Syömishäiriöiden kanssa esiintyvät muut sairaudet on tärkeä huomioida nykyistä paremmin
Väitöstutkimuksessa havaittiin, että syömishäiriö puhkeaa kaksi kertaa yleisemmin tyypin 1 diabetesta sairastavilla kuin muilla.
Syömishäiriöt ovat yleisiä. Tutkimusten mukaan syömishäiriön on sairastanut yli 10 % nuorista
aikuisista Suomessa. LL Leon Hirvelän väitöstutkimus antaa lisätietoa syömishäiriöiden
yhteydestä muihin sairauksiin.
— Tutkimusaineistossani tyypin 1 diabetesta sairastavilla oli kaksi kertaa useammin syömishäiriö kuin verrokeilla. Myös psyykenlääkkeiden käyttö oli yleistä. Yli 60 % syömishäiriöön sairastuneista käytti psyykenlääkettä syömishäiriödiagnoosinsa jälkeen, Leon Hirvelä kertoo.
Hirvelä havaitsi, että tyypin 1 diabetesta sairastavien syömishäiriöt ovat alihoidettuja muihin syömishäiriöitä sairastaviin verrattuna. Tämä on hänen mukaansa selkeä epäkohta. Diabetes vaikeuttaa syömishäiriöitä, ja toisaalta syömishäiriöt johtavat usein diabeteksen komplikaatioihin ja varhaisempaan kuolleisuuteen.
Tulokset antavat lisätukea syyskuussa valmistuneelle syömishäiriöiden Käypä hoito -suositukselle. Suosituksessa korostetaan muiden psyykkisten ja somaattisten sairauksien huomioimista osana syömishäiriöiden hoitoa.
— Terveydenhuollossa tarvitaan nykyistä suurempia ponnistuksia syömishäiriöpotilaiden hoidossa. On tärkeää, että tutkimustieto syömishäiriöiden yhteyksistä muihin sairauksiin johtaa moniammatilliseen yhteistyöhön ja räätälöityihin hoito-ohjelmiin, Hirvelä painottaa.
LL Leon Hirvelä väittelee 28.2.2025 kello 13 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Factors Accounting for the Symptoms, Onset and Complicated Course of Eating Disorders in Finnish Population – Sensation Seeking, Alcohol Problems and Type 1 Diabetes". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum, luentosali 1, Haartmaninkatu 8.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leon HirveläVäitöskirjatutkijaHelsingin yliopisto
leon.hirvela@helsinki.fiJanne HuovilaViestinnän asiantuntija
Puh:0504620810janne.huovila@helsinki.fiTietoa Helsingin yliopistosta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme