PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
PIKKUjuttuja-julkaisu on kokoelma vanhempien kirjoittamia blogeja, runoja ja aiemmin julkaisemattomia tekstejä lastensuojelusta. Julkaisu avaa kirjoitusten ja muun luovan ilmaisun keinoin kokemukseen perustuvia näkökulmia lastensuojelusta vanhempien äänillä.
Nimi PIKKUjuttuja tulee siitä, että vaikka lapsen ja koko perheen elämään tulee mukaan monia palveluita ja lastensuojelun tukitoimia, on vanhemman harteilla edelleen ratkoa erilaisia pikkuasioita, joihin lastensuojelulaki ei ota kantaa. Vanhemmuus ei myöskään katoa, vaikka lastensuojelu astuu kuvioon. Päinvastoin se voi jopa vahvistua monin pienin tavoin. Pikkujutuin.
“Lastensuojelun ongelmista tiedetään kyllä, mutta on tärkeää kuulla myös se, miltä asiat tuntuvat asiakkaiden näkökulmasta. Nähdäkseni vielä tärkeämpää on kuulla suoraan vanhemmilta siitä, kun lastensuojelu onnistuu, ei ole pelottava eikä leimaava ja onnistuu suojelemaan lapsia”, painottaa hankekoordinaattori Petri Paju.
Asiat kasaantuvat,
pyykkivuoret
laskut,
ihmisen kokemukset.Pikkuisia juttuja
sosiaalityöntekijästä kipeä muisto
kuka puolustaa
ihmistä pientä,
kuka kuulee vanhemman ääntä?Ote runosta Pyykkivuorineuvos, kirjoittaja: Esmeralda
PIKKUjuttuja-sarjan kirjoittajat pitävät huolta siitä, että vanhempien kokemusääni ei jää kuulematta Euroopan sosiaalirahaston pluskauden (2021–2027) osarahoittamassa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hanketoiminnassa.
Linkki julkaisuun: https://www.lskl.fi/julkaisut/pikkujuttuja-kokemusasiantuntijavanhempien-kirjoituksia-lastensuojelusta-2024-2025/
Lisätietoja ja yhteydenotot kokemusasiantuntijavanhempiin:
Hankekoordinaattori Petri Paju, Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -hanke, Lastensuojelun Keskusliitto, p. 050 578 0259, petri.paju@lskl.fi
Yhteyshenkilöt
Marianne PeltoniemiViestintä- ja verkostokoordinaattoriLastensuojelun Keskusliitto
Puh:044 770 9873marianne.peltoniemi@lskl.fiKuvat
Linkit
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa
SOILA, Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke tukee lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden syntymistä sekä palveluiden uudistamista koko Suomessa. SOILA-hankkeen toteuttajia ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Pesäpuu ry.
SOILA perustaa toimintansa yhteiskehittämiseen STM:n, ELY-keskusten sekä alueilla rahoitettavien Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeiden ja sidosryhmien kanssa. www.thl.fi/soila
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Miten lasten suojelun kustannukset kertyvät?29.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton uusi julkaisu tarkastelee lasten suojelun kustannuksia ja niiden kertymistä. Tapausesimerkit havainnollistavat, miten lapsille ja perheille ajoissa annettu tuki on paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä16.1.2025 11:37:34 EET | Tiedote
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perhepalvelut esillä päättäjien ja järjestöjen tapaamisessa. Hyvinvointialueet kamppailevat tällä hetkellä kovien taloudellisten paineiden kanssa. Samalla niiden tulisi kyetä turvaamaan alueensa ihmisten hyvinvointia tukevat palvelut laadukkaasti ja luotettavasti. Yksi ratkaisu tilanteeseen ovat hyvinvointialueiden perhekeskukset ja niiden tiivis yhteistyö kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa. ”Perheiden tueksi tarvitaan alueen kaikki toimijat. Kukaan ei selviä tästä tehtävästä yksin. Ei hyvinvointialue, eivätkä järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt. Siksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella kehitetään yhteisen tekemisen tapoja, joiden avulla saadaan kaikkien resurssit käyttöön ja pystytään vastaamaan perheiden tarpeisiin”, totesi Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialajohtaja Hanna Mikkonen tiistaina Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämässä päättäjätapaamisessa Koivukyl
Lapsi- ja perhejärjestöt: Kunnissa ja hyvinvointialueilla voidaan tasoittaa lasten ja nuorten tilannetta13.1.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt haluavat yhteisen Anna ääni lapselle -kampanjansa avulla varmistaa, että kunnilla ja hyvinvointialueilla on keinoja rakentaa lapsille ja nuorille kestävää tulevaisuutta ja hyvää nykyisyyttä. Kampanja järjestää myös 14.2.2025 klo 9–10 Lasten vaalipaneelin yhdessä HS Lasten uutisten kanssa.
Perhekeskus tutuksi -päättäjätapaaminen 15.1.2025 klo 16-18, Koivukylän avoin kohtaamispaikka, Vantaa8.1.2025 08:00:00 EET | Kutsu
Mikä perhekeskus on ja miten se toimii? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
Geneven lapsen oikeuksien julistuksesta sata vuotta – lapsenoikeustoimijat kutsuvat allekirjoittamaan uusitun julistuksen20.11.2024 07:58:32 EET | Tiedote
Uusittu julistus rakentuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalle ja huomioi esimerkiksi digitaaliset ympäristöt ja bioteknologian kehittymisen. Lastensuojelun Keskusliitto tukee julistusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme