Greenpeace haastaa energiayhtiö Energy Transferin oikeuteen – vetoaa ensimmäisenä EU:n uuteen direktiiviin
Greenpeace on ensimmäisenä vetoamassa Euroopan unionin direktiiviin, jonka on tarkoitus suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryhtiöiden väärinkäytöksiltä. Greenpeace International on jättänyt alankomaalaiseen oikeuteen haasteen yhdysvaltalaista fossiiliyhtiötä Energy Transferia vastaan. Järjestö tavoittelee haasteella korvauksia kaikista Energy Transferin sille Yhdysvalloissa aiheuttamista haitoista.
Taustalla ovat Energy Transferin Greenpeacea vastaan vaientamistarkoituksessa nostamat oikeusjutut. Nämä SLAPP-kanteet eli strategiset oikeudenkäynnit julkista osallistumista vastaan (Strategic Lawsuit Against Public Participation) ovat taktiikka, joilla suuryritykset pyrkivät hiljentämään niitä kritisoivat järjestöt ja aktivistit hautaamalla ne kohtuuttoman suuriin oikeudenkäyntikuluihin. Euroopan unioni puuttuu nyt näihin oikeusjärjestelmää väärinkäyttäviin kanteisiin uudella direktiivillä.
“Energy Transferin 300 miljoonan dollarin haaste Greenpeacea vastaan pelkästä avoimen kirjeen allekirjoittamisesta on räikeimpiä SLAPP-kanteita koskaan. Siksi se on hyvä tapaus, johon EU:n SLAPP-direktiiviä voi soveltaa. Jos voitamme, se vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa Euroopan unionissa ja tarjoaa ratkaisuja niille, jotka kamppailevat ilmiön kanssa muualla maailmassa”, Sanoo Greenpeace Internationalin vanhempi lakimies Daniel Simons.
Greenpeace on puolustautunut Energy Transferin oikeusjuttuja vastaan vuodesta 2017 lähtien. Yhtiö nosti kanteet sen jälkeen, kun sen Dakota Access -öljyputkea vastustettiin vuonna 2016 alkuperäiskansojen johtamissa protesteissa. Energy Transfer väittää protestien olleen Greenpeacen järjestämiä. Ensimmäisen kanteen yhtiö nosti liittovaltion tuomioistuimessa Yhdysvaltain RICO-lain (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) perusteella. Laki on tarkoitettu järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Tuomari hylkäsi tapauksen, koska todisteet eivät “läheskään" riittäneet RICO-rikoksen todistamiseen.
Energy Transfer nosti välittömästi uuden kanteen Pohjois-Dakotan osavaltion tuomioistuimessa samoja argumentteja kierrättäen. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa 24. helmikuuta. Pohjois-Dakotassa ei ole lainsäädäntöä, joka suojaisi vastaajia SLAPP-kanteilta, mikä tarkoittaa, että Greenpeacen vastaajat eivät voi saada oikeudenkäyntikulujaan täysimääräisesti takaisin, vaikka voittaisivat. Juuri tähän ongelmaan Greenpeace Internationalin uuden kanteen on tarkoitus puuttua.
Oikeusjärjestelmän väärinkäytökset kasvussa
EU:n anti-SLAPP-direktiivi astuu voimaan tilanteessa, jossa fossiiliteollisuus väärinkäyttää oikeusjärjestelmää hiljentääkseen ympäristöjärjestöjä ja muita kriitikoita. Tämä on osa laajempaa trendiä, jossa SLAPP-kanteiden määrä kasvaa. Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE) -järjestön raportti dokumentoi 1 049 SLAPP-kannetta Euroopassa vuosina 2010–2023. Kanteista 166 nostettiin vuonna 2023.
Energy Transferin lisäksi öljyalan suuryritykset Shell, Total ja ENI ovat viime vuosina nostaneet SLAPP-kanteita Greenpeacea vastaan, mutta Shellin ja Totalin yritykset ovat jo menneet pieleen.
"Tämä tapaus on käännekohta taistelussa SLAPP-kanteita vastaan. Liian pitkään vaikutusvaltaiset yritykset ovat käyttäneet oikeusjärjestelmää väärin vaientaakseen kriitikoita ja kuluttaakseen kansalaisyhteiskunnan järjestöjen resursseja. Vetoamalla EU:n anti-SLAPP-direktiiviin Greenpeace International ei vain puolusta itseään, vaan luo ennakkotapauksen, joka voi suojella aktivisteja ja toimittajia kaikkialla. Voitto tässä asiassa lähettäisi voimakkaan viestin: SLAPP-kanteita ei jätetä haastamatta, ja ne, jotka käyttävät oikeusjärjestelmää aseena eriävien mielipiteiden tukahduttamiseen, joutuvat siitä vastuuseen", sanoo Emma Bergmans, CASE-ohjauskomitean jäsen ja Free Press Unlimitedin vanhempi politiikka- ja vaikuttamisasioiden neuvonantaja.
Lisätietoja:
Greenpeacen haasteen englanninkielinen käännös
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Yhteyshenkilöt
Juha AromaaGreenpeacen Suomen apulaismaajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Sanni LahtinenTiedottaja
Puh:040 7517 957sanni.lahtinen@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Aktivistit liimasivat varoitustarroja kauppojen lihapakkauksiin – vaativat lihalle tupakka-askeista tuttuja varoituksia12.2.2025 11:06:35 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit ovat tänään keskiviikkona 12.2. jalkautuneet eri puolilla Suomea ruokakauppoihin ja liimanneet kauppojen hyllyillä olevien lihatuotteiden pakkauksiin varoitustarroja. Tupakkatuotteiden varoituksia muistuttavissa tarroissa kerrotaan lihankulutuksen ilmasto- ja ympäristöhaitoista, sekä terveysriskeistä. Tarroja liimattiin mm. Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä Keskon, S-Ryhmän ja Lidlin myymälöissä.
Greenpeace tuomitsee Orpon hallituksen aikeet tiedepaneelien yhdistämisestä21.1.2025 13:22:19 EET | Tiedote
Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus aikoo yhdistää ilmasto- ja luontopaneelin, kestävyyspaneelin sekä metsäbiotalouden tiedepaneelin. Uusi yleispaneeli siirrettäisiin valtioneuvoston kanslian alle. Ilmasto- ja luontopaneeli ovat lakisääteisiä, riippumattomia tiedepaneeleja, ja niiden yhdistäminen edellyttäisi muutoksia sekä ilmasto- että luonnonsuojelulakiin.
Syvänmeren kaivuusuunnitelmat pysäytetty Norjassa2.12.2024 15:56:45 EET | Tiedote
Norjan hallitus on suostunut pysäyttämään arktisen alueen syvänmeren kaivostoiminnan ensimmäisen lupakierroksen. Aktivistit, tieteentekijät ja kansainvälinen yhteisö ovat vaatineet suunnitelmien pysäyttämistä yli vuoden ajan.
Tuore selvitys: Kunnat voisivat säästää satojatuhansia vähentämällä lihaa julkisissa ruokailuissa28.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa, tämä käy ilmi tuoreesta Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöjä kuntatalouteen -selvityksestä. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa puolittamalla lihatuotteiden käytön ja korvaamalla ne kasvisperäisillä proteiineilla.
Uudet ravitsemussuositukset julki - Greenpeace esittää prosessoidulle lihalle haittaveroa27.11.2024 13:14:50 EET | Tiedote
Ravitsemussuositusten tavoitteena on, että terveellisen ja ympäristöystävällisen ruuan syöminen tehtäisiin yhteiskunnassa helpoksi koko väestölle. Greenpeace odottaakin nyt, että myös julkiset hankinnat, tuet ja vero-ohjaus päivitetään ohjaamaan samaan, toivottuun suuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme