Istidens djur och natur vaknar till liv i Heurekas nya utställning

Dela

Vetenskapscentret Heurekas nya utställning Istidens jättar är tidsmässigt belägen i slutet av den senaste istiden, för cirka 14 000 år sedan. Naturen dominerades då av stora däggdjur, såsom ullhåriga mammutar, ullhåriga noshörningar och sabeltandade katter, som människorna levde sida vid sida med.

En jättelik ullhårig mammut med en mankhöjd på över fyra meter står framför utställningen.
En jättelik ullhårig mammut med en mankhöjd på över fyra meter står framför utställningen. Foto: Lauri Veijalainen

På utställningen får besökarna möta istidens djur i form av djurrobotar i naturlig storlek och bekanta sig med istidens natur i fyra geografiska områden. Den multisensoriska utställningsupplevelsen ger en inblick i hur livet såg ut under den senaste istiden i Finland, Europa och Eurasien samt i Nord- och Sydamerika. För ungefär 14 000 år sedan hade den moderna människan redan befolkat alla kontinenter utom Antarktis.

En jättelik ullhårig mammut (Mammuthus primigenius) med en mankhöjd på över fyra meter står framför utställningen, vid kanten av glaciären. Under den senaste istiden täcktes området för dagens Finland av en upp till två kilometer tjock inlandsis. Ibland drog sig dock isen tillbaka, och delar av Finland blottlades. Under istiden levde mammutarna på ett stort område, som sträckte sig från Spanien genom Europa och Ryssland, ända bort till Kina. I Finland har ett tiotal ben och tänder från mammutar hittats. Det yngsta av dem är ett cirka 15 500 år gammalt överarmsben, som hittades i Hertonäs i Helsingfors.

På det område av utställningen som föreställer mammutstäppen i Västeuropa finns förutom en ullhårig mammut även en ullhårig noshörning, en isbjörn och ett grottlejon. I Kaliforniens redwoodskog har en kortnosbjörn, en mastodont och en jättevarg placerats. I de argentinska pampaslandskapen kan du utforska regionens speciella djur, till exempel jättesengångaren, hippidionen, toxodonten och den enorma sabeltandade katten.

Besökarna får leva sig in i istidsmänniskornas liv genom att göra grottmålningar, utforska istidsbostäder och klä sig i typiska istidskläder.  Besökarna får även gå in i en grotta och titta på de instrument som användes under istiden – en trumma, en flöjt, en skallra och en brumsnurra.

  • Världen under istiden skilde sig mycket från vår värld i dag. Under istiden dominerades naturen av stora däggdjur, som människan under en kort period levde sida vid sida med. Det föränderliga klimatet har genom hela världshistorien haft dramatiska effekter på naturen. Det nuvarande tillståndet i naturen är exceptionellt i jordens historia. Det finns färre stora vilda djur i världen än på många miljoner år. En betydande del av megafaunan, dvs. djur som väger mer än 45 kg, dog ut i slutet av den senaste istiden. Alla djurarter som finns i dag är alltså överlevare, säger biologen Maija Karala, som har varit utställningens vetenskapliga expert.

I slutet av istiden var naturen tvungen att samtidigt anpassa sig till både det föränderliga klimatet och människorna. Det ledde till att ungefär två tredjedelar av de stora djuren i världen dog ut. I dag är naturen återigen utlämnad åt människan. På grund av oss förändras klimatet snabbare och blir varmare än på miljontals år. Växthusgaserna hindrar solens värme från att försvinna ut i rymden, och på grund av oss människor släpps det nu ut mer växthusgaser i atmosfären än vad som försvinner därifrån.  Människornas agerande avgör hur mycket mer klimatet värms upp.

I dag har vi människor en bättre förståelse för vår inverkan på både vår egen och andra arters överlevnad och kan, om vi vill, agera på ett mer hållbart sätt. Utställningen är en berättelse om den biologiska mångfalden och hur vi människor genom vårt eget agerande kan bidra till att den bevaras.

Utställningen Istidens jättar visas på Heureka 8.2.2025–6.9.2026.

Närmare information:
Utställningens projektchef Päivi Garner, tfn 040 9015 271, paivi.garner@heureka.fi  
Utställningens webbplats: https://www.heureka.fi/sv/blogs/utstallningar/istidens-jattar  

Nyckelord

Kontakter

Utställningens projektchef Päivi Garner, tfn 040 9015 271, paivi.garner@heureka.fi

Bilder

En jättelik ullhårig mammut med en mankhöjd på över fyra meter står framför utställningen.
En jättelik ullhårig mammut med en mankhöjd på över fyra meter står framför utställningen.
Foto: Lauri Veijalainen
Ladda ned bild

Länkar

Om Heureka

På vetenskapscentret Heureka kan man lära sig om vetenskap på ett roligt sätt genom att själv pröva och experimen­tera. Besökarna får känna upptäckarglädje på upplevelsespäckade interaktiva utställningar, i utbildningsprogram och under olika evene­mang. Heureka, som ligger i Dickursby i Vanda, är ett av Finlands populäraste fritidscenter, med i ge­nomsnitt nästan 300 000 besökare årligen. 

Följ Tiedekeskus Heureka

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tiedekeskus Heureka

Heurekassa ylittyi 10 miljoonan kävijän raja3.2.2025 10:46:36 EET | Tiedote

Tiedekeskus Heurekan 10. miljoonas kävijä saapui vierailulle sunnuntaina 2.2.2025 iltapäivällä. Juhlavieras Joonas Panttila tuli Heurekaan perheineen. Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski sekä viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa ottivat kunniavieraan vastaan ja luovuttivat hänelle lahjaksi Heureka VIP -kortin tulevalle viidelle vuodelle kukkien kera. Edellisen kerran miljoonarajapyykki ylitettiin Heurekassa marraskuussa 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye