Työehtosopimus on parempi kuin yrityksen omat työehdot
Työehtosopimus on nimensä mukaisesti sopimus, joka sitoo sen sopijaosapuolia. Se voidaan laatia työntekijä- ja työnantajaliittojen tai työntekijäliiton ja yrityksen välisenä sopimuksena. Yrityksen omat työehdot tai toimisäännöt eivät perustu sopimukseen, vaan ovat työnantajan yksipuolisesti säätelemät, eivätkä niihin henkilöstö tai henkilöstönedustaja voi vaikuttaa.
Monet yritykset ovat viime aikoina brändänneet itseään moderneiksi, kun ne ovat kertoneet julkisuudessa tällaisista työehdoista. Jotkut yritykset ovat sosiaalisessa mediassa kertoneet tehneensä henkilöstön kanssa jopa työehtosopimuksen, mikä ei nykylainsäädännön mukaan ole edes mahdollista.
Näissä yrityksissä työskentelevien on syytä ymmärtää, että tällaiset yksipuoliset ehdot eivät ole sitovia, vaan työnantaja voi koska tahansa muuttaa työehtoja tai luopua niistä kokonaan. Tällöin ei synny ns. vakiintuneita työehtoja. Viime kädessä vailla työehtosopimusta olevien työehdot jäävät työnantajan hyvän tahdon varaan.
Muutama yritys on viimeisen vuoden aikana pyrkinyt tekemään yrityskohtaisen työehtosopimuksen Ylemmät toimihenkilöt YTN:n ja Tietoala ry:n kanssa, jotka edustavat tietotekniikan palvelualan työntekijöitä. Kaikissa yrityksissä neuvottelut ja sopiminen eivät valitettavasti ole sujuneet hyvin.
Esimerkiksi Vincitillä yrityskohtaisen työehtosopimus jäi syntymättä ja yritys ilmoitti tekevänsä omat työehtonsa. Sopimuksen synnyn esteeksi nousivat yhden, yksittäisen vuoden palkankorotukset, mikä on lyhytnäköistä. Vincit halusi sitoa palkkaratkaisun yrityksen tulokseen, mikä tekee kaikista Vincitin työntekijöistä yritysriskin kantajia.
Vincit mainostaa työehtojensa olevan valtakunnallista työehtosopimusta parempia, mutta kun katsoo kokonaisuutta, yrityksen työehtoja ei voi pitää erityisenä kilpailuvalttina. Pitää muistaa, että pahimmassa tapauksessa yrityksen omat työehdot ovat aina alttiina työnantajan mielivallalle.
Toisin kun yrityksen omissa työehdoissa ammattiliiton kanssa yhdessä solmittavassa työehtosopimuksessa on monia hyviä puolia sekä työntekijöille, että työnantajille. Liittojen tuki henkilöstöedustajille takaa reilun neuvotteluasetelman, oli sitten vastassa yksittäinen työnantaja tai työnantajaliitto.
Mahdollisten erimielisyyksien ratkaisemiseen on myös olemassa selkeät pelisäännöt. Jos työpaikalla ei paikallisesti päästä yhteisymmärrykseen, asiaa voidaan ratkoa ammattiliiton ja työantajan/työnantajaliiton välisissä neuvotteluissa. Viime kädessä asia voidaan viedä myös työtuomioistuimen ratkaistavaksi.
Työohjeiden tai toimisääntöjen tulkinnasta syntyviä erimielisyyksiä ei oikeastaan edes tule, tai niitä ei voida käytännössä riitauttaa työantajan tulkintaetuoikeuden vuoksi. Paikallisen sopimisen edistäminen on helpompaa osaavan henkilöstön kanssa. Ammattiliitot kouluttavat henkilöstön valitsemat luottamushenkilöt, jotta he voivat toimia tehtävissään henkilöstön ja yrityksen eduksi.
Voimassa olevia työehtosopimuksia sitoo työrauhavelvoite, jota liitot valvovat. Työrauhavelvoitetta ei sen sijaan ole ilman työehtosopimusta. yrityksen omat työohjeet tai työehdot eivät takaa työrauhaa työpaikoille. Henkilöstö voi milloin vaan osoittaa mieltään ja järjestää erilaisia työtaistelutoimenpiteitä parantaakseen työehtojaan.
Työehtosopimukset, olivat ne sitten valtakunnallisia tai yrityskohtaisia, takaavat kaikille oikeudenmukaiset ja tasapuoliset työehdot. Vakiintuneet työehtosopimuksen ehdot tuovat myös jatkuvuutta ja ennustettavuutta yrityksen liiketoiminnalle, eivätkä ole alttiita poukkoilemaan taloussuhdanteiden mukana.
Ammattiliitot ovat Suomessa jo pitkään tehneet yritysten kannalta vähintään kohtuullisia palkkaratkaisuja ja näin ollen edistäneet kustannuskilpailukykyä. Palkansaaja on osuutensa tuotetusta lisäarvosta ansainnut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samu SalopuheenjohtajaYlemmät Toimihenkilöt YTN
Puh:040 184 2290samu.salo@ytn.fiJyrki KopperiPuheenjohtajaTietoala ry
Puh:040 833 0633jyrki.kopperi@tietoala.fiLinkit
Ylemmät Toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöissä. Jäseninämme on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme lähes 178 000 asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevää eri toimialoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN
#Monimuotoinen! – ammattiliittojen uudentyyppinen yhteistyöhanke10.4.2024 12:30:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN aloittavat tänään 10.4.2024 yhteistyöhankkeen, jossa edistetään työelämän monimuotoisuutta kemian aloilla. Tänään kokoamme liittojen jäsenkuntaa yhteiselle lounaalle ja keskustelemaan aiheesta.
Ammattikorkeakouluissa on kattava työehtosopimus9.4.2024 13:58:09 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jyty jätti eilen 8.4. lakkovaroituksen koskien kolmea ammattikorkeakoulua. Tiedotteessaan Jyty väitti, että kolmannes henkilöstöstä olisi ammattikorkeakoulujen uuden työehtosopimuksen ulkopuolella.
Ammattikorkeakoulujen henkilöstölle oma työehtosopimus4.3.2024 13:46:17 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen henkilöstö sai oman työehtosopimuksen, joka astuu voimaan huhtikuun alusta.
Samu Salo YTN:n puheenjohtajaksi14.12.2023 16:14:12 EET | Tiedote
Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sääntömääräinen syyskokous teki tänään 14. joulukuuta henkilövalinnat alkavalle kaksivuotiskaudelle. Henkilövalintojen lisäksi syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio ensi vuodelle.
Keskustelut työmarkkinamallista päättyivät tuloksettomina13.12.2023 14:02:35 EET | Tiedote
Marraskuun lopulla työmarkkinaosapuolien kesken käynnistyneet keskustelut uudesta työmarkkinamallista päättyivät tänään keskiviikkona 13. joulukuuta tuloksettomina. Keskusteluja oli tällä erää ylivoimaista jatkaa tilanteessa, jossa hallitus samaan aikaan vie eteenpäin uudistuksia, jotka rapauttavat työehtosopimusjärjestelmää ja järjestäytymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme