Tutkimuskatsaus 1/2025
Työterveyslaitos alkaa julkaista kerran kuussa tutkimuskatsausta, jossa esitellään tiiviisti tutkijoiden tuoreimmat tieteelliset artikkelit ja tutkimushankkeiden loppuraportit. Ensimmäisessä katsauksessa on seitsemän tutkimusta. Niissä on selvitetty esimerkiksi työaikalain vaikutuksia sairauspoissaoloihin, työhyvinvoinnin näkymistä johtamiskoulutusohjelmissa ja ammattiastman pitkäaikaisennustetta.
Työterveyslaitoksen uutinen 18.2.2025
Tähän tutkimuskatsaukseen on koottu tiiviisti Työterveyslaitoksen tutkijoiden tuoreimmat tutkimusjulkaisut – katsaus ilmestyy noin kerran kuussa. Toivomme, että tutkimustietoamme hyödynnetään laajasti suomalaisen työelämän kehittämisessä.
Tutkimuskatsauksen 1/2025 sisällys
- Työaikalain lakimuutos lievensi sairauspoissaolojen lisääntymistä
- Työpaikoille malliratkaisuja syöpävaarallisten aineiden arviointiin
- Työhyvinvointi suomalaisissa johtamiskoulutusohjelmissa
- Tuotantolaitosten toimistojen ja valvomoiden sisäympäristö
- Mielenterveysperusteisen työkyvyttömyyden hoidon parantaminen vaatii lisää yhteistyötä ja ennakkoluulojen voittamista
- Lähes kaikille ammattiastmaa sairastaville jää pysyvä lääkitys
- Työrauha vähentää lyhyiden sairauspoissaolojen riskiä
Tutustu tutkimuksiin alla tai lataa katsaus pdf-muodossa.
1. Työaikalain lakimuutos lievensi sairauspoissaolojen lisääntymistä
Tässä tutkimuksessa arvioitiin työaikalain muutosta seuraamalla julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden sairauspoissaoloja vuosina 2019–2021. Työaikalain (872/2019) muutos mahdollistaa aiempaa joustavampia työvuorojärjestelmiä, esimerkiksi takaamalla vähintään 11 tuntia vuorokausilepoa työvuorojen välissä.
Tutkimuksessa käytettiin koeryhmäasetelmaa ja rekisteritietoja. Tulokset osoittavat, että lakimuutos vähentää lyhyitä vuorovälejä, joiden vähentyminen puolestaan lievensi sairauspoissaolojen lisääntymistä.
Tutkimuksessa todetaan, että työntekijöiden lepoajat ovat ratkaisevia työterveyden sekä työpaikkojen tehokkuuden kannalta.
Julkaisu: Turunen, J., Karhula, K., Ropponen, A., et al. (2025). Evaluating quick return restrictions on sickness absence in healthcare employees: A difference-in-differences study. International Journal of Nursing Studies, 163:104996. doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2025.104996
Julkaisun tyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
2. Työpaikoille malliratkaisuja syöpävaarallisten aineiden arviointiin
Tässä tutkimushankkeen loppuraportissa tarkasteltiin ammatissaan syöpävaarallisille aineille altistuneiden (ASA) rekisterin lakimuutoksia (452/2020), jotka astuivat voimaan 2020. ASA-rekisteri on lakisääteinen, ja siihen kuuluu ilmoittaa työympäristössä esiintyvistä syöpävaarallisista ja perimää vaurioittavista aineistta. Hankkeessa toteutettiin tutkimuksia hyödyntäen kysely- ja haastatteluaineistoja, jotka on kerätty 2020–2022 välillä.
Hankkeen tutkimuksilla selvitettiin, mitä vaikutuksia ASA-lainsäädännön muutoksilla oli ollut työpaikkojen työturvallisuus- ja työterveysyhteistyöhön sekä miten hyödylliseksi rekisteröinti koettiin. Tulokset tuottivat tietoa ASA-rekisteröinnin hyödyistä ja riskeistä sekä tulevaisuuden kehityskohteita.
Tulosten perusteella laadittiin malliratkaisuja ASA-velvoitteiden huomioimisesta osana työympäristön kemikaaliriskien arviointia. Malliratkaisuihin pääset tästä.
Julkaisu: Liukkonen, T., Koponen, M., Uuksulainen, S., et al. (2025). Muutokset syöpävaaraa aiheuttavien tekijöiden lainsäädännössä: vaikutukset työpaikoilla. Työterveyslaitos, Helsinki. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-201-4
Julkaisun tyyppi: Tutkimushankkeen loppuraportti
3. Työhyvinvointi suomalaisissa johtamiskoulutusohjelmissa
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten työhyvinvointia käsitellään suomalaisissa johtamiskoulutusohjelmissa. Tutkimuksessa analysoitiin sisällönanalyysin keinoin 91 julkisesti saatavilla olevaa kurssikuvausta suomalaisista vuonna 2023 järjestetyistä johtamiskoulutusohjelmista.
Tulokset osoittavat, että työhyvinvointi on johtamiskoulutuksessa usein yhdistetty organisaation suoritukseen ja sitä käsitellään taloudellisten tavoitteiden saavuttamisen työkaluna, jättäen työntekijöiden hyvinvoinnin itseisarvon vähemmälle huomiolle. Johtamiskoulutusohjelmat painottavat usein itsejohtamista ja henkilökohtaista kehitystä, mikä voi ylläpitää yksilöllisen vastuun kulttuuria hyvinvoinnista ja johtaa pinnallisiin johtamiskäytäntöihin.
Tutkimuksessa todetaan, että suomalaisissa johtamiskoulutuksissa tulisi priorisoida kokonaisvaltaisia lähestymistapoja työhyvinvointiin ja korostaa sen itseisarvoa organisaation suorituskyvyn ohella.
Julkaisu: Ryky, P., Järvensivu, A., & Paavola, S. (2025). Leadership education in Finland: a critical examination of well-being management approaches. European Journal of Educational Research, 14(1), 229–248. doi.org/10.12973/eu-jer.14.1.229
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
4. Tuotantolaitosten toimistojen ja valvomoiden sisäympäristö
Hankkeessa tutkittiin seitsemän metsä- ja metalliteollisuuslaitoksen toimistojen ja valvomoiden sisäympäristöä kenttätutkimuksin, kyselyin ja haastatteluin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että toimistojen ja valvomoiden sisäilman laatu ja olosuhteet sekä valaistus olivat pääosin hyvällä tasolla. Sisäympäristöä heikensivät ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat, riittämätön rakennusten ylläpito, teolliset mineraalikuidut, pöly, rakenteiden kosteusvauriot sekä tuotantotiloista kulkeutuvat hajut ja kemialliset yhdisteet. Valvomoissa havaittiin enemmän haittatekijöitä kuin toimistoissa, kuten hajuhaittoja, melua, tärinää, vetoisuutta, pölyä ja likaa. Valvomotyöntekijöillä myös esiintyi työskentelytiloihin liitettyjä oireita jonkin verran enemmän kuin toimistotyöntekijöillä.
Tutkimuksessa havaittiin, että suurimmalla osalla oli käytössään hyviä toimintatapoja, kuten nopea reagointi haittailmoituksiin ja sisäympäristöasioiden moniammatillinen hoito, mutta kaikki työntekijät eivät olleet tietoisia toimintatavoista. Myös sisäilmaprosessien ja vastuiden selkeyttämisessä sekä tiedonsaannissa oli parantamisen varaa.
Tutkimukseen perustuen laadittiin malleja ja konkreettisia keinoja sisältävä vinkkilista, joita tuotantolaitokset, työterveyshuollot ja sisäympäristöselvityksiä tekevät asiantuntijat voivat hyödyntää.
Julkaisu: Rautiala, S., Liukkonen, T., Isokääntä, P., Salmi, K., & Korenius, P. (2025) tuotantolaitosten ja toimistojen valvomoiden sisäympäristö. Loppuraportti TSR-hankkeesta. Työterveyslaitos, Helsinki. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-147-5
Julkaisutyyppi: Hankkeen loppuraportti.
5. Mielenterveysperusteisen työkyvyttömyyden hoidon parantaminen vaatii lisää yhteistyötä ja ennakkoluulojen voittamista
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin uuden psykiatristen potilaiden työterveyshuoltoon ohjaamisen toimintamallin (MYÖTE) käyttöönottoa edistäviä ja estäviä tekijöitä. MYÖTE on jatkumoa TYÖOTE-toimintamallille, jossa tehostamalla terveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä on toipilasaikoja saatu merkittävästi lyhennettyä muissa potilasryhmissä.
Tutkimuksessa haastateltiin 17 psykiatria ja työterveyslääkäriä, ja näiden haastattelujen pohjalta toimintamallin käyttöönoton tärkeimmiksi edistäviksi tekijöiksi tunnistettiin yhteinen usko mallin tärkeydestä ja sen myönteisistä vaikutuksista sekä luottamus toimintamallin kehittäjiin.
Tutkimuksen mukaan on tärkeää ymmärtää, että mielenterveyshäiriöiden hoidossa ja kuntoutuksessa on useampia erilaisia tahoja ja toimijoita. Työterveyshuollon ammattilaisten ymmärrystä mielenterveydestä ja toisaalta psykiatrien tietämystä työhön paluun prosessista on vahvistettava. Näiden toimijoiden sekä muiden sidosryhmien välistä yhteistyötä on parannettava. Kuntoutuksessa on lisäksi tärkeää työpaikan, esihenkilön ja työkavereiden tuki.
Julkaisu: Henriksson, M., Tikka, C., & Juvonen-Posti, P. et al. (2025). Referring psychiatric patients to occupational health services for earlier return to work – a qualitative implementation study of barriers and facilitators. BMC Health Services Research, 25, 109. doi.org/10.1186/s12913-025-12238-2
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
6. Lähes kaikille ammattiastmaa sairastaville jää pysyvä lääkitys
Tässä seurantatutkimuksessa tarkasteltiin ammattiastman ja työn pahentaman astman pitkäaikaisennustetta astman hallinnan ja vaikeusasteen, elämänlaadun, työkyvyn ja työelämään osallistumisen suhteen.
Suurimmat potilasryhmät muodostivat kampaajat, teollisuuden työntekijät, leipurit ja kokit, sekä maataloustyöntekijät ja maanviljelijät. Tavallisimmat ammattiastman aiheuttajat olivat jauhot ja viljat, isosyanaatit, sekä lehmät ja muut eläinperäiset altisteet. Lähes kaikille vastaajille jäi pysyvää lääkehoitoa vaativa astma, ja valtaosalla oli usein astmaoireita ja runsasta astmalääkityksen käyttöä. Työttömyys astmaoireiden alkamisen jälkeen, alanvaihto ja ammatilliseen kuntoutuksen osallistuminen oli hyvin yleistä.
Tulokset viittaavat siihen, ettei korvausjärjestelmä tue näitä potilaita riittävän hyvin. Ammattiastmaa ja työn pahentamaa astmaa sairastavia potilaita olisi seurattava säännöllisesti terveydenhuollossa.
Tutkimuksessa tuotettiin huoneentaulu, joka tukee herkistymisen aiheuttaman ammattiastman tunnistamista ja tutkimusta terveydenhuollossa.
Julkaisu: Suojalehto, H., Lantto, J., Vanhatalo, J., Lindström, I. (2025). Työhön liittyvän astman ennuste. Työterveyslaitos, Helsinki. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-200-7
Julkaisutyyppi: Hankkeen loppuraportti
7. Työrauha vähentää lyhyiden sairauspoissaolojen riskiä
Tässä tutkimuksessa seurattiin yhteensä viiden organisaation tietotyötekijöitä hyödyntäen kysely- ja rekisteriaineistoja (2022–2023). Tutkimuksessa tarkasteltiin läsnätyöympäristössä koettua työrauhaa, joka viittaa kykyyn keskittyä työtehtäviin ilman työympäristöstä tulevia häiriöitä.
Tulokset osoittavat, että koettu työrauha vähensi lyhyiden sairauspoissaolojen (1–3 päivää) riskiä. Tutkimuksessa pyydetään kiinnittämään huomiota työympäristön suunnitteluun huolimatta etätyön määrästä. Esimerkiksi monitilatoimistoa ja avokonttoria suunniteltaessa on taattava työntekijöille mahdollisuus keskittyä työhönsä ilman häiriötekijöitä, kuten ylimääräistä meteliä.
Julkaisu: Haapakangas, A., Ropponen, A., Tulenheimo-Eklund, E., Ruohomäki, V., & Reijula, K. (2025). Associations of perceived privacy at the workplace with short sickness absences in a cohort of Finnish office workers. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 67(2):e127-e131. doi.org/10.1097/JOM.0000000000003287
Julkaisutyyppi: Vertaisarvioitu kansainvälinen tutkimusartikkeli
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus
- Tutkimuskatsauksessa esitellään tiiviisti Työterveyslaitoksen tuoreimmat tutkimukset, ja se ilmestyy noin kerrran kuussa.
- Tämä on tutkimuskatsauksemme pilottiversio, josta kuulemme mielellämme palautetta. Voit kertoa mielipiteesi helposti tämän palautelomakkeen kautta.
- Jos haluat saada jatkossa tiedon uusimmasta katsauksesta, tilaa työelämän vaikuttajien ja päättäjien uutiskirjeemme.
Lisätiedot
- Laura Salonen, erikoistutkija, Laura.Salonen@ttl.fi, +358 30 474 3380
- Jie Li, tutkija, Jie.Li@ttl.fi, +358 30 474 2922
- Päivi Lehtomurto, viestintäpäällikkö, Paivi.Lehtomurto@ttl.fi, +358 50 415 6309
- Yksittäisistä tutkimuksista voi olla yhteydessä suoraan artikkelin tai raportin kirjoittajiin: etunimi.sukunimi@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan14.4.2025 15:52:53 EEST | Pressmeddelande
Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.
Mielenterveyden työkalupakkiin tartuttiin lähes 130 000 kertaa työhyvinvoinnin kehittämiseksi14.4.2025 15:52:53 EEST | Tiedote
Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä on päästy sanoista tekoihin Työelämän mielenterveysohjelman vauhdittamana. Viimeisen kahden vuoden aikana tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla tehtiin työn sujuvuutta ja työkykyä tukevia muutoksia hyödyntämällä Mielenterveyden työkalupakkia. Yksi suosion salaisuus oli siinä, että työkalut sopivat osaksi työn arkea ja johtamista.
The Mental Health Toolkit was accessed nearly 130,000 times in order to develop well-being at work14.4.2025 15:52:53 EEST | Press release
The Mental Health at Work Programme has helped in shifting the promotion of well-being at work and mental health from words to action. Over the past two years, thousands of Finnish workplaces have used the Mental Health Toolkit to make changes that support the smooth flow of work and work ability. One of the secrets behind the popularity of the tools is that they are suitable for daily work and management.
Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.
Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme