Keski-Suomen hyvinvointialue

Pimeyttä, kylmyyttä ja liukkautta vastaan – Piristä talveasi liikunnalla!

Jaa

Jo pienikin liike tuo virkistystä ja lisää hyvinvointia – Keski-Suomi liikkuu -agenda kannustaa keskisuomalaisia aktiivisuuteen.

Talven pimeys kuormittaa meistä useita. Nyt onkin erityisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja terveydestä lähtemällä liikkumaan raikkaaseen ilmaan laduille, mäkiin ja poluille. Huonommilla ulkoilukeleillä uimahallit, kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja oma koti tarjoavat mainiot puitteet liikunnalle. Liikunta auttaa kaamosväsymykseen ja edistää tehokkaasti terveyttä ja kuntoa, tehtiinpä sitä missä ympäristössä tahansa, yksin tai yhdessä. 

Liikkumisen suositus huomioi hyvinvoinnin kokonaisuuden 

Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille kertoo terveyden kannalta riittävän viikoittaisen liikkumisen määrän ja antaa esimerkkejä liikkeen lisäämiseen arjessa. 

Aikuisten liikuntasuositus on kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 tunti 15 minuuttia viikossa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa. Kohtuukuormitteista ja raskasta liikuntaa voi myös yhdistellä.  

– Hyviä kestävyysliikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely tai sauvakävely, juoksu tai vesijuoksu, pyöräily, uinti, tanssi, hiihto ja luistelu. Lihasvoimaharjoittelua voit harjoittaa joko kotona, kuntosalilla, ulkoliikuntapaikoilla tai esimerkiksi ryhmäliikunnoissa, kannustaa fysioterapeutti Eevi Savo Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Yli 65-vuotiaden liikuntasuositukset vastaavat määrällisesti ja intensiteetiltään yleisiä aikuisten suosituksia. Lihaskuntoharjoittelun lisäksi ikääntyville suositellaan myös tasapainon ja notkeuden harjoittamista kaatumisten ehkäisemiseksi. 

– Hyvä lihaskuntokaan ei tosin aina estä talvella liukastumista. Liukuesteet ja nastakengät ovatkin jäisillä keleillä tarpeellinen lisävaruste kaikenikäisille, Savo muistuttaa. 

Myös kevyt liikuskelu tekee hyvää, kaikki liike lasketaan 

Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelun ohella tärkeää on muun hyötyliikunnan, kuten kevyen liikuskelun, kävelyn, taukojumppien tai fyysisten askareiden lisääminen arkeen. Esimerkiksi rappujen valinta hissin sijasta. 

– Tosin tämä ei tarkoita, että jos asut 8 kerroksessa, että kaikki raput tulisi kävellä, riittää, että kävelet vaikka yhden kerroksen. Lisäksi esimerkiksi kenkien pukeminen seisten kehittää tasapainoa. Jätä auto kauimmaiseen nurkkaan kaupan parkkipaikalla tai kävele yksi bussipysäkin väli kotiin, Savo vinkkaa. 

Lisää tärppejä, miten talviliikkuminen sujuu hyvinvointia ja terveyttä edistäen ja turvallisuudesta huolehtien, löytyy Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta: Kaikki liike lasketaan! (hyvaks.fi)

Jopa 75 prosenttia keskisuomalaisista liikkuu liian vähän ja jopa 80 prosenttia on liikaa paikallaan päivittäin. Keski-Suomen maakunnan asukkaiden liian vähäiseen liikkumiseen, liialliseen paikallaanoloon sekä eri ikäryhmien fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseen vastataan yhteistyöllä tehtävällä, Keski-Suomi liikkuu 2030 -agendalla. Agendaan ovat sitoutuneet muun muassa Keski-Suomen Liikunta ry, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen hyvinvointialue, Keski-Suomen kunnat, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Keski-Suomen kauppakamari ja Keski-Suomen yrittäjät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eevi Savo, fysioterapeutti, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 615 4900, eevi.savo(at)hyvaks.fi

Petri Lehtoranta, aluejohtaja, Keski-Suomen Liikunta ry, p. 050 533 3858, petri.lehtoranta(at)kesli.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: Hanne Joenaho, viestinnän asiantuntija, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 014 269 5946, hanne.joenaho(at)hyvaks.fi

Linkit

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.  
  
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea. 

Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.  

Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi

Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.

Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue

#hyvaks #hyväarkikaikille

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue

Aluehallitus käsittelee muutosesityksiä hyvinvointialueen hallintosääntöön ja toimielinrakenteeseen6.2.2025 16:49:20 EET | Tiedote

Toimielinrakenteesta tehdyn arvioinnin ja sitä seuranneen työskentelyn perusteella aluehallitukselle esitetään muutoksia hyvinvointialueen hallintosääntöön sekä toimielinrakenteeseen. Tavoitteena on, että uudistettu toimielinrakenne tukisi entistä paremmin hyvinvointialueen päätöksentekoa, strategisten tavoitteiden toteutumista sekä osallisuutta. Aluehallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 11.2.2025. Päätöksen toimielinrakenteesta tekee aluevaltuusto.

Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa tuetaan nuorten mielen hyvinvointia työelämässä6.2.2025 12:23:44 EET | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue on mukana Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa – Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa (RRP5). Hankkeen kansallisena tavoitteena on lisätä nuoria työllistävien työpaikkojen ja koulutussektorin tietoisuutta nuorten mielen hyvinvointia vahvistavista toimintatavoista ja menetelmistä sekä mielenterveyden haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye