Jääkauden eläimet ja luonto heräävät eloon Heurekan uudessa näyttelyssä
Tiedekeskus Heurekan uusi Jääkauden jättiläiset -näyttely sijoittuu viimeisimmän jääkauden loppupuolelle noin 14 000 vuoden taakse. Tuolloin luontoa hallitsivat suuret nisäkkäät, kuten villamammutit, villasarvikuonot ja sapelihammaskissat, joiden kanssa ihmiset elivät rinnakkain.

Näyttelyssä kävijä kohtaa jääkauden eläimiä aidonkokoisina eläinrobotteina ja tutustuu neljän maantieteellisen alueen jääkaudenaikaiseen luontoon. Moniaistinen näyttelykokemus antaa käsityksen siitä, miltä elämä viimeisimmällä jääkaudella näytti Suomessa, Euroopassa ja Euraasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Noin 14 000 vuotta sitten nykyihminen oli jo asuttanut kaikki mantereet Etelämannerta lukuun ottamatta.
Näyttelyn edustalla on jäätikön reunalla jättikokoinen, säkäkorkeudeltaan yli nelimetrinen villamammutti (Mammuthus primigenius). Viimeisimmällä jääkaudella nykyisen Suomen aluetta peitti jopa kahden kilometrin paksuinen mannerjäätikkö. Ajoittain jäätikkö kuitenkin vetäytyi, ja osia Suomesta paljastui. Jääkaudella mammutit elivät laajalla alueella, joka ulottui Espanjasta läpi Euroopan ja Venäjän aina Kiinaan asti. Mammuttien luita ja hampaita on löydetty Suomesta kymmenkunta. Niistä nuorin on noin 15 500 vuoden ikäinen olkaluu, joka löytyi Helsingin Herttoniemestä.
Näyttelyssä Länsi-Euroopan mammuttiaroa esittelevällä alueella on villamammutin lisäksi esillä villasarvikuono, jääkarhu ja luolaleijona. Kalifornian punapuumetsään on sijoitettuna tylppäkuonokarhu, mastodontti ja hirmukoira. Argentiinan pampan maisemissa on puolestaan tutkittavana sen alueen eläinerikoisuuksia, kuten jättiläislaiskiainen, hippidion, toksodontti ja hurja sapelihammaskissa.
Jääkauden ajan ihmisten elämään näyttelykävijä pääsee eläytymään tekemällä luolamaalauksia sekä tutkimalla jääkauden asumusta ja pukeutumalla jääkaudelle tyypillisiin vaatteisiin. Näyttelyssä voi myös astua luolaan ja tutustua siellä jääkaudella käytössä olleisiin soittimiin - rumpuun, huiluun, helistimeen ja suhistuspuuhun.
- Jääkauden maailma oli kovin erilainen kuin se maailma, jossa nyt elämme. Jääkaudella luontoa hallitsivat suuret nisäkkäät, joiden kanssa ihmiset ehtivät lyhyen aikaa elää rinnakkain. Muuttuvalla ilmastolla on kautta maailmanhistorian ollut dramaattisia vaikutuksia luontoon. Luonnon nykytila on maapallon historian mittapuulla poikkeuksellinen. Maailmassa on vähemmän suuria villieläimiä kuin moniin miljooniin vuosiin. Huomattava osa megafaunasta, eli yli 45 kg painavista eläimistä, kuoli sukupuuttoon viimeisimmän jääkauden loppupuolella. Kaikki nykyiset eläinlajit ovat siis selviytyjiä, sanoo näyttelyn tieteellisenä asiantuntijana toiminut biologi Maija Karala.
Jääkauden lopussa luonnon oli sopeuduttava yhtä aikaa muuttuvaan ilmastoon ja ihmisiin. Seurauksena noin kaksi kolmasosaa maailman suurista eläimistä kuoli sukupuuttoon. Nykyään luonto on jälleen ihmisten armoilla. Muutamme ilmastoa nopeammin ja kuumemmaksi kuin miljooniin vuosiin. Kasvihuonekaasut estävät auringon lämmön haihtumista avaruuteen ja ihmisten vuoksi kasvihuonekaasuja vapautuu nyt ilmakehään enemmän kuin niitä poistuu. Ihmisten toiminta ratkaisee, kuinka paljon ilmasto vielä lämpenee.
Nykyään ihminen ymmärtää paremmin vaikutuksensa sekä oman lajinsa, että muiden lajien selviytymisessä ja kykenee halutessaan toimimaan kestävämmällä tavalla. Näyttely on tarina luonnon monimuotoisuudesta sekä siitä, miten ihmisellä on omalla toiminnallaan mahdollisuus vaikuttaa sen säilymiseen.
Jääkauden jättiläiset -näyttely on esillä Heurekassa 8.2.2025–6.9.2026.
Lisätiedot:
Näyttelyn projektipäällikkö Päivi Garner, puh. 040 9015 271, paivi.garner@heureka.fi
Näyttelyn verkkosivut: https://www.heureka.fi/blogs/nayttelyt/jaakauden-jattilaiset
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Näyttelyn projektipäällikkö Päivi Garner, puh. 040 9015 271, paivi.garner@heureka.fi
Kuvat





Tietoja julkaisijasta
Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon noin 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka
Suomen uteliaimmat luokat löytyivät Heurekan kilpailussa10.4.2025 15:32:50 EEST | Tiedote
Tiedekeskus Heurekan järjestämä Suomen uteliain luokka -kilpailu on ratkennut. Alakoulun sarjan voitti Mäkirinteen koulun 6G-luokka Haapavedeltä ja yläkoulun sarjan voitti Juhannuskylän koulun 9B-luokka Tampereelta.
Nuoret lähettävät CanSat-kilpailussa tölkkisatelliitteja kilometrien korkeuteen25.3.2025 14:43:51 EET | Tiedote
ESERO Finland järjestää Vaasassa 27.-30.3.2025 jo kolmatta kertaa CanSat-kilpailun, johon osallistuu tänä vuonna ennätysmäärä nuoria kaikkialta Suomesta. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka kerää yläilmoissa tutkimuksellista havaintotietoa. Tölkkisatelliitteja lähetetään pienoisraketin kyydissä jopa kilometrien korkeuteen.
Heurekan Leikin voima -näyttely myytiin Kuwaitiin13.3.2025 11:09:20 EET | Tiedote
Tiedekeskus Heurekassa suursuosion saanut Leikin voima -näyttely on myyty Kuwaitiin. Näyttelyn koki Heurekassa kaikkiaan yli 660 000 kävijää. The Scientific Center of Kuwait -tiedekeskuksessa näyttely avautuu loppukeväällä.
Heurekan Kemian yössä tutustutaan kemian erilaisiin ilmiöihin25.2.2025 12:30:36 EET | Tiedote
Heurekassa järjestetään Kemian yö -perhetapahtuma torstaina 6.3. kello 15–22. Tapahtumassa pääsee tutustumaan kemian eri ilmiöihin työpajojen kautta klo 16 alkaen. Heurekan pääsyliput ovat koko tapahtuman ajan klo 15-22 vain 10 euroa/henkilö, ja samalla lipulla voi tapahtuman erikoisohjelman lisäksi tutustua myös kaikkiin Heurekan näyttelyihin.
The animals and nature of the Ice Age come to life in Heureka’s new exhibition7.2.2025 12:38:01 EET | Press release
Science Centre Heureka’s new Giants of the Ice Age exhibition takes you towards the end of the last Ice Age some 14,000 years ago. Back then, the natural world was dominated by large mammals such as woolly mammoths, woolly rhinos and sabre-toothed cats, with whom humans coexisted.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme