Tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKKI) neuvottelukunta käsitteli sote-alan koulutuksen kehittämistä
Keski-Suomen hyvinvointialueen tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden neuvottelukunta (TKKI-neuvottelukunta) kokoontui 6.2. käsittelemään ajankohtaisia TKKI-toiminnan teemoja, kehittämishankkeita ja yhteistyömahdollisuuksia.
Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen kehittäminen Jyväskylän yliopistossa
Jyväskylän yliopisto on julkaissut 15.1. selvitysryhmän raportin, jossa tarkastellaan hyvinvoinnin, sosiaali- ja terveysalan profiilia ja pitkän aikavälin tavoitetilaa. Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala ja professori Jukka-Pekka Mecklin kuvasivat raportin kautta sote-alan koulutuksen nykytilaa ja koulutustarpeiden muutosta. Sosiaali- ja terveysalan muutospaineet voivat tuoda nopeallakin aikataululla tilaa uusille koulutuspoluille. Raportin tiekartan kaksi toi
Raportin tiekartta esittää toimenpide-ehdotuksia Jyväskylän yliopiston sosiaali- ja terveysalan koulutuksen vahvistamiseksi kahden toisiaan tukevan etenemislinjan kautta. Keskeisiä kehittämistoimenpiteitä ovat:
- Monialaisen ja modulaarisen koulutusrakenteen kehittäminen ja hyödyntäminen sekä tutkinto- että täydennyskoulutuksessa.
- Jyväskylän yliopiston aseman vahvistaminen pedagogisena kehittäjänä, uudistajana ja koulutuksen arviointikeskuksena.
- Lääketieteelliseen koulutukseen liittyvän kytkösten tunnistaminen, kehittäminen ja markkinointi.
Raportti on linjassaan syksyllä 2024 solmitun Keski-Suomen hyvinvointialueen, Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston aiesopimuksen kanssa, jonka myötä lääketieteen opiskelijat voivat suorittaa lähes kaikki kuudennen vuoden kliiniset opinnot ja harjoittelut Keski-Suomessa.
Sosiaalityön koulutuksen ja tutkimuksen tilannekatsaus
Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalihuollon johtaja Marena Paahto ja Jyväskylän yliopiston sosiaalityön professori Maria Kuronen esittelivät sosiaalityön TKKI-rakenteita ja niiden kehittämistä, opetuksen ja tutkimuksen tilannetta sekä Jyväskylän yliopiston roolia ja kehittämistä sosiaalityön koulutuksessa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluista noin 40 prosenttia on sosiaalipalveluita ja noin puolet hyvinvointialueen työntekijöistä työskentelee sosiaalipalveluissa.
Jyväskylän yliopiston sosiaalityön koulutus tapahtuu yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Laitokselta valmistuu vuosittain 40–50 sosiaalityön maisteria, jotka ovat päteviä sosiaalityöntekijän virkoihin ja muihin sosiaalialan asiantuntijatehtäviin. Jyväskylän yliopiston sosiaalityön painopisteet sosiaalihuollon TKKI toiminnan kehittämiseksi ovat:
- Sosiaalihuollon ja sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyön rakenteiden luominen ja kehittäminen (sosiaalihuollon TKKI-rakenteet)
- Koulutusyhteistyö sosiaalihuollon työvoiman saatavuuden ja osaamisen vahvistamiseksi
- Tutkimukseen perustuva palvelujärjestelmän ja työkäytäntöjen kehittäminen asukkaiden ja asiakkaiden arkielämän turvaamiseksi ja sosiaalisiin ongelmiin vastaamiseksi
Sosiaalihuollon asiantuntemus on tärkeää tuoda vahvasti mukaan TKKI-toimintaan, strategiseen suunnitteluun, päätöksentekoon ja koulutusyhteistyöhön. Sosiaalialan osaamiskeskuksella on merkittävä rooli sosiaalityön monialaisessa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa.
Osaamisen ja kehittämisen palvelujen esittely
Keski-Suomen hyvinvointialueen HR-palveluiden kehittämispäällikkö Carita Lepikonmäki ja osastonylilääkäri Anneli Kuusinen-Laukkala esittelivät hyvinvointialueen henkilöstön osaamisen ja kehittämisen kokonaisuutta sekä lääkäreiden peruskoulutusta, joissa keskeistä on yhteistyö korkeakoulujen ja oppilaitosten sekä Itä-Suomen yhteistyöalueen kanssa.
Henkilöstön koulutuskokonaisuus Hyvaks-akatemia tarjoaa hyvinvointialueen esihenkilöille monipuolisia koulutuksia ja kehittämismahdollisuuksia työarjen johtamiseen kuten henkilöstöjohtamiseen, muutosjohtamiseen, talousjohtamiseen ja työhyvinvoinnin johtamiseen. Osaamisen ja kehittämiseen kokonaisuuteen kuuluu yhteistyökoulutuksia ja opiskelijatoimintaa kuten lääkärikoulutusta, oppisopimukset ja mentorointitoimintaa. Vuonna 2024 lääkärikoulutuksen hajautetussa perusopetuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueella oli noin 480 opiskelijaa ja noin 100 amanuenssia.
Valtion tutkimusrahoitus Itä-Suomen yhteistoiminta-alueella (YTA)
Tutkimuspäällikkö Anssi Kailaanmäki Pohjois-Savon hyvinvointialueelta esitteli valtion tutkimusrahoituksen (VTR) tilannekatsauksen ja sen mahdollisuuksia Itäisellä yhteistoiminta-alueella. Itä-Suomen yhteistyöalueen osuus valtion yliopistotasoiseen terveyden tutkimuksen rahoitukseen vuosina 2024–2027 on 12,79 prosenttia kokonaismäärästä ja vuonna 2024 määrä oli 4 077 120 euroa. Rahoitus määräytyy edellisen rahoituskauden JUFO (julkaisufoorumi) pistekertymään, johon vaikuttavat kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisut.
Keski-Suomessa yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen painoalueet vuosina 2024–2027 ovat:
1. Kliininen ja translationaalinen tutkimus
2. Suuria tietoaineistoja hyödyntävien tutkimusmenetelmien saaminen terveydenhuollon käyttöön
3. Terveydenhuollon ja palvelujärjestelmän vaikuttavuuden ja sen osana laadun ja asiakas- ja potilasturvallisuuden tutkimus
4. Terveys- ja hyvinvointieroja kaventavan palvelujärjestelmän kehittämistä tukeva tutkimus
Yliopistotasoiseen sosiaalityön tutkimukseen voi hakea valtion rahoitusta 28.3. mennessä. Jaettavana olevan tutkimusrahan enimmäismäärä on noin 8 miljoonaa euroa. Tavoitteena on rahoittaa usean eri toimijan yhteistyöhankkeita. Yhteistyön tavoitteena on ennen kaikkea luoda parhaat edellytykset sosiaalityön tutkimusperusteisen työkulttuurin vahvistamiselle ja tutkimuksen kytkeytymiselle palvelujärjestelmään. Rahoitusta voidaan myöntää esimerkiksi yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, sosiaalialan osaamiskeskusten, hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen hankkeille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lasse LeppäToimialajohtaja, konsernipalvelut
Keski-Suomen hyvinvointialue
Pekka NeittaanmäkiTKKI-neuvottelukunnan puheenjohtaja
Puh:040 550 7005pekka.neittaanmaki@hyvaks.fiSanna-Riikka KoponenViestintäpäällikköViestintäpalvelut
Keski-Suomen hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Aluehallitus käsittelee muutosesityksiä hyvinvointialueen hallintosääntöön ja toimielinrakenteeseen6.2.2025 16:49:20 EET | Tiedote
Toimielinrakenteesta tehdyn arvioinnin ja sitä seuranneen työskentelyn perusteella aluehallitukselle esitetään muutoksia hyvinvointialueen hallintosääntöön sekä toimielinrakenteeseen. Tavoitteena on, että uudistettu toimielinrakenne tukisi entistä paremmin hyvinvointialueen päätöksentekoa, strategisten tavoitteiden toteutumista sekä osallisuutta. Aluehallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 11.2.2025. Päätöksen toimielinrakenteesta tekee aluevaltuusto.
Terveydenhuollon vastuualuejohtajaksi haki 18 henkilöä6.2.2025 16:10:04 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen terveydenhuollon palveluiden vastuualuejohtajan virkaan tuli 18 hakemusta. Virka olivat haettavana 10.1.-6.2. Terveydenhuollon vastuualuejohtaja vastaa avosairaanhoidon, suun terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista eli keskisuomalaisten terveysasemien, hammashoitoloiden ja Sairaala Novan palveluista.
Kinnulan Eevakodin toiminta päättyy keväällä – asukkaiden uudet kodit etsitään yhdessä keskustellen6.2.2025 14:01:32 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue valmistelee Kinnulassa sijaitsevan Eevakodin toiminnan päättämistä. Ympärivuorokautisen hoivan yksikön kaikille asukkaille tarjotaan asiakkaan palvelutarvetta vastaavat uudet kodit.
Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa tuetaan nuorten mielen hyvinvointia työelämässä6.2.2025 12:23:44 EET | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue on mukana Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa – Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa (RRP5). Hankkeen kansallisena tavoitteena on lisätä nuoria työllistävien työpaikkojen ja koulutussektorin tietoisuutta nuorten mielen hyvinvointia vahvistavista toimintatavoista ja menetelmistä sekä mielenterveyden haasteista.
Pimeyttä, kylmyyttä ja liukkautta vastaan – Piristä talveasi liikunnalla!6.2.2025 10:15:11 EET | Tiedote
Jo pienikin liike tuo virkistystä ja lisää hyvinvointia – Keski-Suomi liikkuu -agenda kannustaa keskisuomalaisia aktiivisuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme