Kauppakamarit: Kuntatalous kuntoon – Kasvua yhteistyöllä yritysten kanssa
Jatkuvat veronkorotukset eivät ole ratkaisu kuntien taloushaasteisiin. Sen sijaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, jotka mahdollistavat tehokkaan rahankäytön ja vahvistavat kuntien elinvoimaa pitkällä aikavälillä, toteaa Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.
![Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja, johtaja (vaikuttaminen ja kilpailukyky). Kuva: Liisa Takala.](/data/images/public/25106402/70892155/ceb0debc-a777-4f6c-b028-c98db2226d4c-w_720.jpg)
“Vastuullisesti hoidettu kuntatalous on kasvavan ja elinvoimaisen kunnan edellytys. Tuottavuutta ja kasvua kuntiin on rakennettava yhteistyössä yritysten kanssa”, sanoo Sipola.
Kauppakamareiden mukaan tulevilta kuntapäättäjiltä vaaditaan tekoja yritysten kilpailukykyisen toimintaympäristön varmistamiseksi ja investointien edistämiseksi eri puolilla maata.
Kauppakamarien tänään julkaistu kuntavaaliohjelma Kasvua rakentamassa esittää kuusi keinoa kunnan kasvun ja elinvoiman turvaamiseksi. Kuntavaaliohjelman pääset lukemaan täältä
Kauppakamareiden mukaan kunnan kasvun ja elinvoiman ratkaisevat osaavan työvoiman saatavuus yrityksille, verorahojen tehokas käyttö, yhteistyö alueen yritysten kanssa, alueen saavutettavuus ja toimivat liikenneyhteydet sekä kasvua edistävä kaavoitus ja sujuvat lupaprosessit.
Kuntien tunnettava alueensa yritykset ja varmistettava toimivat markkinat
Kauppakamareiden mukaan kuntien ja yritysten yhteistyö sekä toimivat markkinat ovat keskeisessä roolissa alueiden kasvun ja elinvoiman vahvistamisessa.
“Yhteistyön kuntien ja yritysten välillä tulee olla tiivistä ja vuoropuhelun jatkuvaa. Yritykset esimerkiksi tulee ottaa mukaan suunnitteluun ja keskusteluihin jo kaavoitusprosessien alkuvaiheessa, yritysvaikutukset tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa ja luvitusprosesseista on tehtävä sujuvia yritysten näkökulmasta ”, sanoo Sipola.
Kauppakamarit vaativat myös, että kunnat huolehtivat toimivista markkinoista ja reilusta kilpailusta alueellaan toimimalla markkinoilla vain perustellusti.
"Kunnat harjoittavat tällä hetkellä liian laajaa elinkeinotoimintaa. Ne omistavat esimerkiksi pitopalveluita sekä kiinteistöhuoltoa ja taloushallinnon palveluita tarjoavia yrityksiä. Nämä ovat toimialoja, joilla toimii runsaasti yksityisiä yrityksiä. Kuntien tulee arvioida tarkasti, minkälaista yritystoimintaa niiden on tarkoituksenmukaista harjoittaa. Kunnat eivät saa tukahduttaa markkinoita", sanoo Sipola.
Osaaminen ratkaisee
Kauppakamarit arvioivat, että koulutus ja osaamisen kehittäminen ovat kuntien tulevaisuuden menestymisen kannalta yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Kuntien tavoitteena tulee olla, että alueelle kasvaa ja alue houkuttelee uusia osaajia niin, että yrityksillä on riittävästi osaavaa työvoimaa saatavilla.
Kauppakamarit vaativat kunnilta panostuksia varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen sekä kansainvälisten osaajien houkuttelemista esimerkiksi lisäämällä kuntien englanninkielisiäpalveluita.
Kauppakamarien mukaan kunnan kasvun ja elinvoiman ratkaisee
1. Osaaminen ja osaavan työvoiman saatavuus2. Verorahojen tehokas käyttö ja kestävä talous3. Toimivat markkinat ja yhteistyö alueen yritysten kanssa4. Alueen saavutettavuus ja toimivat liikenneyhteydet5. Kasvua edistävä kaavoitus ja sujuvat lupaprosessit6. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen ja puhtaan siirtymän edistäminen
Yhteyshenkilöt
Johanna SipolaVaratoimitusjohtaja, johtaja, vaikuttaminen ja kilpailukyky
Puh:050 352 1172johanna.sipola@chamber.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari: Intialla on edellytykset kasvaa kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi – Suomen ja Intian kauppasuhteissa merkittävää kasvupotentiaalia31.1.2025 10:24:07 EET | Tiedote
Suomen ja Intian välinen kauppa sekä investoinnit ovat jo nyt myönteisellä tasolla, mutta Keskuskauppakamarin mukaan potentiaali on vieläkin suurempi. Intian talous kasvaa vakaasti 6–7 prosentin vuosivauhtia ja sillä on edellytykset nousta maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi.
Keskuskauppakamari hallitukselle: Veroreformista ja Kanadan pisteytysmallista vetoapua talouden suunnan kääntämiselle30.1.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin Kilpailukykyä Suomelle -julkaisu on kokonaisesitys Suomen hallitukselle kasvu-uudistuksiksi toteutettavaksi kevään puoliväliriihessä. Ohjelma kokoaa yhteen Suomen keskeisimmät kilpailukykyä parantavat esitykset, joilla on myös nopeita vaikutuksia Suomen suunnan kääntämiseksi uuteen, kestävään kasvuun. Ohjelman uudistusten toivotaan otettavan mukaan myös Risto Murron työryhmän esitykseen. Keskuskauppakamarin mukaan investointien kotiuttaminen vaatii Suomelta kilpailuetua ja kilpailukykyinen toimintaympäristö on vietävä niin pitkälle, että kilpailukyvyn osa-alueet muodostavat Suomelle kilpailuetua suhteessa verrokkimaihin.
Kauppakamarikysely: Yritykset odottavat hallitukselta puoliväliriihessä uusia kasvua vauhdittavia päätöksiä29.1.2025 06:55:00 EET | Tiedote
Kauppakamarien alkuvuonna tehdyn talouskyselyn perusteella yritykset odottavat hallitukselta puoliväliriihessä huhtikuussa uusia kasvua vauhdittavia päätöksiä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 79 prosenttia piti erityisen tärkeänä sitä, että verotuksen rakennetta muutetaan kasvuhakuisemmaksi. Työmarkkinoiden vapauttamista piti tärkeänä 53,2 prosenttia vastaajista ja 40,2 prosenttia nosti esiin osaavan työvoiman varmistamisen merkityksen. Yritykset saivat valita kolme tärkeintä osa-aluetta.
Toimia koulutustason nostamiseksi tarvitaan - Korkeakoulupaikat varattava nuorille27.1.2025 13:24:39 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari esittää korkeakoulujen yhteishaun rajaamista ainoastaan uusille opiskelijoille sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien parantamista avoimessa korkeakoulussa. Oikeus maksuttomaan uuden tutkinnon suorittamiseen sidottaisiin työhistoriaan.
Keskuskauppakamari: Ei vielä hyvä uutisia työmarkkinoilta24.1.2025 09:09:56 EET | Tiedote
Työmarkkinoiden kehitys jatkui vaisuna joulukuussa. Työllisiä oli 56 000 vähemmän kuin edellisenä vuotena vastaavaan aikaan. Työttömänä oli 226 000 henkeä. Vuositasolla nousua mitattiin 27 000 työttömän verran. Vaikeuksien pitkittyessä työmarkkinoiden alakulo on valitettavasti levinnyt laajemmin talouteen, ja naisten työllisyys on painunut alas vauhdikkaasti, kertoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme