Venäjän toiminta on tiivistänyt viranomaistemme yhteistyötä – Huoltovarmuuskeskuksen podcastissa rakennetaan iskunkestävää Suomea
Suomen iskunkestävyys syntyy kriiseihin varautumisesta mutta myös poikkeusolojen sieto- ja palautumiskyvystä – näin summaavat Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki sekä Suojelupoliisin erikoistutkija Lotta Hakala Iskunkestävä Suomi -podcastsarjan aloitusjaksossa.
![HVK:n podcastin kansikuvassa keltaisia salaman kuvia ja valkoinen teksti Iskunkestävä Suomi sekä HVK:n logo. Tausta on tummanvihreä.](/data/images/public/3345/70886277/eb094ae4-efbc-4cca-bd59-4d2719df3f4e-w_720.png)
Viestintäjohtaja Riitta Väkeväisen juontaman sarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan sitä, miten Suomessa varaudutaan erilaisiin uhkiin. Kun viime vuosikymmenellä ennakoitiin lähinnä myrskyjä ja muita arkipäiväisiä asioita, ovat pandemia ja suursota tehneet haasteista globaaleja.
Lotta Hakalan mukaan ulkomainen tiedustelu ja vaikuttamistoiminta ovat uhkakuvia, joita seurataan aiempaakin tarkemmin Supossa. Jaakko Pekin mukaan Venäjän ainoa onnistuminen on se, että Suomessa viranomaisten yhteistyö on tiivistynyt. Hän muistuttaa, että kriittisen infrastruktuurin turvaamisessa myös yrityksillä ja kansalaisilla on tärkeä rooli.
Iskunkestävä Suomi -podcastsarjassa tavataan ihmisiä, joiden työnä on varmistaa mm., että Suomessa riittää ruokaa, vettä ja sähköä kriisienkin hetkellä sekä huolehtia digitaalisesta turvallisuudesta ja logistiikan toimivuudesta.
– Huoltovarmuus on tärkeä osa Suomen kokonaisturvallisuutta, mutta se jää herkästi näkymättömiin. Haluamme tuoda podcastissa esiin sitä, että varautumistyötä tehdään sitoutuneesti eri alojen osaajien ja tahojen yhteistyönä. Toivon, että keskustelua on helppo kuunnella ja ehkä oppiakin jotain siitä, miten yhteiskuntamme on varautunut erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin, sanoo HVK:n viestintäjohtaja Riitta Väkeväinen.
Podcastsarjan tulevissa jaksoissa käsitellään muun muassa sitä, miten maassamme varaudutaan kyberuhkiin tai sähkönjakeluhäiriöihin, miten ruuan ja veden saanti turvataan poikkeusoloissa ja kuinka huolehditaan siitä, että logistiikka pelaa. Entä miten viranomaiset ja yritykset voivat harjoitella toimimista yhdessä kriisin hetkellä?
Jokaisen jakson lopuksi varautumisen asiantuntija Essi Kulju Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä kertoo, miten kansalaiset voivat valmistautua sähkökatkojen tai verkkouhkien varalle.
Kuuntele Iskunkestävä Suomi -podcastsarjan ensimmäinen jakso:
“Venäjä on onnistunut yhdessä asiassa – tiivistämään Suomen viranomaisten yhteistyötä”
https://open.spotify.com/episode/3fziSSxM4aYEAuTlWSa8Oj?si=2ebc841fe6dd4b2a
Uusi jakso Spotifyssa, Apple Podcasteissa sekä Suplassa torstaisin.
Lisätietoja: viestintäjohtaja Riitta Väkeväinen, 029 505 1117, riitta.vakevainen@nesa.fi
Yhteyshenkilöt
Riitta VäkeväinenViestintäjohtajaHuoltovarmuuskeskus / Viestintä
Puh:0295051117Puh:0407491359riitta.vakevainen@nesa.fiKuvat
![HVK:n podcastin kansikuvassa keltaisia salaman kuvia ja valkoinen teksti Iskunkestävä Suomi sekä HVK:n logo. Tausta on tummanvihreä.](/data/images/public/3345/70886277/eb094ae4-efbc-4cca-bd59-4d2719df3f4e-w_240.png)
Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskus jatkaa tiedon tuottamista haitallisista informaatiokampanjoista3.2.2025 14:00:17 EET | Tiedote
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminto jatkaa toimintaansa Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK). Keskus mm. tuottaa tietoa Suomeen kohdistuvista tahallisista ja haitallisista epäaidoista informaatiokampanjoista. Toimintoa on pilotoitu vuosina 2022−2024, ja saatujen kokemusten sekä palautteen perusteella sen kehittämistä on päätetty jatkaa HVK:ssa vuoden 2026 loppuun saakka.
Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman19.12.2024 10:26:36 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on päivittänyt ohjelmakokonaisuuttaan vastaamaan paremmin HVK:n strategian 2024–2027 painopisteisiin. HVK:n hallitus on päättänyt uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman käynnistämisestä. Samalla Alue 2030 -ohjelma päättyy. Energiaan, logistiikkaan ja digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvät ohjelmat jatkuvat HVK:n strategian mukaisiksi päivitettyinä.
Huoltovarmuuskeskus allekirjoitti yhteisymmärryspöytäkirjan ukrainalaisviraston kanssa2.12.2024 13:41:33 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ukrainan Erikoisviestinnästä ja tietosuojasta vastaava valtiollisen palvelun hallinto (The Administration of the State Service of Special Communication and Information Protection, SSSCIP) ovat laatineet yhteisymmärryspöytäkirjan, jolla vahvistetaan virastojen kahdenvälistä yhteistyötä.
The National Emergency Supply Agency of Finland signed a Memorandum of Understanding with a Ukrainian agency2.12.2024 13:41:33 EET | Press release
The Memorandum of Understanding formalises the cooperative bilateral relationship between the National Emergency Supply Agency (NESA) and the Administration of the State Service of Special Communication and Information Protection (SSSCIP).
Meri-Porin voimalaitoksella normaali koekäyttö12.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
Meri-Porin kivihiilivoimalaitosta koekäytetään vuosihuollon päätteeksi tiistaina 12.11.2024. Kyse on normaalista teknisestä koekäytöstä, jolla varmistetaan laitoksen toimintakyky. Fortumin omistaman voimalan tuotanto on varattu Huoltovarmuuskeskukselle (HVK) vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle vuoden 2026 loppuun asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme