, Kujala rohkaisee.
Ideologian merkitys liittoon kuulumiselle on pienentynyt samalla kun saatujen hyötyjen merkitys kasvaa. Yhä useampi arvioi liiton jäsenyyden mielekkyyttä esimerkiksi vertaamalla jäsenmaksun suuruutta jäsenetuihin. Työntekijöiden neuvotteluvoiman tukeminen on silti edelleen merkittävä syy kuulua liittoon kaikissa ikäluokissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri KujalapuheenjohtajaSTTK-Opiskelijat
Puh:040 656 9959lauri.kujala@sttk.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Suomi tarvitsee laajan tekoälyohjelman - koulutus työajalla ja työnantajan kustantamana4.2.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Tekoäly on teknologia, joka jäljittelee ihmisen älykkyyttä, kuten oppimista, päätöksentekoa ja ongelmanratkaisua automatisoiden monia työtehtäviä. Se muuttaa työn luonnetta vapauttamalla aikaa ennustettavista rutiineista, parantamalla tuottavuutta ja nopeuttamalla innovaatioita. Tekoälyn nopea kehitys on luonut suuria mahdollisuuksia työn, työprosessien ja tuottavuuden kehittämiseen.
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja: Esitykset opintotuen uudistamiseksi tärkeitä, mutta epämääräisiä3.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Kujala korostaa opintotuen uudistamisesitysten tärkeyttä, mutta kokee ne epämääräisiksi. Työryhmä ehdottaa muun muassa opintorahan indeksikorotusta ja opintotukikuukausien lisäämistä. Kujala toivoo, että uudistus turvaa aidosti opiskelijoiden toimeentulon kustannusneutraalilla tavalla.
STTK helpottaisi työn perässä muuttoa asunnon myyntitappion verovähennyksellä28.1.2025 06:30:00 EET | Tiedote
STTK on asumisen suhteen huolissaan epäsuhdasta, joka on kasvukeskusten ja väestöään menettävien alueiden välillä. Asumisen hintatason valtavat erot alueiden välillä luovat merkittävän esteen muuttoliikkeelle.
STTK:n hallitus hyväksyi eläkeratkaisun27.1.2025 09:29:32 EET | Tiedote
Hallitus piti tärkeänä sitä, että eläke-etuja ei leikata, eläkeikä ei nouse, eläkemaksu pysyy vakaana ja myös nuorten eläketurvasta huolehditaan.
STTK:n hallitus: Kevään tuplavaaleissa äänestetään palveluista, äänestysvarmuus näyttää kohtuulliselta13.1.2025 13:20:36 EET | Tiedote
Ensimmäiset yhdistetyt alue- ja kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta. Helsinkiä lukuun ottamatta vaaleissa äänestetään valtuutetut omaan kuntaan ja oman hyvinvointialueen valtuustoon. STTK:n hallitus totesi tänään, että nyt äänestetään tuplasti palveluista. ─ Hyvinvointialueella päätetään sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä, kunnissa puolestaan muun muassa kouluista, te-palveluista, kulttuurista ja kotouttamisesta. Kaikki tuiki tärkeitä asukkaille, puheenjohtaja Antti Palola korostaa. STTK:n uunituoreen kyselyn perusteella 76 prosenttia vastaajista kertoo äänestävänsä varmasti tai todennäköisesti kevään kuntavaaleissa. Aluevaaleissa äänestämisen varmuus on hieman matalampi (71 %). Kuntavaaleissa äänestysintoa lisäisi mahdollisuus sähköiseen äänestämiseen (42 % vastaajista on tätä mieltä). Aluevaaleissa puolestaan intoa lisäisi, jos äänestäjä kokisi äänellään olevan merkitystä (40 %). Hyvinvointialueet ovat vasta toimintansa alussa ja niille on tärkeä a
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme