Jyväskylän yliopisto mukaan EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman METEOR-kehittämishankkeeseen
Jyväskylän yliopiston vastuullisena johtajana EU:n rahoittamassa METEOR-hankkeessa toimii tutkimusprofessori Terhi Nokkala Koulutuksen tutkimuslaitoksesta (KTL). Hanketiimin kuuluvat myös tutkijatohtori Taru Siekkinen, professori Päivi Häkkinen ja tutkimusprofessori Taina Saarinen. Jyväskylän yliopiston osuus kolmevuotisen kehittämishankkeen budjetista on 290 000 euroa.
Jyväskylän yliopisto on vastuussa työpaketista, jossa arvioidaan projektissa toteutettavan koulutuksen toimivuutta ja valmistellaan sen pohjalta politiikkasuosituksia niin kansallisille kuin kansainvälisille tahoille.
METEOR on joulukuun 2024 alussa käynnistynyt EU:n rahoittama kehittämishanke. Sen tavoitteena on uudistaa tutkijakoulutusta ja edistää globaalien yhteiskunnallisten haasteiden vaatimia taitoja. Kolmivuotisen hankekautensa aikana METEOR antaa tohtorikoulutettaville ja uransa alussa oleville tutkijoille olennaisia monialaisia taitoja liittyen muun muassa tiimityöhön, kommunikaatioon, kulttuurienväliseen toimintaan sekä yrittäjyyteen.
Puolalaisen CASE (Center for Social and Economic Research) -tutkimuskeskuksen koordinoima METEOR-hanke tuo yhteen 13 kansainvälistä yhteistyökumppania, joihin kuuluu johtavia yliopistoja sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksia Puolasta, Norjasta, Tanskasta, Suomesta, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Kyproksesta, Espanjasta, Itävallasta, Georgiasta, Turkista ja Brasiliasta. Ohjelma on suunniteltu edistämään monitieteistä yhteistyötä, missä osallistujat kehittävät tiimeinä innovatiivisia ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa linjassa olevia tutkimusaloitteita.
Keskeisiin toimintoihin kuuluvat huipputasoisten verkkokoulutusresurssien kehittäminen, kansainväliset monitieteiset vertaismentorointiryhmät sekä kaksi kesäkoulua. METEOR keskittyy yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja pyrkii verkostoituneen tutkimusekosysteemiajattelun avulla vaikuttamaan politiikkalinjauksiin, parantamaan nuorten tutkijoiden työllistymismahdollisuuksia ja edistämään heidän henkistä hyvinvointiaan.
METEOR painottaa vahvasti kestävyysnäkökulmaa ja pitkäaikaista vaikuttavuutta: Pyrkimyksenä on jättää pysyvä perintö vaikuttamalla institutionaalisiin ja hallinnollisiin linjauksiin sekä luomalla innovatiivisten tutkijoiden maailmanlaajuinen verkosto.
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan tutkimuksen toimeenpanoviraston (REA) kantaa. Euroopan Unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä. No. 101178320.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimusprofessori Terhi Nokkala, terhi.p.nokkala@jyu.fi, 040 805 4270
Koulutuksen tutkimuslaitos
Kirsi HäkämiesviestintäsihteeriKoulutuksen tutkimuslaitos
Puh:040 805 4249kirsi.m.hakamies@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Johtamisalgoritmit muovaavat työn pelikenttää uusiksi7.2.2025 12:09:51 EET | Tiedote
Algoritmijohtamisella tarkoitetaan digitaalisia ohjelmistoja, joita hyödynnetään johtamisen tehtävissä. Tutuimpia ja tutkituimpia ne ovat alustatalouden yrityksissä, joissa puhelinsovellukset ohjaavat automaattisesti jopa miljoonia ruokalähettejä, kuljettajia tai online-freelancereita. KTM Niilo Noponen havaitsi johtamisen väitöskirjassaan, että algoritmijohtaminen muuttaa työn tekemisen ja valvomisen tapoja, organisaatiorakenteita sekä työntekijän, yrityksen ja yhteiskunnan välisiä suhteita – niin alustafirmoissa kuin perinteisimmissäkin yrityksissä.
Kevään Tiedettä kaikille -tapahtumissa syvennytään luonto- ja ympäristöteemoihin7.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille –toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 kuulijaa ja kävijää. Uusia yleisöjä toi etenkin Yle Areena julkaisualustana –pilotti, joka jatkuu osana Ylen vakituista toimintaa nimellä Suorana suomalaisilta. Siinäkin JYU on mukana. Kevätkaudella 2025 Tiedettä kaikille –toiminnassa syvennytään etenkin luonto- ja ympäristöteemoihin. Tervetuloa kaikille avoimiin tiedetapahtumiin, työpajoihin, yleisötilaisuuksiin ja näyttelyihin!
SuperC-konsortion tavoitteena on löytää huoneenlämmössä toimiva suprajohtava materiaali5.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on mukana kansainvälisessä SuperC-konsortiossa, jonka tavoitteena on toteuttaa huoneenlämmössä toimiva suprajohde. Työ voi onnistuessaan mahdollistaa nykyistä energiatehokkaamman tieto- ja viestintäteknologian. Konsortiossa on mukana maailman parasta osaamista suprajohteiden fysiikan, koneoppimisen ja materiaalitieteen alalta.
Opettaja voi tukea omaa työhyvinvointiaan – väitöskirja tarjoaa kolme keinoa5.2.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Opettajien työhyvinvointia tarkastelevassa väitöskirjatutkimuksessa löydettiin kolme erilaista keinoa, joilla opettajat voivat tukea työhyvinvointiaan. Tämä on erityisen tärkeää aikana, jolloin opettajien stressitasot ovat kohonneet ja työssä koettu ilo on heikentynyt aiempaan verrattuna.
Väitös: Tehokkaita laskennallisia menetelmiä moniulotteisille ekologian aineistoille (Korhonen)4.2.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tilastotieteen alan väitöskirjassa on kehitetty tilastollisia mallinnuksia lajiyhteisöjen tarkempaan tutkimiseen. Uudet mallinnukset tuottavat arvokasta tietoa esimerkiksi ekologisesta monimuotoisuudesta tai lajien välisistä riippuvuussuhteista. Ekologian lisäksi menetelmät ovat käyttökelpoisia useilla muillakin tieteenaloilla kuten terveystieteissä, sosiaalitieteissä, psykologiassa ja bioinformatiikassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme