Finanssialan yhteinen luontositoumus julki - yhtiöt edistävät avoimuutta ja toimia luontokadon hillitsemiseksi
- Suomalaiset finanssialan yhtiöt ovat julkaisseet alan oman luontositoumuksen.
- Luontositoumuksen keskeisenä osana ovat mittarit, joilla kuvataan ja kootaan yhteen finanssialan toimia luontokadon ehkäisemiseksi vuosina 2024–2028.
- Finanssiala ry (FA) seuraa vuosittain toteutettavalla kyselyllä jäsentensä luonnon monimuotoisuutta edistävää työtä.
- Luontositoumuksella edistetään alan luontotoimien avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
![Kuvituskuva.](/data/images/public/2060/70887624/cd0df05a-fc90-40ed-b728-ccd3d24de928-w_720.png)
Finanssiala ry (FA) tekee näkyväksi, kuinka finanssialan yhtiöt huomioivat luonnon monimuotoisuuden toiminnassaan. Toimien kehittymistä seurataan vuodesta 2024 alkaen. FA viestii avoimesti tuloksista. FA jäsenineen on sitoutunut luomaan kestävää huomista, joka huomioi luontokatoon liittyvät riskit.
”Pankit, vakuutusyhtiöt ja sijoittajat ovat luontokadon torjunnan kannalta paljon vartijoina yritysten kasvun rahoittajina sekä liiketoiminnan riskien vakuuttajina”, kertoo FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
”On välttämätöntä ohjata maailmanlaajuiset rahavirrat luontoa heikentävästä liiketoiminnasta luonnon vahvistamiseen. Finanssialan yhtiöiden vaikutus luontokatoon on välillinen, esimerkiksi sijoituskohteiden kautta. Alan vaikutukset luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen tulee silti kartoittaa ja minimoida", Ahosniemi jatkaa.
Vuonna 2023 FA:n hallitus linjasi tukevansa toimenpiteitä, jotka edistävät Kunming-Montrealin maailmanlaajuisen luonnon monimuotoisuuskehyksen tavoitteiden toteutumista. Tavoitteena on pysäyttää luontokadon eteneminen vuoteen 2030 mennessä ja sen jälkeen vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.
Finanssialan luontositoumus on osa samaa vastuullisuuden jatkumoa kuin finanssialan ilmastositoumus ja siihen vuosina 2018–2022 liittyneet kyselyt. Monet muutkin toimialajärjestöt ja yritykset ovat tehneet omia sitoumuksia tai tiekarttoja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
”Niin finanssiala kuin koko elinkeinoelämä tekevät jo tällä hetkellä paljon luontokadon hillitsemiseksi, mutta vielä on parantamisen varaa. Finanssialan luontositoumus mittareineen ja seurantakyselyineen toimii ikään kuin kompassina polulla kohti ekologisesti kestävämpää tulevaisuutta”, Ahosniemi toteaa.
Tutustu finanssialan luontositoumukseen
Finanssialan luontositoumus on aiheena Finanssiala ry:n Talouden pyöreän pöydän webinaarissa maanantaina 10.2.2025 klo 14.00–15.00.
Yhteyshenkilöt
Arno AhosniemiToimitusjohtaja
Puh:+358 20 793 4210arno.ahosniemi@finanssiala.fiAurora IdänpääJuristi
Puh:+358 20 793 4258aurora.idanpaa@finanssiala.fiPauliina Kaaresvirta-HuhtaYhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö
Puh:020 793 4275pauliina.kaaresvirta-huhta@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Sijoitusrahastoihin tammikuussa 772 miljoonaa euroa uutta pääomaa – epävarmoina aikoina kannattaa kiinnittää huomio hyvään hajauttamiseen11.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin tammikuussa yhteensä 772 miljoonaa euroa uusia pääomia. Rahastopääomaan vaikutti myös myönteinen markkinakehitys. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 188 miljardia euroa.
Muistutuskutsu: Talouden pyöreä pöytä: Pääomat luontopääoman tukena – finanssiala julkaisee luontositoumuksensa 10.2.2025 klo 14.007.2.2025 09:12:19 EET | Tiedote
Luontokato on noussut vauhdilla rahoittajien ja yritysten asialistalle, ja ilmiö on tunnustettu ilmastonmuutoksen veroiseksi uhaksi. Luontokato on aiheena myös Finanssiala ry:n (FA) Talouden pyöreän pöydän webinaarissa maanantaina 10.2.2025 klo 14.00–15.00.
Mitä tekee data-analyytikko? Miten opiskella vakuutustutkijaksi? – Uudet finanssialalle.fi-sivut esittelevät finanssialan työtehtäviä ja opiskelumahdollisuuksia4.2.2025 08:54:03 EET | Tiedote
Uudistuneet finanssialalle.fi-sivut on julkaistu. Sivusto tarjoaa finanssialasta kiinnostuneille muun muassa uratarinoita, suoran väylän yhtiöiden työnhakusivustoille, finanssialan perustietopaketin ja tietoa FinanssiAkatemia-yhteistyöverkostosta. Uratarinoissa finanssiyhtiöiden työntekijät kertovat, millaisia erilaisia työnkuvia alalla on, kuten data-analyytikko, eläkeneuvontapäällikkö ja rahastonhoitaja.
Kutsu: Talouden pyöreä pöytä: Pääomat luontopääoman tukena – finanssiala julkaisee luontositoumuksensa 10.2.2025 klo 14.00–15.003.2.2025 13:30:39 EET | Tiedote
Luontokato on noussut vauhdilla rahoittajien ja yritysten asialistalle, ja ilmiö on tunnustettu ilmastonmuutoksen veroiseksi uhaksi. Luontokato on aiheena myös Finanssiala ry:n (FA) Talouden pyöreän pöydän webinaarissa maanantaina 10.2.2025 klo 14.00–15.00.
EU-komissio tarttuu toimeen ylitsepursuavan sääntelyn hillitsemiseksi – laahaako Suomi perässä?31.1.2025 11:25:23 EET | Tiedote
EU-komissio esittää useita kannatettavia muutoksia EU-sääntelyn yksinkertaistamiseen. Se on keskeinen keino kilpailukyvyn parantamiseksi. Sääntelyn tarkastelu on välttämätöntä, jotta EU pärjää kilpailussa ja pystyy täysipainoisesti hyödyntämään vihreän siirtymän ja digitalisaation luomat mahdollisuudet. Tarkastelua kaipaavia sääntelykokonaisuuksia ovat kestävän rahoituksen säännösten lisäksi muun muassa sijoittajansuojasääntely ja finanssialan dataa sääntelevä FIDA. Suomessa rahoitusmarkkinasääntelyn kokonaistarkastelu ei ole edennyt, vaikka se on kirjattu hallitusohjelmaan. EU näyttäytyy paljon aktiivisempana talouskasvun ja kilpailukyvyn edistäjänä kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme