Vapriikki

Kivigalleria avautuu Vapriikissa

Jaa

Viime kesänä Vapriikissa esillä ollut Kiven voima oli Kivimuseon juhlanäyttely, joka osoittautui yleisömenestykseksi. Nyt Kivimuseo saa uuden kiven kovan näyttelyn, joka avautuu Vapriikissa torstaina 20. helmikuuta. Näyttely sijoittuu aivan luonnontieteellisen museon naapuriin Galleria-näyttelytilaan. 

Kivigallerian näyttelytila, jossa esillä monenlaisia värikkäitä kiviä ja mineraaleja lasivitriineissä.
Kivigalleriassa on esillä myös kiviä, joita ei ole ennen ollut esillä Vapriikissa. Heli Nousiainen

Uusi näyttely kantaa nimeä Kivigalleria. Koska näyttelytila on aiempaa pienempi, ja Kivimuseon kokoelma hyvin laaja, eivät aivan kaikki kokoelman kivet mahdu nyt näytteille.

-Esille tulevat kaikki Kivimuseon kokoelmien merkittävimmät kiviryhmät, kuten ametistit ja muut kvartsit, kalsedonit, fossiilit, hiekkaruusut, meteoriitit ja tietysti kaikki hienoimmat jalo- ja korukivet safiireista meripihkaan, kertoo intendentti Tomi Kumpulainen.

-Näyttelyssä on esillä myös kosketeltavia kivinäytteitä. Siellä voi lisäksi tutkia kivinäytteitä ultraviolettivalossa.

Näyttelyn keskiössä on Kiven voima -näyttelystä tuttu, valtava, lähes 70 kivilajia esittelevä Kivet akvaariossa -installaatio.

Kivigalleriakin on tilapäinen näyttely, ja sen on tarkoitus olla esillä kesään 2026 asti. Näyttely on tärkeä ja näyttävä välilasku ennen Kivimuseon uutta ja laajempaa pysyvää näyttelyä, kunhan sen tila vapautuu museokeskuksen remonttien ja muiden vaihtuvien näyttelyiden alta.

Näyttelyyn on tulossa esille myös Vapriikissa ennen näkemättömiä kiviä. Kivimuseon kokoelmista on poimittu näytille eräitä näyttäviä kivimaailman erikoisuuksia, jotka eivät ole ennen olleet esillä museokeskuksessa. Näiden joukossa on jalokivistä muun muassa hienoja rubiineita ja jalo-opaaleita ja aivan äskettäin Kivimuseon kokoelmiin saadut Lauri Karrakosken kivikaiverrukset. Muita näyttäviä uutuuksia tulevat olemaan muun muassa kokoelmien helmistä poimitut hienot kalafossiilit.

-Esille on tulossa myös kuusi todellista mysteerikiveä, joiden nimeä tai kivilajia ei kukaan ole vielä pystynyt varmistamaan, Kumpulainen kertoo.

Kivigalleria on avoinna 20.2.2025 – 30.6.2026

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Intendentti Tomi Kumpulainen, puh. 040 8016614

Kuvat

Näyttelytilassa on akvaarion tapaan esillä erilaisia kiviä valaistuilla alustoilla.
Kivigalleriassa nähdään näyttävä Kivet akvaariossa -installaatio.
Saarnio Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa
Kivigallerian näyttelytila, jossa esillä monenlaisia värikkäitä kiviä ja mineraaleja lasivitriineissä.
Kivigalleriassa on esillä myös kiviä, joita ei ole ennen ollut esillä Vapriikissa.
Heli Nousiainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote

Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye