Oslo tuplasi sähköpotkulautojen määrän uudessa tarjouskilpailussa – malli Helsingille ja Suomelle?
Oslo on juuri julkistanut tulokset kolmannesta sähköpotkulautojen tarjouskilpailustaan. Uusi sopimus on voimassa 24 kuukautta ja palvelu laajenee merkittävästi. Sähköpotkulautojen määrä kaksinkertaistetaan ja toiminta-alue kolminkertaistetaan, joten yhteiskäyttöinen mikroliikkuminen kattaa nyt koko Oslon kaupungin.
Siitä lähtien kun Oslo otti käyttöön laatukilpailutuksen sähköpotkulautojen hallinnassa, kaupungissa on nähty parannuksia pysäköinnissä, tehty tiiviimpää yhteistyötä operaattoreiden kanssa ja kaupunki on voinut esittää vaatimuksia palveluntarjoajille. Järjestely on myös mahdollistanut integroinnin kaupungin julkisen liikenteen verkostoon, Ruteriin, joka vastaa Helsingin seudun liikennettä (HSL) Oslossa, mahdollistaen asukkaille koko matkan suunnittelun ja maksamisen (bussista ja raitiovaunusta sähköpotkulautoihin ja kaupunkipyöriin) samassa sovelluksessa.
Sähköpotkulautaoperaattori Voi saavutti tarjouskilpailussa parhaan pistemäärän. Voin Suomen yhteiskuntasuhdevastaava Hannu Oskala kommentoi tulosta:
“Oslo on pitkään ollut mikroliikkumisen edelläkävijä – se oli yksi maailman ensimmäisistä kaupungeista, joka otti käyttöön selkeät säännöt ja on myös aktiivisesti muokannut niitä alan kehittyessä. Se, että kaupunki nyt tuplaa lautojen määrän, kolminkertaistaa toiminta-alueen ja pidentää sopimuskautta kahteen vuoteen, kertoo pitkäjänteisestä sitoutumisesta kestävään kaupunkiliikenteeseen.”
Toisin kuin useimmissa Euroopan maissa, Suomi ja Suomen liikenne- ja viestintäministeriö eivät ole halunneet mahdollistaa laatuperusteista kilpailutusta, jota Oslo on jälleen hyödyntänyt onnistuneesti. Tämän seurauksena suomalaiskaupungeilla on jäänyt hyödyntämättä mahdollisuuksia saada irti paras hyöty ja potentiaali yhteiskäyttöisistä kulkuneuvoista.
Oskala jatkaa:
“Meitä hieman kummastuttaa, miksi Helsinki voi kilpailuttaa laadullisin perustein taksipalvelut Asema-aukiolle, mutta ei voi kilpailuttaa sähköpotkuoperaattoreita, joka on Helsingin kokoisten kaupunkien yleisin toimintamalli Euroopassa.
Helsingissä puhutaan parhaillaan niin sanotun päästöttömän vyöhykkeen luomisesta keskustaan vuoteen 2035 mennessä. Päästöjä voitaisiin kuitenkin vähentää jo nyt muillakin tavoin. Yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat ovat olleet Helsingissä saatavilla vuodesta 2019 alkaen, ja niillä tehdään jo yli neljä miljoonaa matkaa vuodessa. Lisäksi Helsingin oma kaupunkipyöräjärjestelmä tuottaa yli miljoona matkaa. Näitä lukuja voitaisiin kasvattaa merkittävästi heti, jos sääntelyä selkeytettäisiin.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu OskalaYhteiskuntasuhdevastaava, Voi Technology Finland Ab
Puh:+358 (0)44 5304712hannu.oskala@voiapp.iopress@voi.com
Voi Technology Finland Ab
Vuonna 2018 perustettu Voi on ruotsalainen mikroliikkumisoperaattori, joka tarjoaa sähköpotkulauta- ja sähköpyöräpalveluita yhteistyössä kaupunkien ja paikallisyhteisöjen kanssa. Uskomme, että sähköpotkulaudoilla ja sähköpyörillä voi olla keskeinen rooli siinä, miten ihmiset tulevaisuudessa liikkuvat kaupungeissamme. Haluamme varmistaa, että mikroliikkumisen murros tapahtuu oikealla tavalla – innovatiivisen teknologian, avoimen ja läpinäkyvän vuoropuhelun sekä mukauttamalla palvelumme paikallisiin tarpeisiin. Voin kokonaisvaltainen ympäristötoimintasuunnitelma vähentää päästöjä sekä edistää uusiutuvan energian käyttöä ja kiertotaloutta koko toimitusketjussamme.
Voi operoi yli 110 000 ajoneuvoa yli sadassa kaupungissa 12 maassa. Sen pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, ja yritys työllistää noin tuhat henkilöä. Tähän mennessä Voilla on ollut yli kahdeksan miljoonaa käyttäjää, ja kulkuneuvoillamme on ajettu yhteensä yli 300 miljoonaa matkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VOI Technology Finland
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme